Advertentie

Keurmerk voor 'goeie' coffeeshops Haarlem

Zij vallen dan onder een minder streng regime en worden niet meteen gesloten bij een overtreding.

31 oktober 2013

Haarlem geeft als eerste gemeente van Nederland volgende week een keurmerk aan coffeeshops die voldoen aan bepaalde regels, zoals het controleren op leeftijd en het beperken van overlast. Zij vallen dan onder een minder streng regime en worden niet meteen gesloten bij een overtreding.

Bibob-proef

Van de 16 coffeeshops in de gemeente krijgt de helft op 5 november het keurmerk. De overige coffeeshops zijn nog in behandeling en moeten onder meer de Bibob-proef doorstaan waaruit blijkt dat ze geen criminele activiteiten ondernemen. Politie en het Openbaar Ministerie zijn volgens burgemeester Bernt Schneiders blij met het keurmerk. ,,We kunnen beter goede afspraken maken en elkaar serieus nemen. De coffeeshops doen met de extra maatregelen meer dan we van ze zouden kunnen verwachten en daar worden ze voor beloond, zonder dat we als gemeente naïef worden.''

Curcussen gevolgd

De landelijke gedoogcriteria voor coffeeshops blijven staan, zegt Schneiders, zoals de voorraad wiet die de shops in huis mogen hebben. Het keurmerk is een samenwerking van de gemeente en onder meer de GGD en het Team Haarlemse Coffeeshopondernemers (THC). De medewerkers van de coffeeshops hebben voor het keurmerk vijf cursussen gevolgd, zoals agressietraining en een cursus herkennen van valse identiteitsbewijzen.


Nek uitgestoken
Voorzitter Wilco Sijm van THC is blij met de samenwerking met de gemeente: ,,De burgemeester heeft hiermee zijn nek uitgestoken.’’ Voor THC is het keurmerk een aanzet tot discussie over de bevoorrading van de coffeeshops. Die moet nu via 'de achterdeur'. ,,Wij willen dat de teelt wordt gereguleerd. Dan is er meer controle op de kwaliteit en dat is uiteindelijk veiliger voor de klant.''

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nordy
Keurmerk voor op de gevel, past precies in dit domme beleid van Nederlandse politiek. Gewoon die minister in Den Haag dumpen, die ouwe lul moet eens van de fles afblijven, vieze crimineel. Hij zorgt dat er zoveel slechte wiet in de coffeeshop ligt, is de 20e eeuw en die is nu toen aan puur natuur producten.

thilo / portier
Haarelms Dagblag, 22-10-2014

HOOFDDORP - Eens te meer een bewijs dat het softdrugsbeleid van de rijksoverheid niet houdbaar is. Dat zegt burgemeester Theo Weterings in reactie op de uitspraak van de rechtbank in een zaak tegen de voormalige eigenaar van de Hoofddorpse coffeeshop Superfly.

Weterings weigerde eerder dit jaar de vergunning van Superfly, de enige coffeshop in Haarlemmermeer, te verlengen. Nu is duidelijk waarom. ,,Voor zo’n verlening wordt een Bibob-onderzoek gedaan’’, aldus Weterings. Uit zo’n onderzoek kan crimineel gedrag blijken. Weterings: ,,Het Bibob-advies was ’nee’, omdat de eigenaar met ruim honderd kilo hennep was opgepakt. Dus de waarde van zo’n Bibob-advies neigt naar nul.’’ De vergunning van de coffeeshop is inmiddels verlengd.

Wil iemand de burgemeester eens vragen waarom hij een bibobadvies laat schrijven? Laat dan die koffieshop gewoon met rust.
Advertentie