Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoger beroep corruptiezaak De Mos begonnen

Het OM vindt niet langer dat Richard de Mos deel was van een criminele organisatie, maar blijft volhouden dat sprake is van corruptie.

Richard de Mos arriveert bij het Paleis van Justitie
Richard de Mos arriveert bij het Paleis van Justitie − ANP/Robin Utrecht

Het hoger beroep in de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos is begonnen. Vorig jaar sprak de rechtbank in Rotterdam De Mos vrij van corruptie en schending van de geheimhoudingsplicht, maar het OM vindt dat er fouten in het vonnis zitten. De Mos spreekt van ‘een verschrikking’.

Engelbewaarder

Zoals bij alles wat Richard de Mos en zijn partij Hart voor Den Haag doen, is er goed nagedacht over het beeld dat zij willen laten zien. Op de stoep van het Haagse Paleis van Justitie, vlak naast de Tweede Kamer, staat al vroeg in de ochtend een dweilorkest klaar. Dat is even daarvoor van het Haagse gemeentehuis naar het hof gemarcheerd. Net als bij de rechtbank een jaar eerder, arriveert De Mos in een groen-gele limousine.

Onder de vrolijke tonen van de hit Engelbewaarder druppelen advocaten, verdachten, journalisten en groen-geel uitgedoste fans binnen. Het is zo druk, dat veel van de aanhangers van De Mos de zaak via een livestream in een andere zaal moeten volgen. Zelfs Rita Verdonk, nu raadslid voor Hart voor Den Haag, wordt onder protest naar de videozaal verwezen.

Volgens Fred Teeven kan Plooij ‘van een vrijspraak een veroordeling maken’

Vanuit het zaaltje zien aanhangers dat het OM in hoger beroep geen gas terugneemt. Het OM heeft crimefighter Koos Plooij als aanklager op de zaak gezet. Volgens voormalig officier van justitie Fred Teeven kan Plooij, die eerder de Hofstadgroep aanpakte, ‘van een vrijspraak een veroordeling maken’. Dat lijkt hij in het geval van Richard de Mos en zijn medeverdachten, zoals oud-wethouder Rachid Guernaoui, zeker van plan.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Omkoping

Het proces zal in totaal vijf dagen, verspreid over drie weken, in beslag nemen. De eerste dag wordt gewijd aan het helder krijgen van de feiten. De strafeis volgt waarschijnlijk volgende week dinsdag. Het OM heeft de beschuldiging dat De Mos en zijn medeverdachten een criminele organisatie zouden vormen laten vallen, maar vindt nog steeds dat omkoping van De Mos en Guernaoui door middel van partijdonaties van verschillende Haagse vastgoed- en horecaondernemers bewezen kan worden. Daarnaast zouden wethouders De Mos en Guernaoui hun ambtsgeheim hebben geschonden, door informatie met deze ondernemers te delen.

De Rotterdamse rechtbank maakte eerder korte metten met deze aantijgingen. Achter partijdonaties zit doorgaans geen slechte bedoeling, sterker nog: deze worden juist gedaan met een goede bedoeling, oordeelde de rechtbank. De Mos en Guernaoui zijn persoonlijk ook niet rijker geworden van de giften.

Dat de ondernemers dankzij de donaties een voorkeursbehandeling zouden hebben gekregen, bijvoorbeeld als het ging om de verstrekking van horecavergunningen, is volgens het vonnis niet bewezen. En de ‘geheime’ stukken? Daarop rustte geen geheimhouding in de zin van de Gemeentewet, en ze werden alleen met een klankbordgroep van de partij gedeeld. Dat mag, vindt de rechter.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De sjaak

Waarom gaat het OM ondanks deze rechterlijke veeg uit de pan toch in hoger beroep? De eerste zittingsdag lijkt vooral een herhaling van zetten, waarbij De Mos en Plooij hakketakken over de interpretatie van e-mails en appjes van jaren geleden. Het is duidelijk dat de oud-wethouder en de advocaat-generaal met een heel andere bril naar het dossier kijken.

Want wat bedoelde de vastgoedondernemer Edwin Jansen toen hij medeverdachte Dennis Buis sms’te dat zij en De Mos ‘de sjaak’ zouden zijn als de donaties zouden uitkomen? Volgens Plooij waren zij bang om betrapt te worden op omkoping, volgens De Mos is Jansen ‘een beetje een drama queen’ en waren Buis en hij alleen bang om met de donaties wethouders van andere partijen, die zij mogelijk ook nodig zouden hebben, op de tenen te trappen.

‘Het komt in de buurt van bananenrepubliekgedrag’

Robert Hein Broekhuijsen, oud-ovj

Bananenrepubliek

Oud-officier van justitie Robert Hein Broekhuijsen laat in Nieuwsuur weten dat hij het ‘zielig’ vindt voor De Mos, maar vindt dat het OM maatschappelijk gezien ‘geen keus’ had. Broekhuijsen zegt dat het geld dat de ondernemers betaalden aan de partij van De Mos, hen in de gelegenheid stelde om De Mos te kunnen bellen en te kunnen beïnvloeden in zijn beleid. Het komt, zegt hij, ‘in de buurt van bananenrepubliekgedrag’.

Volgens hoogleraar Geerten Boogaard is het ‘onverstandig’ dat het OM hoger beroep heeft ingesteld. ‘Ik zie niet goed hoe de schade die met het voortduren van deze zaak wordt toegebracht aan de democratie van de derde stad van Nederland, opweegt tegen het belang dat het Openbaar Ministerie zegt te hebben’, vertelt hij aan Nieuwsuur.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos

Het wordt hoog tijd dat de Procureur-Generaal eens gaat ingrijpen in het voortdurend disfunctioneren (blunderen) van het Openbaar Ministerie en daar weer eens opruiming houdt. Het lijkt wel een eindeloos spelletje tussen falende juristen en rechters die zich beter kunnen bezighouden met een kritische zelfstudie. Het is Kafka ten voeten uit, neem het verlies en verspil verder geen belastinggeld door te blijven trekken aan een dood paard.
"De Procureur-Generaal heeft een aantal bijzondere taken. Eén van die taken betreft het (thematisch) toezicht op het OM. Artikel 122 lid 1 van de Wet op de rechterlijke organisatie (Wet RO) bepaalt dat de procureur-generaal bij de Hoge Raad de minister in kennis kan stellen van het feit dat naar zijn oordeel het Openbaar Ministerie (OM) bij de uitoefening van zijn taak de wettelijke voorschriften niet naar behoren handhaaft of uitvoert." Bron:
https://2020.jaarverslaghogeraad.nl/parket/toezicht-op-het-openbaar-ministerie/

Op 5 maart 2024, 23:42
Tinussie Kay

Deze zaak is af.
Onvoldoende redenen voor beroep. Accepteer dit dan ook.
Gaat nu hooguit nog over peanuts, die een dure vervolgprocedure absoluut niet rechtvaardigen.
Rechterlijk macht en politiek: bezin jullie eens!
Met zoveel "handjes tekort" gaan we onnodig massa's geld uitgeven aan deze zaak, terwijl er al "gewone", doch dringende zaken, meer dan drie jaar bij de Raad van State liggen te wachten op een uitspraak.

Op 6 maart 2024, 14:58
Nico Bos

En waarom is het OM zo selectief, pak de rest dan ook aan!
https://www.cda.nl/actueel/nieuws/statement-giften-en-schulden-cda
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5414300/vvd-anderhalf-miljoen-corendon-steun-d66-grote-donateurs
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5419195/politieke-partijen-donaties-verkiezingen-tweede-kamer-bouw-vastgoed

Op 8 maart 2024, 01:13
Hielco Wiersma

Als De Mos zou worden veroordeeld dan kan bijna heel bestuurlijk Nederland wel voor de Rechtbank worden gedaagd. De zaken waarbij het OM nu vraagtekens zet zijn inhaerent aan het bedrijven van politiek in de huidige democratische samenleving. Bestuurders dienen immers de programma's van hun politieke partijen uit te voeren.
Wethouders zelf verstrekken helemaal geen evenementenvergunningen. Dat doen de colleges van B&W. op basis van vigerende verordeningen, dus........
Voor zover bekend zijn er verder geen landelijke regels voor het verstrekken van donaties aan lokale politieke partijen.
Het OM kan beter eens op een snelle wijze criminele dossiers aanpakken in plaats van veel tijd te verspillen aan dit soort materie. Een oordeel hebben over de hoogte van donaties en de wijze van doneren aan lokale politieke partijen kan het OM ook intern kenbaar maken in plaats van via het beschadigen van personen via kaffiaanse rechtspraak.

Op 8 maart 2024, 10:41

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in