Advertentie

Kamer wil opheldering geldstromen moskeeën

De Tweede Kamer eist opheldering over de gang van zaken rond ongewenste buitenlandse geldstromen naar moskeeën in Nederland. Regeringspartijen ChristenUnie (CU) en D66 en oppositiepartij SP vragen zich af of ministers uit het vorige kabinet belangrijke informatie hebben achtergehouden aan gemeenten en onderzoekers over de financiering van moskeeorganisaties vanuit zogenoemde onvrije landen.

30 april 2018

Partijen in de Tweede Kamer eisen opheldering over de gang van zaken rond ongewenste buitenlandse geldstromen naar moskeeën in Nederland. Regeringspartijen ChristenUnie (CU) en D66 en oppositiepartij SP vragen zich af of ministers uit het vorige kabinet belangrijke informatie hebben achtergehouden aan gemeenten en onderzoekers over de financiering van moskeeorganisaties vanuit zogenoemde onvrije landen.

Die onduidelijkheid is onwenselijk en moet zo snel mogelijk worden opgehelderd, stellen de drie partijen. Zij verwijzen naar recent onderzoek door Nieuwsuur en NRC.

Oliedollars

,,Onze vrijheid is niet bestemd voor mensen met oliedollars die onze vrijheid om zeep willen helpen'', benadrukt Gert Jan Segers (CU). Volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) hebben de voormalige ministers Asscher (Integratie) en Koenders (Buitenlandse Zaken) grote steken laten vallen. ,,Dat moet zo snel mogelijk worden gerepareerd.”

Vertrouwelijke lijsten

Volgens de drie partijen is onder meer onduidelijk of onderzoekers inzage kregen in vertrouwelijke lijsten met aanvragen van islamitische instellingen voor financiële steun. De onderzoekers hadden die informatie nodig voor hun onderzoek naar buitenlandse geldstromen, dat nota bene in opdracht was van het onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Andere bron

De betrokken onderzoeker van RAND Europe zegt dat hij deze informatie nooit van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gekregen, maar van een andere bron. Maar volgens de betrokken ministeries heeft RAND wel degelijk toegang gekregen tot vertrouwelijke informatie. Hoe is dit te rijmen, aldus CU, D66 en SP.

As Soennah moskee

Afgelopen dagen was er nog ophef over de Haagse As Soennah moskee, die zou worden gefinancierd door een omstreden investeerder uit Koeweit. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bartho / Rotterdam
Kijk D66 en CU effe stoer doen. Waar waren zij in 2006 toen Geert Wilders Kamervragen stelde over de ophitsende rol van de As Soennah moskee inzake de gruwelijke afslachting van Theo van Gogh ? Te druk waarschijnlijk met het bashen van Wilders.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Eens met BertG. D'66 en CU doen spelletjes alsof het zondagmiddag is . Elke keer weer gaat het om op de politieke man/vrouw spelen om aandacht te genereren. Meer houdt het niet in.

We kunnen niets verwachten van wat er nu zit want dat is net als het EU-evangelie: meer, meer en meer van hetzelfde. Het enige dat het oplevert is verdere vervreemding van de kiezer en kennelijk is dat de opzet nl. om de handen echt vrij te hebben.
H. Wiersma / gepens.
Naast de vele sprookjes is het manco bij de Rutte-kabinetten dat er onvoldoende aansturing is en op het moment dat die er wel is er onvoldoende controle is op deze aansturing.
Advertentie