Vier Rotterdamse families van Marokkaanse afkomst worden sinds een jaar aangepakt en intensief gevolgd door politie en gemeente omdat zij zich schuldig zouden maken aan grootschalige soft- en harddrugshandel. Inmiddels is al een familielid veroordeeld tot 30 maanden celstraf.
Rotterdam heeft drugsfamilies in het vizier
Burgemeester Aboutaleb pakt Marokkaanse drugsfamilies hard aan. Zij maken zich schuldig aan grootschalige soft- en harddrugshandel.
Onveiliger
Binnen de families gaat het vermoedelijk om tientallen personen. Dat meldde burgemeester Ahmed Aboutaleb vrijdag. De families werken onder meer vanuit de wijk Bospolder-Tussendijken. Dat is een van de weinige wijken die, tegen de trend van het afgelopen jaar, onveiliger is geworden. De families zouden steenrijk zijn, maar die positie niet uitdragen in Nederland. Daar leiden ze een relatief anoniem bestaan. Het vermoeden bestaat dat het criminele geld is geïnvesteerd in Marokko.
Nationaal belang
De burgemeester vindt het aanpakken van de families van nationaal belang, omdat het vermoeden bestaat dat ze ook betrokken zijn bij drugshandel in Limburg. Aboutaleb zoekt daarom intensiever contact met de regiopolitie aldaar. De Rotterdamse driehoek (gemeente, politie en justitie) heeft hier binnenkort overleg over met de collega's in Maastricht.
Buitenland
Ook geeft de burgemeester aan dat de families tot in het buitenland moeten worden aangepakt. Zo wordt onderzocht wat de gezinnen in Marokko hebben opgebouwd. Waardevolle spullen die daar worden aangetroffen, kunnen in beslag worden genomen omdat Nederland hierover met Marokko een verdrag heeft gesloten. Hoe groot de handel precies is, kan de burgemeester niet zeggen. Feit is dat er in de wijk Bospolder-Tussendijken veel drugsoverlast is. Door het oppakken van de families hoopt Rotterdam de overlast in die wijken fors terug te dringen en de veiligheid te vergroten.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Hulde. Dit vind ik een goed initiatief van de burgemeester. Dit zouden er meer moeten doen.
Burgemeesters moeten over de grenzen van hun regio durven kijken en anderen bewust maken van hun verantwoordelijkheid bij dergelijk criminele probleemgevallen.
Stoere praat van Abu, hoor je vervolgens niets meer van.