Gezondheid
De gemeente noemde gezondheidsproblemen als aanleiding voor het terugtreden van Sterk (67). Maar volgens burgemeester Reg van Loo van Vaals zijn ook vragen gerezen rond het zorgvuldig handelen van de wethouder als portefeuillehouder Ruitelijke Ordening. Een ambtenaar meldde enige tijd geleden een poging tot omkoping door de aanvrager van een bouwvergunning, waarop de gemeente aangifte deed.
Wethouder Vaals weg in bouwfraudezaak
Wethouder Hein Sterk van Vaals stapt per 1 oktober op. Dat maakte de gemeente Vaals vrijdag bekend.
Onhandig
Hoewel de zaak al bij het Openbaar Ministerie (OM) lag, heeft Sterk nadien nog een gesprek gehad met de aanvrager van de bouwvergunning. Van Loo noemde dit contact 'onhandig' en sprak Sterk daarop aan. Voor Sterk vormde dit mede aanleiding om terug te treden. De gemeente is een onderzoek naar de gang van zaken begonnen zowel in strafrechtelijke als bestuurlijke zin. Medio oktober zijn de resultaten hiervan bekend.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Geachte redactie,
Namens de gemeente Vaals wil ik reageren op uw artikel over wethouder Sterck in BB d.d. 25.09.09.
De kop van het artikel suggereert dat er sprake zou zijn van bouwfraude. Daar hebben wij op dit moment echter geen aanwijzingen voor en daarvan is ook geen sprake in het persbericht dat door de gemeente is verspreid. Op deze wijze worden geruchten verspreid die iedere grond missen. Van een blad als Binnenlands Bestuur mogen we verwachten, dat de berichtgeving op ee objectieve wijze plaatsvindt.
Wij zien een reactie in deze graag tegemoet en zouden het op prijs stellen als u dit in uw eerstvolgende uitgave zou rectificeren.
Met vriendelijke groet,
H. Keulders
Geachte heer Keulders, In het persbericht dat de gemeente Vaals heeft verspreid is het volgende te lezen: “Enige tijd geleden is er door een ambtenaar van de gemeente melding gemaakt van een poging tot omkoping door een aanvrager van een bouwvergunning. Hiervan heeft de gemeente aangifte gedaan bij de politie. Rondom diezelfde vergunningprocedure zijn onregelmatigheden geconstateerd, waarbij ook vragen zijn gerezen omtrent de zorgvuldigheid van handelen van wethouder Sterck als portefeuillehouder. Beide zaken zijn voor het College van Burgemeester en Wethouders (inclusief de portefeuillehouder) aanleiding geweest om een onderzoek te doen starten, zowel in strafrechtelijke (OM) als in bestuursrechtelijke zin (BING).” Er is dus sprake van twee zaken, die te maken hebben met een mogelijke poging tot omkoping, waarbij de wethouder mogelijk onzorgvuldig zou hebben gehandeld, waarvan aangifte is gedaan bij de politie en waarnaar het college een onderzoek is gestart. Dit hebben wij in de kop samengevat met het woord ‘bouwfraudezaak’. Noch in het persbericht van de gemeente noch in het artikel op binnenlandsbestuur.nl wordt gesteld dat de wethouder verdacht wordt van bouwfraude. Ik zie dan ook geen reden voor een rectificatie.Vriendelijke groet, Eric de KluisChef webredactie Binnenlandsbestuur.nl