Overslaan en naar de inhoud gaan

G32 wil versterking regio’s

Het netwerk van inmiddels 37 grote en middelgrote steden vindt het pleidooi van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland voor een betere…

De G32 steunt de oproep van de gezamenlijke ondernemersorganisaties om krachtig in te zetten op bruisende, vitale steden en dorpen. Er moeten vooral sterkere regio’s komen.

Het netwerk van inmiddels 37 grote en middelgrote steden vindt het pleidooi van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland voor een betere samenwerking tussen rijk, gemeenten en provincies via bestuurlijke afspraken ‘verheugend en hoopgevend’.

Versnellen innovatie
Die oproep sluit aan op de eerder dit jaar gepubliceerde inzet van de G32 voor een nieuwe regeringscoalitie in 2017. De G32 pleit daarin voor concrete maatregelen die de positie van de steden en hun regio’s versterken. Dat geeft een enorme impuls aan de economische groei in ons land. Maar ook is het goed voor het versnellen van innovatie, meer en beter onderwijs, verbetering van de veiligheid en de noodzakelijke aanpassingen in de zorg en in het sociale domein.

Voorkomen onderlinge concurrentie
Het stedennetwerk kiest primair voor een gezamenlijke strategische agenda met meer ruimte voor de steden en stedelijke regio. De werkgeversorganisaties willen met name dat wordt voorkomen dat gemeenten onderling met elkaar concurreren in plaats van samenwerken. Waar de ondernemersorganisaties voorstellen om in het volgende kabinet daarvoor één bewindspersoon verantwoordelijk te maken, doet de G32 dat echter niet expliciet. En anders dan de ondernemersorganisaties, laten de verzamelde steden zich in hun reactie ook niet uit over de noodzaak voor het bindend verklaren van regionale samenwerking, het aanwijzen van centrumgemeenten en sterkere posities van provincies.

Versterking regio’s
Voorzitter van de pijler Economie en Werk van de G32, Willemien Vreugdenhil, ziet de Citydeals die momenteel worden gesloten, als goed voorbeeld. ‘Brede stedelijke coalities maken plannen die passen bij het DNA van stad en regio. Van de landelijke overheid verwachten we een regierol die het beste uit de regio’s boven laat komen. Belangrijk daarin: meedenken van het rijk, aanspreekpunten bij het rijk, doorbreken verkokering, experimenteerruimte. De steun voor versterking van de regio’s wordt steeds groter. In onze ogen kan de nieuwe regeringscoalitie daar niet omheen’, aldus de Edese CDA-wethouder.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma

Regiovorming is een prima ontwikkeling. Het is tevens een opstap richting vermindering van het aantal bestuurslagen (opheffing van gemeenten en provincies).

Op 27 oktober 2016, 12:11

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in