Overslaan en naar de inhoud gaan

Eindhoven wil MKB bij duurzame verbouwingen

De gemeente Eindhoven staat aan de vooravond van een duurzame renovatiegolf. Maar dan moet het MKB wel een kans maken tijdens de…

Wil Eindhoven de ambitie waarmaken om in 2045 een energieneutrale stad te zijn, dan moet er haast gemaakt worden met het verduurzamen van de (gemeentelijke) gebouwen. De techniek is er, maar de inzet ervan wordt belemmerd door traditionele manier van aanbesteding.

Marktpartijen erbij
Het eerste grote gebouw dat gerenoveerd gaat worden is de zogenoemde Stadhuis Toren. De gemeente ziet dit als een unieke kans om het pad naar innovatie en duurzaamheid definitief in te slaan. 'We zoeken (markt)partijen die een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de gemeentegebouwen in de stad. Gevestigde marktpartijen, groot en klein (MKB), maar ook kennisinstellingen en nieuwe partijen met innovatieve ideeën worden opgeroepen om deel te nemen aan dit project.'
 

Techniek is er
Want de kneep zit hem volgens woordvoerder John-Pierre van de Kerkhof vooral in de organisatie en het aanbesteden van de grote werken. ‘De techniek om onze gebouwen te verduurzamen is er. Maar die zit vaak bij kleinere marktpartijen en kenniscentra en die vallen tijdens de aanbesteding nu juist vaak buiten de boot’. Reden voor de gemeente Eindhoven om het MKB nadrukkelijk een kans te geven om deel te nemen aan consortia die dan kunnen inschrijven.
 

Niet op prijs maar op duurzaamheid
‘We zullen het traditionele sturen op prijs loslaten en het accent leggen op de duurzaamheid van het resultaat en van het werpproces. Zo stellen we nu al eisen aan de hoeveelheid CO2 die aannemers tijdens de werkzaamheden mag uitstoten.’ Uiteindelijk gaat het volgens de woordvoerder toe naar klimaatneutraal werken, desnoods door CO2 uitstoot elders te compenseren.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder

Wees zo goed om ook de windmolens er bij te zetten.  Zonder eigen windmolens wordt Eindhoven niet betaalbaar duurzaam. De gemeente Eindhoven kan goed grote windmolens bouwen op industrie terrein Acht, langs de poot van Metz. Dat ligt al jaren braak. Als de inwoners van Acht daar allemaal een stukje van kopen, kunnen ze zonder subsidie, met een beroep op het korting van de energiebelasting in het energieakkoord en de postcode roos. Maar ja, "burgers", dat is geen MKB. De Eindhovense ambtenaren kennen die diersoort natuurlijk niet, en bestuurders alleen in de 3 weken voor de verkiezingen. Misschien moet VVD wethouder Helms maar een paar dozen windmolentjes halen bij het GroenLinks campagne bureau, voor de campagne Overigens kan Eindhoven ook heel goed windmolens bouwen langs de A67, daar willen ze nu extra asfalt storten, ipv de doorstromings ingrepen af te wachten. 1 EUR voor slimme doorstroming, bespaart 7 EUR aan meer dom asfalt

Op 18 oktober 2013, 12:33

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in