De reactie van lector BAZN Bestuursacademie Castenmiller als reactie op mijn ingezonden stuk in BB 37, ging mijns inziens helaas niet in op het wezenlijke probleem dat in mijn reactie op zijn artikel werd geadresseerd. Dit is de attitude, wederom boeiend en eloquent weergegeven, ten opzichte van het lekenbestuur dat onze lokale volksvertegenwoordiging is en het daarbij behorende karakter. Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van Castenmiller, maar spontaan nestelt de jaren '70-mantra 'de verheffing van het volk' zich in mijn gedachten, waarbij veel over, maar niet met betrokkenen werd gesproken.
Professionele gemeenteraad
Achtergrond Binnenlands Bestuur 36, Ingezonden Binnenlands Bestuur 37, 38, 39, 40
Een discussie over het transformeren van het lokaal bestuur door de waarschijnlijke ontwikkeling naar een 'infocratie', de daarmee veronderstelde samen hangende professionalisering van burgers, ambtenaren, wethouders en het vermeende achterblijven van raadsleden daarbij, is interessant genoeg. Immers, indien burgers als groep wel zouden professionaliseren, hoe zou het dan staan met de professionalisering van diezelfde maar dan gekozen burgers in ons lekenbestuur?
Die volksvertegenwoordigers doen anders dan ambtenaren en wethouders in het dagelijks leven vaak iets anders dan 'lokaal besturen', en functioneren daarom niet vanuit dezelfde door Castenmiller veronderstel de, relatief geïsoleerde positie, maar zijn juist een exponent van die professionelere samenleving. De oplossing van Castenmiller; een kleinere, professionele raad met, juist daardoor noodzakelijke nieuwe gegarandeerde parti cipatiemodellen, staat hier helaas recht tegenover.
Kortom, de theoretische discussie over de nieuwe Weberiaanse staat, een legislatieve executieve coalitie of het door Castenmiller voorgestane governance is een uitstekende weergave van een andere kloof in Nederland. Die tussen de volksvertegenwoordigende bestuurspraktijk waar het over inhoud gaat enerzijds, en de goedbedoelde bestuurstheorie anderzijds, waar vormdiscussies de overhand hebben.
Terug naar de kop van het artikel; de raad is het probleem. Althans volgens de, vele jaren als adviseur actief zijnde, lector van de Bestuursacademie. In de praktijk werken raads leden en griffiers hard om het lokaal bestuur, waaronder burgerparticipatie, verder vorm en invulling te geven, vaak ondersteund door, ondermeer, de reeds decennia actief zijnde Bestuursacademie. Professioneel of niet, ik vraag mij dan in gemoede af of er ook 'refunds' kunnen worden uitgekeerd....
John van der Rhee, Almaar