Advertentie

Liveblog: Volt blij met eerste zetels in raden

Het korte nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen 2022.

16 maart 2022
stemmen
Shutterstock

23.45: Volt blij

Volt is blij met de eerste zetels die de partij volgens de peilingen binnenhaalt bij de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de verkiezingsbijeenkomst in Amsterdam klonk luid gejuich toen duidelijk werd dat Volt in diverse plaatsen een plek in de gemeentepolitiek krijgt.

Op dit moment staat de partij volgens peilingen op een zetel in Zwolle, twee in Amsterdam en drie in Rotterdam. Volt-leider Laurens Dassen, die de bijeenkomst in Desmet Studio's bijwoonde, noemde het 'fantastisch dat Volt lokaal aan het doorbreken is' en daarmee nu lokaal, nationaal en Europees is vertegenwoordigd. Hij zegt trots te zijn op hoe de lokale teams de campagne hebben getrokken. 'In verschillende steden hebben we nu zetels, daar gaan we de komende vier jaar knetterhard voor werken.' (ANP)

Financieel Adviseur

Gemeente Utrecht
Financieel Adviseur

Adviseur Dienstverlening

JS Consultancy
Adviseur Dienstverlening

23.41: Baudet: doel bereikt

Forum voor Democratie heeft volgens partijleider Thierry Baudet haar doel bereikt, nu het ernaar uitziet dat de partij in verschillende gemeenteraden minstens een zetel wint. Volgens de exitpoll van Ipsos, in opdracht van de NOS, haalt FVD in bijvoorbeeld Breda, Sittard-Geleen en Rotterdam een zetel.

Baudet wil met zijn partij 'gaan bouwen aan een zuil' in de gemeenteraden, bijvoorbeeld door het oprichten van scholen of sportclubs. 'We gaan mensen bij elkaar brengen.' De partijleider verwacht een uitslagenavond 'met verrassingen en tegenslagen'. (ANP)

23.26: Partij van De Mos lijkt grootste te blijven in Den Haag

De lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos blijft in Den Haag vooralsnog de grootste partij. Uit de voorlopige eerste tussenstand van de uitslag komt naar voren dat de partij van Richard de Mos 9 zetels krijgt. Burgemeester Jan van Zanen maakte dat bekend nadat 57 procent van de stembureaus was geteld. De partij van De Mos werd bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 met 8 zetels de grootste in Den Haag.

In het verleden zat De Mos in de Tweede Kamer voor de PVV. Hij was in Den Haag een jaar lang wethouder, maar hij trad af na een inval van de Rijksrecherche in het stadhuis. De Mos wordt verdacht van ambtelijke corruptie, hij zou bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen. Dat onderzoek loopt nog.

Naar verwachting worden de komende uren nog twee keer tussenstanden bekendgemaakt. In Den Haag heeft ruim 43 procent van de kiesgerechtigden gestemd. (ANP)

23.07: 'Kijken wat oorzaken zijn van lage opkomst'

Het is nog te vroeg om te zeggen wat de reden is voor de relatief lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar, zegt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. 'Voor ons is het in de analyse heel belangrijk om te kijken: wat zijn de oorzaken van de lage opkomst.'

Uit de eerste exitpolls blijkt dat er, vooral in de grote steden, minder mensen naar de stembus gingen om een nieuwe gemeenteraad te kiezen dan vier jaar geleden. Het is nog niet duidelijk of er 'lokale omstandigheden of landelijke zaken' speelden. Later hoopt de bewindsvrouw van CDA-huize hier een 'beter beeld' van te hebben. (ANP)

22.59: Exitpolls Amsterdam, Breda en Rotterdam

De PvdA haalt in Amsterdam de meeste stemmen en verslaat daarmee GroenLinks als grootste partij. De PvdA haalt 17,3 procent van de stemmen, blijkt uit een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS. GroenLinks haalt 16,5 procent van de stemmen. Volgens Ipsos halen beide partijen negen zetels. Forum voor Democratie verliest fors in de hoofdstad. Daar gaat de partij van 5,8 procent naar 1,8 procent. Ook DENK en de SP verliezen: zij gaan respectievelijk van 6,7 procent naar 4,1 procent en van 7,5 procent naar 5,2 procent. Nieuwkomer Volt haalt 4,1 procent van de stemmen. BIJ1 wint flink en gaat van 1,9 procent naar 6,8 procent.

Het CDA lijkt de grote verliezer te worden van de gemeenteraadsverkiezingen in Breda. De partij halveert volgens een exitpoll uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de NOS. De VVD blijft de grootste met 22,6 procent van de stemmen, maar verliest wel licht. Andere verliezers zijn de SP en 50PLUS. Winst is er voor D66, GroenLinks en PvdA. De Partij voor de Dieren doet voor het eerst mee in Breda en kreeg 5,2 procent van de stemmen. Ook voor Forum voor Democratie is het een eerste keer hier en komt volgens de exitpoll uit op 2,3 procent. Er zijn bijna geen lokale partijen in de raad. Breda Beslist wint wel en gaat van 4,3 naar 7,6 procent.

In Rotterdam blijft Leefbaar Rotterdam de grootste partij, blijkt uit een exitpoll door Ipsos in opdracht van de NOS. De partij haalt volgens de peiling 21,2 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen was dat 20,5 procent. GroenLinks blijft vrijwel gelijk met een winst van 0,1 procent en D66 verliest 0,3 procent. De partijen zijn respectievelijk de tweede en derde partij volgens de exitpoll. De VVD verliest en gaat van 10,7 procent naar 9 procent. Het grootste verlies is voor de SP, die in Rotterdam is opgesplitst. Door het interne conflict gaat de SP van 4,9 procent naar 3 procent. Nieuwkomer Volt haalt volgens de exitpoll 5,7 procent. Ook BIJ1 doet voor het eerst mee en krijgt 4,4 procent. Forum voor Democratie, die ook niet eerder in Rotterdam meedeed, krijgt 2 procent. De ChristenUnie haalt 2,9 procent van de stemmen. (ANP)

22.35: Schiermonnikoog eerste met uitslag

De gemeente Schiermonnikoog heeft woensdag om 21.14 uur als eerste de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was 80,2 procent. 663 inwoners brachten hun stem uit. De partij Ons Belang werd de grootste met 4 zetels. Vier jaar geleden was dat Samen voor Schiermonnikoog, toen had die er ook 4.

Op het Waddeneiland konden mensen kiezen uit drie partijen. De derde partij is Schiermonnikoogs Belang.

De strijd om het als eerste melden van de uitslag gaat al jaren tussen Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dat zijn de kleinste gemeenten van het land, met elk ongeveer duizend kiezers. De gemeente Rozendaal heeft er door de komst van een nieuwe wijk echter iets meer bewoners bijgekregen en achtte zich al kansloos in de 'strijd'.

22.11: Aangifte van ronselen volmachtstemmen

Burgemeester Rianne Donders van Roermond heeft aangifte gedaan van het ronselen van volmachtstemmen. De aangifte is dinsdag al gedaan, maar de gemeente heeft ervoor gekozen het pas na het sluiten van de stembureaus op woensdagavond bekend te maken.

Donders kreeg de afgelopen dagen concrete signalen binnen van het ronselen van stemmen. 'Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor, en hecht ik aan, een eerlijk verloop van de verkiezingen in Roermond', aldus Donders. 'Om die reden heb ik deze stappen ondernomen.' De kwestie ligt nu bij het Openbaar Ministerie en daarom kan de burgemeester er verder niets over zeggen. Haar woordvoerder wil dus ook niet zeggen om welke partij of partijen het zou gaan.

Met ronselen van volmachten wordt bedoeld dat iemand kiezers vraagt om hun stempas te ondertekenen en af te geven als onderhandse volmacht. Dat is strafbaar.

Inmiddels zijn twee verdachten gehoord, zegt het OM. Dat roept mensen die ook zijn benaderd door stemmenronselaars op zich te melden.'Verkiezingsfraude is zeer onwenselijk en heeft een grote impact', aldus het OM. 'De verdachten ondermijnen het democratisch systeem door dergelijk strafbaar gedrag.' (ANP)

22.06: Ook in Amsterdam lagere opkomst

Ook in Amsterdam is de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen lager vergeleken met de verkiezingen van vier jaar geleden. De gemeente meldt dat dit keer 46 procent van de kiesgerechtigde Amsterdammers een stem heeft uitgebracht. In 2018 was dat 52,2 procent. (ANP)

21.50: Lagere opkomst grote steden

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam is uitgekomen op 39 procent. Dat is een stuk lager dan de opkomst bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen deze op 46,7 procent lag. Meer dan 200.000 Rotterdammers brachten hun stem uit.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt het teleurstellend dat minder dan vier op de tien Rotterdammers de moeite hebben genomen om te gaan stemmen. Hij noemde de opkomst tijdens de uitslagenavond op het stadhuis in Rotterdam 'teleurstellend laag'. Het gemiddelde opkomstpercentage voor de 39 nieuw te vormen wijkraden was 34,9 procent.

Ook in andere grote steden is de opkomst lager dan vier jaar geleden. In Den Haag heeft 43 procent van de kiesgerechtigde inwoners een stem uitgebracht. Vier jaar geleden was dat 48 procent. In Utrecht is het opkomstpercentage met 56,4 procent, ook lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Toen was het 59 procent. In Amsterdam is het opkomstpercentage rond 21.45 uur nog niet bekendgemaakt. Vier jaar geleden lag de opkomst in de hoofdstad op 52,2 procent. (ANP)

21.00: Stembureaus dicht

Om 21.00 uur zijn alle stemlokalen in Nederland dichtgegaan. In het hele land gaan tellers van start met het tellen van de stemmen die zijn uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Het tellen van stemmen is openbaar. Mensen mogen komen kijken, maar mogen de tellers niet hinderen. In Amsterdam worden alle stemmen geteld in de RAI, in Rotterdam in Ahoy, in Utrecht in de Jaarbeurs en in Den Haag grotendeels in het World Forum.

Woensdag overdag zijn ook al de stemmen geteld die maandag en dinsdag werden uitgebracht. Vanwege corona was deze mogelijkheid tot vervroegd stemmen opengesteld, net als vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen. De uitkomst van deze telling wordt kort na het sluiten van de stemlokalen bekendgemaakt. (ANP)

19.17: Opkomst grote steden

In Amsterdam zijn tot 18.00 uur ongeveer 235.000 stemmen uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat houdt volgens de gemeente in dat zo'n 34 procent van de kiesgerechtigden heeft gestemd. Tot 13.00 uur bedroeg de opkomst 19 procent. Voor de Amsterdamse stadsdeelcommissies staat de teller op zo'n 225.000 stemmen.

In Den Haag had rond 18.30 uur 35,9 procent van de kiezers hun stembiljet ingevuld en ingeleverd. Dat was om 15.00 uur nog 29,7 procent. Utrecht heeft van de vier grootste steden vooralsnog het hoogste opkomstpercentage: 44,9 procent.

In Rotterdam is de opkomst met 31,6 procent tot nu het laagst. Woensdagmiddag had 26,4 procent van stemgerechtigde Rotterdammers gestemd voor hun nieuwe gemeenteraad. (ANP)

18.15: Alle stemmen tellen

Op meerdere Waddeneilanden heeft een groot deel van de kiesgerechtigde inwoners hun stem al uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op Schiermonnikoog lag de opkomst om 16.00 uur op 64 procent. Vlieland noteerde rond 17.00 uur 56 procent, zegt een woordvoerder van de gemeente. Beide eilanden strijden traditiegetrouw met het Gelderse Rozendaal om de eer de eerste gemeente te zijn waar alle stemmen zijn geteld.

Op Vlieland bedroeg de opkomst bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 63 procent, op Schiermonnikoog was dat 82,5 procent. 'Schier' was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 de snelste gemeente die de uitslag doorgaf. Op Ameland had woensdagmiddag om 14.00 uur 40 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Op Terschelling stond volgens Omrop Fryslân de teller om 15.30 uur op 42 procent. De stemlokalen zijn tot 21.00 uur open. (ANP)

17.35: Stembureauleden met een licht verstandelijke beperking

In zo’n 130 gemeenten werken vrijwilligers met een licht verstandelijke beperking (LVB) mee in de stembureaus. Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda had in zijn eigen gemeente een inspirerende ontmoeting met één van die stembureauleden.

17.01: Opkomst provinciesteden

In meerdere provinciesteden liggen de opkomstcijfers voor de gemeenteraadsverkiezingen woensdagmiddag boven de 30 procent. In Hilversum had rond 15.30 uur 40,6 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Ook in Nijmegen (34,5 procent), Harderwijk (37,5 procent), Assen (30 procent) en Groningen (32,6 procent) gaat het om ongeveer een derde van de kiezers.

In andere gemeentes is de grens van 30 procent nog niet bereikt. Het gaat onder meer om Breda, waar om 15.30 uur 25,6 procent had gestemd. In Eindhoven gaat het om 26 procent van de stemgerechtigden. Lelystad staat op 23,2 procent en in Heerlen is 19 procent van de kiezers tot dusver langsgekomen op het stembureau. (ANP)

16.08: 1,5 miljoen euro aan internetcampagnes

In de acht weken in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hebben politieke partijen in totaal ruim 1,5 miljoen euro uitgegeven aan advertenties op internet. Dat blijkt uit een analyse van rapporten hierover van Google en Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Politieke partijen begonnen pas in de laatste weken veel uit te geven om op te vallen.

Het CDA betaalde in de afgelopen acht weken 280.000 euro aan internetadvertenties, GroenLinks 200.000 euro, PvdA 170.000 euro, D66 160.000 euro en VVD 155.000 euro. Hierbij is telkens gekeken naar de uitgaven van landelijke en regionale afdelingen en van kandidaat-raadsleden.

Lokale partijen hebben samen in acht weken zo'n 215.000 euro uitgegeven om online op te vallen. Vergeleken met de uitgaven van landelijke partijen ging het vaak maar om kleine bedragen, oplopend tot enkele honderden euro's. Maar omdat er zoveel lokale partijen zijn, kwamen ze samen op een hoog bedrag uit.

Hart voor Den Haag was een van de grotere regionale adverteerders en gaf hier in twee maanden bijna 9000 euro aan uit. De partij van Richard de Mos richtte zich regelmatig op bewoners van specifieke wijken in de hofstad, zoals Loosduinen, Laak en Escamp. Ook Leefbaar Rotterdam heeft duizenden euro's uitgegeven aan internetadvertenties. (ANP/redactie)

15.40: Gestage opkomst in kleinste stembureau

Het is woensdagmiddag 'heel rustig met een gestage opkomst' in het kleinste stembureau van Nederland, in het Overijsselse Marle. Voorzitter Wim Westhoff had rond 14.30 uur zeker 25 kiezers ontvangen in het kieslokaal dat is ingericht in zijn woonkamer.

In eerste instantie zou Westhoff net als bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen kiezers ontvangen in zijn schuur. Dat was noodzakelijk vanwege de coronaregels. Maar nu het niet langer nodig is 1,5 meter afstand te houden, is het vier man sterke stembureau toch zoals vertrouwd weer neergestreken in de huiskamer.

'Er staan wel spatschermen, maar we zitten er weer als vanouds', zegt Westhoff. 'Dat is wel iets gezelliger en comfortabeler. Want in de schuur wordt het met name in de avond wat kouder en is het hard stoken met de houtkachel. De uitgang stond daar ook open voor de ventilatie.' (ANP)

15.35: Een derde van Utrecht

Het opkomstpercentage in de gemeente Utrecht was rond 15.00 uur 29,7 procent. In totaal zijn nu 83.271 stemmen uitgebracht in de domstad.

In Den Haag is de opkomst 25,5 procent. In Rotterdam hebben 21,5 procent van de stemgerechtigden een bezoek gebracht aan het stembureau. Amsterdam komt om 18.00 uur met nieuwe opkomstcijfers. (ANP)

15.29: 'Aan Weesp gedacht'

Weesp hoort vanaf 24 maart bij Amsterdam en de bij de gemeenteraadsverkiezingen stemmen Weespers al voor de Amsterdamse gemeenteraad. ‘Het voelt nog een beetje vreemd,’ vertelt een inwoner na het verlaten van het stembureau aan Het Parool. ‘We komen uit Nieuw-West, maar zijn in de afgelopen drie jaar wel echte Weespers geworden. Ik stem nog steeds op dezelfde partij, maar ik heb daarbij wel vooral aan Weesp gedacht en niet aan Amsterdam.’

Het stadsdeel zal een bestuurscommissie krijgen die de gemeenteraad vervangt. Op verschillende stembureaus zouden zich al Weespers hebben gemeld die niet voor de gemeenteraad willen stemmen, maar alleen voor de bestuurscommissie.

14.47: Den Haag, Utrecht en Rotterdam

In Den Haag is het opkomstpercentage op de derde verkiezingsdag opgelopen van 8,7 procent in de vroege ochtend naar ruim 22 procent. Utrecht begon de dag met een opkomstpercentage van 7,1 procent, daar is het opkomstpercentage inmiddels opgelopen naar 26,4 procent.

Van de vier grote steden heeft Rotterdam met 18,8 het laagste opkomstpercentage. (ANP)

14.15: Een op de vijf

De opkomstcijfers voor de gemeenteraadsverkiezingen lagen in meerdere provinciesteden even na het middaguur rond de 20 procent. Dat is onder meer zo in in Breda (21,3 procent), Dordrecht (19,7 procent), Tilburg (19,2 procent) en Veendam (21,4 procent).

In de gemeenten Tynaarlo en Harderwijk is de opkomst beduidend hoger, daar had om 13.00 uur respectievelijk 29,3 procent en 30,5 procent al gestemd. Op Vlieland lag het opkomstpercentage om 11.00 uur op 39 procent. Het Waddeneiland is traditiegetrouw een van de snelste gemeentes als het gaat om het tellen van de stemmen.

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht lijkt overigens nog niet helemaal tevreden met de tussenstand in zijn gemeente. 'Dank aan alle stemmers, maar dat percentage moet omhoog!', schrijft hij op Twitter. (ANP)

13.55: 132.000 Amsterdammers hebben gestemd

Amsterdam maakte een eerste tussenstand van de opkomstcijfers bekend: 'Voor de gemeenteraad zijn er tot 13.00 uur vandaag ongeveer 132.000 stemmen uitgebracht. Dat betekent dat zo'n 19 procent van de stemgerechtigden heeft gestemd. Voor de stadsdeelcommissies zijn ongeveer 125.000 stemmen uitgebracht.'

13.31: Drive-in

In het Brabantse dorp Budel-Dorplein heeft de gemeente Cranendonck een drive-instembureau geopend. 'In de stemstraat kunt u met alles op wielen stemmen, zoals een auto, fiets en step', meldt de gemeente aan de Belgische en Limburgse grens. Woensdagochtend kwam een stemgerechtigde langs op een shovel om zijn stem uit te brengen.

In de drive-in klinkt muziek en vanaf 15.00 uur is er een optreden van een lokale dj. Een half uur later gaat burgemeester Roland van Kessel er stemmen. (ANP)

12.17: Aangifte van bekladdingen

Burgemeester Nelly Kalfs van de Gelderse gemeente Lingewaard doet aangifte van bekladdingen die in de nacht van dinsdag op woensdag zijn aangebracht in het dorp Bemmel. Op diverse plekken zijn verkiezingsposters met hakenkruizen en nazileuzen ondergespoten. Ook bushokjes en een kunstwerk waren doelwit. Volgens Kalfs 'komen de bekladdingen extra hard aan op deze dag van de democratie.'

Op een kunstwerk op het Kinkelplein in Bemmel staat 'Hitlerjugend was hier' met een hakenkruis ernaast. Op verkiezingsposters en bushokjes staan leuzen als KKK, PVV en nazi. 'Het is afschuwelijk te zien dat over de posters van onze gemeentelijke partijen deze tekens zijn gezet', aldus Kalfs. 'Ook de hakenkruizen en de tekst op het Kinkelplein zijn verschrikkelijk.'

De gemeente is woensdagmorgen direct begonnen met schoonmaken van het kunstwerk en de posters. De busmaatschappij doet hetzelfde met de bushokjes. Er is nog niemand aangehouden voor de vernielingen. (ANP)

12.15: Experiment centraal tellen

Na het sluiten van de stemlokalen op maandag en dinsdag hebben de stembureauleden al vastgesteld hoeveel kiesgerechtigden hebben gestemd, door het aantal geldige stempassen en volmachtbewijzen te tellen. Woensdag overdag worden dan de stembiljetten geteld. De uitkomst van die telling wordt na 21.00 uur bekendgemaakt, als alle stemlokalen zijn gesloten. Vanaf dat moment beginnen de tellers ook met het tellen van de stemmen die woensdag zijn uitgebracht.

In 34 gemeenten verloopt het telproces dit jaar anders. Die gemeenten, waaronder Rotterdam, Utrecht, Groningen en Maastricht, doen mee aan een experiment centraal tellen. De stembureaus in die gemeenten tellen woensdag alleen het aantal stemmen per lijst, en de stemmen per kandidaat worden pas op donderdag geteld, op een of meer centrale locaties. Met deze zogenoemde centrale stemopneming wordt sinds de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 geëxperimenteerd. Doel is het proces van tellen betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken. (ANP)

11.46: Safari na stemmen

Zo'n honderd inwoners van Hilvarenbeek hebben woensdag het nuttige met het aangename verenigd door de stembusgang voor de gemeenteraadsverkiezingen te combineren met een gratis bezoek aan Safaripark Beekse Bergen.

Naast de ingang van het park staan twee safaribussen waar mensen hun stem kunnen uitbrengen. In ruil voor hun stempas krijgen de eerste duizend stemmers een gratis toegangskaart en een uitrijkaart. Een woordvoerster denk dat het woensdagmiddag wel drukker zal worden, omdat de kinderen dan vrij zijn van school. Stemmen bij het park kan tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Ook voor de jeugd is er vertier geregeld. Naast het safaripark kunnen jongeren in Hilvarenbeek zich bij stemlocatie The Box vanaf 15.30 uur laten vermaken door een dj. Ook rijden er in de gemeente twee huifkarren rond die de jonge kiezers naar de stemlocatie brengen. (ANP)

11.41: Meer dan 70 procent

Burgemeester Sander de Rouwe van Kampen hoopt dat het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar de magische grens van 70 procent passeert. Hij baseert dit, vertelt hij tegen De Stentor, op de stijgende opkomstpercentages van de afgelopen jaren. Acht jaar geleden stemde 66,6 procent en vier jaar gelden 68 procent. Dit jaar is er bovendien vervroegd stemmen mogelijk en dat geeft hem goede hoop. Maandag werden bijvoorbeeld al vijfhonderd stemmen uitgebracht. ‘Een groot getal’, aldus De Rouwe.

11.08: 10 tot 23 procent

In een aantal steden heeft woensdag rond 10.30 uur 10 tot 23 procent van de kiezers inmiddels zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente Harderwijk is na twee dagen stemmen een van de gemeenten met de hoogste opkomstcijfers. Hier had halverwege de ochtend ruim 23 procent van de kiezers gestemd. Kiezers konden hier ook maandag en dinsdag al terecht.

In Nijmegen was halverwege de ochtend ruim 19 procent van de kiezers naar de stembus gegaan, gevolgd door Utrecht met 15 procent. In Rotterdam was het opkomstpercentage ruim 10 procent. Dinsdagavond stond hier de teller nog op 5,3 procent. Amsterdam heeft voor woensdagochtend nog geen cijfers. (ANP)

09.49: Coronabesmettingen

Het stembureau in het Muziekcentrum in de gemeente Zoeterwoude houdt de deuren woensdag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen gesloten. Er zijn volgens de Zuid-Hollandse gemeente meerdere coronabesmettingen geconstateerd bij de stembureauleden. Alternatieve stembureaus in de buurt zijn De Klaverhal of het clubhuis van de plaatselijke scouting. (ANP)

08.30: Uitslagenavonden

In veel gemeenten, waaronder in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, zijn woensdagavond bijeenkomsten waar politieke partijen gezamenlijk de bekendmaking van de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen afwachten. Op tv wordt verslag gedaan van de uitslagenavonden.

In het Haagse stadhuis is vanaf 22.30 uur een bijeenkomst, waar ook vertegenwoordigers van de politieke partijen zijn uitgenodigd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb maakt rond middernacht de voorlopige uitslag bekend in de burgerzaal van het stadhuis in Rotterdam. In Utrecht doet burgemeester Sharon Dijksma dat in TivoliVredenburg via een digitale verbinding, omdat ze dinsdag positief testte op corona. Ook in de Stopera in Amsterdam is een bijeenkomst. (ANP)

Op woensdag 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 plaats. In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur relevant en opvallend nieuws bij over het verloop van de stembusgang.

In 333 gemeenten wordt er gestemd (in elf gemeenten zijn de verkiezingen op een ander moment vanwege herindelingen). Er zijn in totaal 8235 gemeenteraadszetels te verdelen. Bijna 13,6 miljoen kiezers kunnen hun stem uitbrengen in zo'n 8800 stembureaus.

Maandag en dinsdag was het mogelijk om vervroegd te stemmen, net als vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen. De opkomst daarvan viel lager uit dat van tevoren werd verwacht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie