Advertentie

Hoogleraar kraakt valse kandidatuur lijstduwers

Lijstduwers die niet in de gemeenteraad willen en partijen die dat prima vinden, lichten de kiezers op. Volgens de Leidse hoogleraar Joop van Holsteijn spelen alleen lijstduwers die ook in de raad willen gaan zitten, het spel eerlijk.

10 februari 2018
duwen---lijstduwer.jpg

Lijstduwers die niet in de gemeenteraad willen en partijen die dat prima vinden, lichten de kiezers op. Volgens de Leidse hoogleraar Joop van Holsteijn spelen alleen lijstduwers die ook in de raad willen gaan zitten, het spel eerlijk. De lijstduwers die dat niet willen, zijn electorale flessentrekkers.

Tom Beugelsdijk is verdediger bij ADO Den Haag. Tommie is geen hoogvlieger, maar wel reuze aardig en mateloos populair. Een cultheld die vorig jaar door AD Haagse Courant werd uitgeroepen tot Hagenaar van het jaar. Richard de Mos, aanvoerder van de Haagse Groep De Mos, begreep in de aanloop naar de raadsverkie-zingen dat Tommie een stemmentrekker van jewelste kon zijn. Met hem op de Leyweg kom je wel van je flyers af. Of Tommie de kieslijst van De Mos zou willen duwen. Dat wilde Tommie wel; ADO niet, en dus ging het (volks)feest niet door.

Oud-sporters
Beugelsdijk is niet van de partij in Den Haag, maar De Mos heeft wel darter Raymond van Barneveld gestrikt. En de PVV zet in de residentie voormalige seksclubbaas en ADO-hooligan Henk Bres in als lijstduwer. Het CDA in Den Haag bedient zich van Lex Schoenmaker (‘Mr. ADO', meldt de partij trots).

Maar het lijstduwerschap beperkt zich niet tot BN’ers en (oud)sporters. Overal in den lande duwen (ex-)politici lokale lijsten. ‘Er zijn zat politici, een beetje te veel naar mijn zin, en dus ook politieke partijen die dit kiezersbedrog steunen en zelfs initiëren’, zegt de Leidse hoogleraar Joop van Holsteijn (60). In Enschede duwen CDA-Kamerlid Omtzigt en voormalig PvdA-Kamerlid Dijksma hun partijen. Oud-minister Schultz duwt de VVD-lijst in Leiden en in Utrecht doen de stemmenkanonnen Spekman en Jongerius dat voor de PvdA. In Amsterdam duwt voormalig (VVD-)burgemeester in Leeuwarden Dales de lijst van 50PLUS.

Volksverlakkerij
In Rotterdam duwt zelfs een vicepremier een kieslijst. Oud-wethouder en huidig minister van VWS Hugo de Jonge noemde het een ‘diepe wens’ om de CDA-lijst in de Maasstad te mogen duwen; hoogleraar Joop van Holsteijn noemt het volksverlakkerij. Hoe kan kiezersbedrog nou de diepe wens van een democraat zijn?, vraagt de hoogleraar politiek gedrag en onderzoeksmethoden zich af.

Hoogmoed
‘Dat Tommie en Barney zich laten strikken en misschien niet geheel doorzien hoe het politieke spel wordt gespeeld, vooruit, maar een vicepremier weet dat donders goed. Dat De Jonge het lijstduwerschap nog steeds verdedigt, maakt het alleen maar kwalijker. Hij zegt: de kiezers snappen toch wel dat ik niet in de gemeenteraad ga zitten? Daarmee legt hij de verantwoordelijkheid bij de kiezers, die maar moeten uitvogelen wie wel in de raad wil zitten en wie niet. Van mijnheer De Jonge moeten kennelijk alle Rotterdamse kiesgerechtigden weten dat hij geen serieuze kandidaat is. Wat een hoogmoed van De Jonge trouwens! Maar ik moet er als kiezer vanuit kunnen gaan dat íedereen op de lijst, bij alle partijen, in de gemeenteraad wil zitten.’

BN’ers
Er is overigens op zich niets mis met het lijstduwerschap en de kandidatuur van BN’ers, vindt Van Holsteijn. ‘Als een sporter écht op die manier in de raad wil komen, dan zou ik zelfs vurig pleitbezorger van het lijstduwerschap willen zijn.’

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 3 van deze week. (inlog)

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
quote: De lijstduwers die dat niet willen, zijn electorale flessentrekkers.Dit zijn in dit kader veel te grote woorden.

Flessentrekkerij past hier helemaal niet.Zie ter zake artikel 326a strafrecht; Hij die een beroep of een gewoonte maakt van het kopen van goederen met het oogmerk om zonder volledige betaling zich of een ander de beschikking over die goederen te verzekeren, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of een geldboete van de vijfde categorie.Elk kenmerk van beroep of gewoonte (structuur) ontbreekt. Het gaat om een incidentele plaats op een lijst. Het gaat zeker niet om een recidivist.Liever (duidelijkheid) een lijstduwer van wie zeker is dat hij/zij niet de Raad in wil.

Dat is vele malen duidelijker dan al dat tussentijds opstappen van raadsleden en wethouders

(die zich soms niet aan de wet hebben gehouden). Bezint eer ge begint.Mijn conclusie. Ik denk dat Van Holsteijn een beetje jaloers is op al die bekenden die hun bekendheid gebruiken om hun partij te pushen. Zeker nooit gehoord van bijv. netwerken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
loek / v.m. jur.medew. gsd
vervolg.

https://www.ad.nl/politiek/veel-lokale-pvda-afde …

Plaatselijke PvdA-politici verzinnen uitwegen nu ze komende maand een zwaar verlies voorzien bij de gemeenteraadsverkiezingen. De naam PvdA schrikt kiezers af, meldt Trouw.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
lezer
In gemeente Leidschendam-Voorburg staan vier leden op kandidatenlijst die zelfs niet in gemeente wonen, waaronder een huidige wethouder. Zij hebben het voornemen tot verhuizing kenbaar gemaakt. Daar er geen uitstel mogelijk is, zal voor onderzoek geloofsbrieven en installatie in nieuwe raad spoedige verhuizing noodzakelijk zijn. Of wacht wethouder tot duidelijk is of ze weer in haar ambt komt en daarvoor wel ontheffing mogelijk is. Hoe kan een ander kandidaatsraadlid uit Hedel en door het CDA als aankomend talent beschreven al thuis zijn in problematiek en cultuur van deze gemeente. Gaan ze allen nu pro forma snel een kamer huren om aan verplichtingen Gemeentewet en Kieswet te voldoen?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
pipo
Het is zeker betreurenswaardig. Maar wanneer een publieksfiguur een sterke mening heeft over een bepaald lokaal dossier dan kan het juist helpen.Bijvoorbeeld een bekende groninger die zich inzet tegen verdere gaswinning, daarop stemmen lijkt veiliger want die BNN-er zal zijn woord houden. Terwijl politici totaal schijt hebben aan de stem van het volk. Zie het NEE referendum tegen de EU Grondwet die er gewoon toch kwam. En kort geleden de NEE tegen oekariene en toch ractificeerde de vvd boefjes.Politici zijn onbetrouwbaar en vatbaar voor corruptie, lobbyisten, vriendjespolitiek en ze doen graag mee aan de baantjes carrousel. Zelfverrijking staat bovenaan.De stemmers beginnen dit door te krijgen, daardoor lokken steeds meer partijen stemmers met een BNNers die nog wel wordt vertrouwd. Maar zolang het politieke spelletje vies gespeeld blijft worden en blijft draaien om zelfverrijking dan worden ook BNNers op een gegeven moment niet meer vertrouwd.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Daan
Tegenover het verschijnsel lijstduwer staat dan weer wel het verschijnsel lijstomlaagdrukker.Om er een paar te noemen:

- Pechtold

- Wilders

- Kuzu

- Baudet

- KrolAllemaal lui die puur vanwege hun verschijnen een hele politieke partij gigantisch omlaag weten te drukken. Vaak hoeven te daar niet eens iets voor te zeggen (hoewel dat natuurlijk wel sterk aan hun neerwaartsdrukkende kracht bijdraagt!).Zo ontstaat er tezamen met de lijstduwers toch nog wat evenwicht binnen de lijsten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Daan
Klaver! Ik vergeet Klaver! Hoe kan ik Klaver vergeten?!!!Als iemand een geweldige lijstomlaagdrukker is, dan is het Jesse! Bij ons thuis 'jasses!' genoemd.Sinds Jesse stroopt niemand in Rotterdam nog zijn mouwen op. Puur vanwege de associatie.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Nog een vervolg maar nu over een ander onderdeel van het betoog.

De Jonge zegt de kiezers snappen toch wel dat ik niet in de gemeenteraad ga zitten? Daarmee legt hij de verantwoordelijkheid bij de kiezers, die maar moeten uitvogelen wie wel in de raad wil zitten en wie niet.====Het zou gek zijn als je de verantwoordelijkheid als kiezer voor je stem niet zelf kunt en wilt nemen. Kennelijk wordt de burger/kiezer door de prof.oliedom geacht. Dat is een verkeerd uitgangspunt zeker als je bijv. D'66 aanhangt t.w. iedereen gelijk (wat trouwens onmogelijk is).

Als je het niet begrijpt c.q. niet ziet dan is dat jammer; dat ligt bijv. aan de basis van het piramidemodel. Niet iedereen kan alles weten en voorvoelen. De kiezer nam overigens wel zijn gegeven verantwoordelijkheid bij het EU-referendum zowel als dat over Oekraïne door ja of nee te stemmen. Als dat ook al te moeilijk wordt geacht, waarom roept de prof. dan niet met gelijkgezinden de dictatuur uit.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Heukers
Joop van Holsteyn, die wannebe-professor. 10 jaar geleden voorspelde dit licht dat Rita Verdonk met haar TROTS veel zetels zou scoren, het getal 40 viel zelfs. Na de verkiezing stond Rita met 0 zetels aan de kant.

En Trump was volgens onze Jopie volstrekt kansloos, voor een nominatie, laat staan het presidentschap.

Vanwege zijn voorspellende gaven mag Holmans van de faculteit zich nu met de lijstduwers bezig gaan houden.

http://politiekmagazine.com/also-ran-door-joop-v …
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Post
Ik ben bang dat deze man een beetje verward is en zich maar eens onder behandeling moet laten stellen. Derhalve dienen zijn bevindingen niet serieus te worden genomen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Paul / projectleider
Ach ja, je hoopt dat een partij zich weet de onderscheiden door z'n goede ideeën voor je woonplaats ipv een bekend bekkie...Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
lezer
Jammer dat reacties in Binnenlands Bestuur op serieus artikel door mensen als Pipo, gepensioneerde e.a. als ongenuanceerde uitlaatklep van frustraties wordt gebruikt. Wie neemt deze reacties nog serieus! Houdt hier svp mee op, omdat het los van de inhoud die kant noch wal raakt ook veel over deze afzenders zegt. Weinig respect en beledigend. Schrijf er dan ook je echte naam bij.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / gepens.
Van Holsteijn kan zich beter druk maken over het grote aantal politieke partijen en de negatieve invloed die daarvan uitgaat op politieke processen en besluitvorming.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Door Aan Pipo e.a. op 12 februari 2018 11:48 Noem alle namen en zeg/schrijf wat ze volgens u niet goed (dus fout) doen. Vermeld ook uw naam of bent u van een niet bij naam te noemen partij*?

Dan vragen we naderhand aan Halbe Zijlstra of er sprake is van nepnieuws of liegen. Rutte en Ollongren zitten ook in de jury.

Als u zelf anoniem reageert en niet begrijpt of wilt begrijpen waarom hier mensen (burger/ambtenaar enz.) in cognito gaan en gefrustreerd raken dan heeft u kennelijk niet echt opgelet. dat kan zelfs bewust (kwaadaardig) zijn. De redactie bepaalt overigens volgens de geldende regels of iets mag of niet. verschil van mening/inzicht bevordert de discussie.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie