Advertentie

Genomineerden beste bestuurder 2020 bekend

Dertien lokale bestuurders komen in aanmerking voor de titel Beste Bestuurder 2020. Onder hen acht wethouders, vier gedeputeerden en een dijkgraaf. Vijf van de kandidaten zijn jonger dan 40 jaar.

14 januari 2021
winnaar.jpg

Dertien lokale bestuurders komen in aanmerking voor de titel Beste Bestuurder 2020. Onder hen acht wethouders, vier gedeputeerden en een dijkgraaf. Vijf van de kandidaten zijn jonger dan 40 jaar.

Uit de eerste ronde van Beste Bestuurder 2020 zijn dertien genomineerden naar voren gekomen: vanuit elke provincie de beste bestuurder (12) en de beste waterschapsbestuurder (1). Dit is nieuw in de twaalfde editie van de door Binnenlands Bestuur georganiseerde verkiezing, in samenwerking met Necker van Naem.

 

Man/vrouw

Drie van de 13 kandidaten zijn vrouw. Dat komt overeen met de man-vrouwverdeling onder decentrale bestuurders. ‘De verkiezing van de Beste Bestuurder lijkt daarmee niet immuun voor het feit dat vrouwen in het openbaar bestuur nog altijd ondervertegenwoordigd zijn,’ aldus onderzoeksleider Sabine van Zuydam van Necker van Naem.

In het zuiden zijn de genomineerden gedeputeerde Anita Pijpelink (provincie Zeeland), wethouder Roy Bouten (gemeente Horst aan de Maas) en wethouder Marijo Immink-Hoppenbrouwers (gemeente Goirle). De centraal gelegen provincies worden vertegenwoordigd door gedeputeerde Roy de Witte (provincie Overijssel), wethouder Thijs Kroese (gemeente Purmerend), wethouder Marinka Mulder (gemeente Renkum), wethouder Wim van der Es (gemeente Zeewolde), gedeputeerde Robert Strijk (provincie Utrecht) en wethouder Arno Bonte (gemeente Rotterdam). De noordelijke provincies worden vertegenwoordigd door wethouder Jouke Douwe de Vries (gemeente Noardeast-Fryslân), wethouder Johan Hamster (gemeente Stadskanaal) en gedeputeerde Cees Bijl (provincie Drenthe). De waterschappen worden vertegenwoordigd door dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas.

Subcategorie

Voor de titel Beste jonge bestuurder zijn de wethouders Samir Bashara uit Hoorn, Peter Heijkoop uit Dordrecht en Sven de Langen uit Rotterdam genomineerd. Voor de titel Beste bestuurder van een kleine gemeente komen de wethouders Ted Kok uit Aalten, Bé Schollema uit Loppersum en Bart Jaspers Faijer uit Ommen in aanmerking.


Weinig voorzitters

Om tot de genomineerden te komen, heeft Necker van Naem in opdracht van Binnenlands Bestuur een onderzoek uitgevoerd onder alle decentrale bestuurders, volksvertegenwoordigers, secretarissen en griffiers. In november en december werden zij benaderd om deel te nemen aan een online vragenlijst. In deze vragenlijst kreeg de doelgroep de kans om de eigen bestuurders te typeren en een van hen te nomineren.

Behalve dat bij de nominaties van dit jaar het aantal jonge bestuurders in het oog springt in de top 13, valt op dat er slechts één bestuurder met een voorzittersfunctie genomineerd, namelijk een dijkgraaf. Burgemeesters en commissarissen van de koning behoren dit jaar niet tot de genomineerden. ‘En dat is opvallend in een jaar waarin burgemeesters een prominente rol hebben gespeeld vanwege (handhaving van) de lokale maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus’, stelt Van Zuydam.

Bekendmaking
Vanaf vandaag kan er worden gestemd op de genomineerden voor alle categorieën. De stemming sluit op zondag 31 januari. De bekendmaking is op donderdag 4 februari, tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2020 in Rotterdam. Deze bekendmaking is te volgen via een livestream.

Bekijk hier de profielen van de genomineerden en breng uw stem uit

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop Niezen
Wat een farce. De verkiezing vloekt met alles waar integer bestuur en Good Governance voor zouden moeten staan. Vriendjespolitiek en partijlijntjes liggen aan de verkiezing van de beste bestuurder ten grondslag.
Tanja / burger
Wat een ongelooflijke vreemde verkiezing... degenen die bestuurd worden, mogen in eerste instantie niet meedoen, terwijl het me lijkt dat zij hier het beste over kunnen oordelen. Pas in tweede instantie (vanaf nu dus) mogen zij via een openbare verkiezing hun stem uitbrengen, maar hoe zou ik, als inwoner van Zuid-Holland, kunnen beoordelen of Arno Bonte zo'n fijne wethouder is in Rotterdam? Laat staan dat ik zou kunnen beoordelen hoe het zit met een gedeputeerde van Utrecht. Deze verkiezing komt op mij nogal over als alleen bedoeld voor 'incrowd'. Ik zou zeggen: houd het dan ook maar 'incrowd'. Er is nu geen enkele reden om (ook) aan 'het volk' te vragen om een keuze te maken uit dit voorgekookte lijstje. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat het volk vertegenwoordigt wordt door de volksvertegenwoordigers die kennelijk wel in eerste instantie bevraagd zijn. In de eerste plaats merk ik daar niets van in mijn gemeente of provincie, en in de tweede plaats geldt ook hiervoor: laat hen dan ook nu maar stemmen in plaats van een algemene verkiezing te organiseren.
Hans / afdelingsmanager
@ Tanja. Het lijkt meer op: 'Wij van wc-eend adviseren wc-eend'.
2C
"Beste Bestuurder van 2020" ? Wat een onzin, of worden hiervoor objectieve, maatstaven gehanteerd of heeft het meer weg van een "schoonheidswedstrijd" ? Hoe kun je uberhaupt goed beoordelen of iemand "goed kan besturen" ? Tanja heeft natuurlijk gelijk: uiteindelijk maakt degene die bestuurd wordt dat uit, maar die speelt bij deze verkiezing geen enkele rol. Dit heeft weer veel weg van bestuurders-zelfpijperij.
Rik / journalist
Wat een rare verkiezing. Hoe kan iemand uit Oost Groningen beoordelen of zijn collega in Horst ((Limburg) het beter doet dan die uit Purmerend. Laat staan dat het lijdend voorwerp, de burger, er iets van kan vinden. Wat dat betreft kan er hier ook een verkiezing van de beste burgemeester van de Peloponnesus georganiseerd worden. Geen idee.
Henk / burger
Inderdaad bizarre nominaties. Een wethouder tot beste bestuurder van een kleine gemeente verkiesbaar stellen, terwijl hij al z'n derde gemeente heeft. Gaat ieder keer naar een andere gemeente als zijn houdbaarheid verstreken is.
Advertentie