Overslaan en naar de inhoud gaan

G4: noodzakelijke randvoorwaarden nodig bij aanpak verward gedrag

De G4 willen dat er ‘noodzakelijke randvoorwaarden’ komen om een goede aanpak van personen met verward gedrag te realiseren.

Verwarde persoon
− ANP

De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat er ‘noodzakelijke randvoorwaarden’ komen om een goede aanpak van personen met verward gedrag te realiseren. Dat schrijven de burgemeesters van de vier grootste gemeenten van Nederland en de wethouders zorg aan de Tweede Kamer, in aanloop naar een debat volgende week over de aanpak voor personen met verward en onbegrepen gedrag.

Geweldsincidenten

Ze schrijven dat hun steden steeds vaker worden opgeschrikt door ernstige, soms zelfs dodelijke, geweldsincidenten waarbij mensen met ‘onbegrepen en onveilig’ gedrag betrokken zijn. ‘De daders zijn vaak mensen met complexe psychische problematiek en/of met een verslaving, die niet behandeld kunnen worden of de hulp niet willen krijgen die ze nodig hebben en zeer problematisch gedrag laten zien waardoor ze een gevaar zijn voor zichzelf en hun omgeving. Ondanks alle inspanningen krijgen gemeenten, zorg en politie onvoldoende vat op hen, waardoor situaties onverhoopt escaleren.’

Passende verblijfsvoorzieningen

De vier gemeenten willen onder meer dat er voldoende passende verblijfvoorzieningen, zoals beveiligde behandelplekken in de GGZ, forensische woonplekken en woonplekken voor mensen die niet in een woonwijk kunnen functioneren, zijn. Ook willen ze dat bemoeizorg wordt verankerd in de wet en dat er geld komt voor deze zorg, dat de Wet aanpak meervoudige problematiek snel wordt aangenomen en dat de middelen voor een verstevigde aanpak rondom mensen met onbegrepen gedrag, die de afgelopen jaren beschikbaar zijn gesteld, structureel beschikbaar komen.

Investeren in preventie

‘Het is de hoogste tijd om het perspectief te kantelen: van reageren op incidenten naar investeren in preventie’, aldus de vier grootste gemeenten in de brief. ‘Niet alle personen met onbegrepen gedrag zijn een gevaar voor zichzelf en de samenleving, maar de groep met onbegrepen én onveilig gedrag verdient de juiste zorg. Samen hebben we de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat mensen in Nederland tussen wal en schip raken, onnodig met politie in aanraking komen of slachtoffer worden van geweld dat mogelijk voorkomen had kunnen worden.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Overigens geven de briefschrijvers wel aan dat niet ieder incident altijd kan worden voorkomen, ‘maar het aantal incidenten kan wel fors worden teruggebracht’.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in