Advertentie

Gelderse oud-wethouders kosten jaarlijks ruim 7 miljoen

Gemeenten in Gelderland zijn jaarlijks ruim 7 miljoen euro kwijt aan wachtgeld voor oud-wethouders, blijkt uit een inventarisatie van Omroep gelderland.

06 februari 2012

Gemeenten in Gelderland zijn jaarlijks ruim 7 miljoen euro kwijt aan wachtgeld voor oud-wethouders, blijkt uit een inventarisatie van Omroep Gelderland.

Regels

Lijstaanvoerders zijn de gemeenten Apeldoorn en Berkelland. In het met grote tekorten kampende Apeldoorn gaat jaarlijks 468.000 euro naar zeven oud-wethouders. Berkelland keert jaarlijks bijna drie ton wachtgeld uit. De gemeenten houden zich hierbij overigens gewoon aan landelijke regels. In de meest recente regeling kunnen wethouders vier jaar lang wachtgeld genieten, waarop overige inkomsten in mindering worden gebracht.

Raadsleden

Er blijken echter ook enkele gemeenten te zijn die daarnaast aan raadsleden een wachtgelduitkering geven: Arnhem, Ede en Druten. In Ede krijgen 11 raadsleden gezamenlijk 37.000 euro. SP-Kamerlid Ronald van Raak keurt dat af en stelt dat het tegen de regels en de wens van de Tweede Kamer is. "Raadslid zijn doe je naast een baan; het moet geen baan worden. En met wachtgeld wordt het dat wel."

Per inwoner

Vier gemeenten keren geen wachtgeld uit: Doesburg, Hattem, Heerde en Ubbergen. De gemeenten waar per inwoners het meest wordt uitgekeerd aan wachtgeld zijn de kleinere, zoals Millingen (€ 14,69 per inwoner), Rozendaal (€ 13,69) en Neerijnen (€ 13,44). Apeldoorn, waar wethouder Rob Metz afgelopen donderdag is opgestapt wanwege het gronddebacle in de gemeente, is per inwoner bijna drie euro kwijt aan de wachtgelden.


Gemeenten met meeste wachtgeld:

1. Apeldoorn € 457.679
2. Arnhem  € 325.555
3. Wageningen € 315.200
4. Berkelland € 291.597
5. Bronckhorst 

€ 241.357


Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.A.Hardijzer / inwoner
Ik zou mij diepschame als ik het niet goed gedaan had en zelf opstapt of weggestuurd wordt om dan een grote vergoeding te krijgen!
Advertentie