Advertentie

Lagere opkomst voor vroegstemmen dan verwacht

De opkomst voor het vervroegd stemmen op maandag en dinsdag valt een stuk lager uit dan op basis van onderzoek was te verwachten.

15 maart 2022
bord met het woord stemlokaal
Shutterstock

In de grote steden hebben op dinsdag meer mensen hun stem vervroegd uitgebracht dan op maandag. Toch bleef de opkomst nog ver achter bij de verwachtingen. 

(startend) Teamleider Leefbaarheid & Wijk

Gemeente Goeree-Overflakkee
(startend) Teamleider Leefbaarheid & Wijk

Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Goudappel
Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Opkomst

Op maandagavond schommelde de opkomst in de vier grote steden nog tussen 1,6 procent (Rotterdam) en 2,8 procent (Den Haag). Dinsdag aan het einde van de dag zijn de opkomstpercentages ongeveer verdrievoudigd: 5,1 procent in Rotterdam; 6,2 procent in Amsterdam; 6,8 procent in Utrecht en 8,5 procent in Den Haag.

Onderzoek

Daarmee lijkt de opkomst lager uit te vallen dan verwacht. Zo bleek uit onderzoek van I&O Reserach dat tot wel 1 op de 5 kiezers gebruik zou maken van het vervroegd stemmen. Naast het coronavirus gaven respondenten ook aan dat gemak en kortere wachttijden belangrijke redenen zijn om eerder te stemmen. Bij de herindelingsverkiezingen van november vorig jaar werd ook 1 op de 5 stemmen vervroegd uitgebracht. Voormalig minister Kajsa Ollongren haalde vorig jaar hetzelfde cijfer aan als reden om het vervroegd stemmen erin te houden.

Zinvol

Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda meldde gister in Binnenlands Bestuur dat hij het vervroegd stemmen nog steeds zinvol vindt, ook in deze fase van de coronapandemie. ‘Iedere maatregel die opkomstbevorderend kan werken, moeten we nemen’, aldus Verhoeve.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie