Groningen wil ombudsman wegbezuinigen
Het stadsbestuur van Groningen is van plan om de gemeentelijke Ombudsman weg te bezuinigen. Klagende Stadjers moeten voortaan maar bij de Nationale Ombudsman aankloppen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.
Een besparing van 200.000 euro maar de immateriële schade die ontstaat is 'niet in geld uit te drukken', aldus de gemeentelijke Ombudsman in een brandbrief die ze heeft verstuurd aan alle Groningse raadsleden.
Burgerparticipatie
'Een stadsbestuur dat burgerparticipatie en inspraak van Stadjers hoog in het vaandel zegt te hebben, kan het niet maken om de gemeentelijke Ombudsman weg te bezuinigen.' Dat is de strekking van de brandbrief.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Je kan namelijk "voor het milieu" beter bussen op biogas laten rijden (die zijn veel flexibeler dan een tram met vaste lijnen).
Maar het stadsbestuur stopt het geld liever in een bodemloze tram-put i.p.v. de eigen dienstverlening kritisch te laten bekijken.
Toen een rapport over financiële risico's van een dienst uitlekte naar de Stadspartij, werd geen discussie gevoerd over de inhoud maar werd er aangifte gedaan door b&w.
Klokkenluiders zijn alleen dan beschermd als zij een probleem vormen voor de oppositie. Dit in tegenstelling tot de politieke standpunten van de collegepartijen.
In deze zin heeft het stadsbestuur wel consequente lijn. Men wil dus liever niet kritisch gecontroleerd worden door de raad of door een ombudsman.
Als die oplossing eerder “informeel” mogelijk is door de sociale contacten in het gemeentehuis, dan heb ik daar geen moeite mee. Hoe minder formele procedures moeten plaatsvinden, hoe meer tijd vrij blijft voor de normale werkzaamheden van het gemeentepersoneel.
De ombudsman is niet alleen een “strenge inspecteur” als er fouten werden gemaakt maar tevens een adviseur voor een overheidsorganisatie: wat kan verbeterd worden.
Als iemand een gemeenteambtenaar een advies/kritiek geeft, dan is de meerderheid bereid om ernaar te luisteren. Als het ook nog een winst oplevert omdat in de toekomst minder bezwaar-brieven moeten worden beantwoord, dan verwacht ik geen weerstand.
Zodra de ombudsman “extern” is, is de kans m.i. groter dat door de gemeente niet naar de oplossing wordt gekeken maar dat de focus bij “de verdediging” komt te liggen.
Zodra een ombudsman wordt ingeschakeld, of dat nu een gemeentelijke of een nationale is, ligt de focus altijd meteen op verdediging. Het zelfkritisch vermogen van organisaties is in de praktijk nul (want ze werken hun klokkenluiders, d.w.z. hun zelfkritisch kapitaal, steevast eruit). De Groninger ombudsman wordt kennelijk als klokkenluider ervaren. Dat kan drie dingen betekenen: ze doet haar (kritische) werk heel goed, of ze is sociaal niet vaardig genoeg, of allebei.
Kletskoek is wél in geld uit te drukken: 2 ton.
Zo, dus jij hebt nu met één zinnetje twee ton verdiend?
@Gert-Jan Tolberg
Mee eens dat het zorgelijk is als er eenzijdig wordt bezuinigd op de bescherming van burgers tegen fouten of kwaadwilligheid van de overheid, en op het afleggen van verantwoording door de overheid.
Een efficiënte overheid is goed, maar dat is iets heel anders dan de overheid veranderen in een ongeleid projectiel - d.w.z. een projectiel dat alleen nog wordt geleid door een old-boys-(& a few girls)netwerk.
Dat laatste lijkt nu wel de trend te zijn - een anti-democratische trend waarin VVD, PVV en CDA elkaar uitstekend kunnen vinden. Voorheen waren trouwens ook de PvdA en de CU geen haar beter. En het is de vraag of D66, GL of SP zich anders zouden opstellen als ze eenmaal regeringsmacht zouden hebben. Kwestie van "tijdgeest"?
Hopelijk leest Mark Rutte niet alleen "Buddenbrooks" en "Der Zauberberg" van Thomas Mann, maar ook "Der Untertan" van broer Heinrich en "Mephisto" van zoon Klaus. We hebben geen regenten nodig die bovenop een berg zitten en elkaar daar de bal toespelen, maar bestuurders die echt iets willen betekenen voor alle Nederlanders.
Precies, langzaam maar zeker doet de overheid de gordijnen dicht. De enige manier om te zien wat er binnen gebeurt is als je de sleutel van de voordeur hebt.
En die heb je als burger niet.
Gevoelsmatig signaleer ik een trend:
De gemeente Utrecht die zorgt dat een scriptie van het web wordt verwijderd.
De overheid die zoekmachinetechnieken inzet om zoekresultaten te manipuleren.
De VNG die gemeenten aanspoort om geld te blijven vragen voor WOB-verzoeken.
Alberto Stegeman die wordt vervolgd als hij het falen van overheidsbeveiliging aantoont.
De al eerder genoemde burgemeester van Breda die geen burgerjaarverslag meer schrijft.
Het afschaffen van de ombudsman in Groningen en andere plaatsen.
Enzovoorts.
Ik zie een overheid die zich steeds assertiever opstelt maar tegelijkertijd steeds minder bereid is om verantwoording af te leggen. Een zeer zorgelijke ontwikkeling.