In de Tweede kamer is voorgesteld om koningin Beatrix niet meer te betrekken bij de kabinetsformatie. De Tweede Kamer zou zelf een informateur of formateur moeten benoemen. Of dit voorstel het haalt is twijfelachtig.
Nieuwe formatieregels binden nauwelijks
Het voorstel om informateurs en formateurs niet langer door de Koningin Beatrix, maar door de Tweede Kamer te laten benoemen kan lastig…
Uiterst gering
De SP aarzelt en als deze fractie afhaakt, is er geen meerderheid. Maar ook als er wel een meerderheid komt, is de binding van deze nieuwe regels uiterst gering. Dat schrijft de Groningse hoogleraar staatsrecht D.J. Elzinga in het nummer van Binnenlands Bestuur dat vrijdag 16 maart verschijnt.
Fiasco
Volgens Elzinga kan de regeringsvorming niet via het reglement van orde van de Tweede kamer dwingend worden ingekaderd. Fracties kunnen niet worden gedwongen om te debatteren en ook niet om hun stem voor of tegen uit te brengen. Als de huidige tegenstanders van de nieuwe procedure – o.a. CDA, VVD en SGP – bij de volgende formatie niet mee willen werken dan is dat niet in strijd met de regels. In dat geval is de nieuwe procedure op een fiasco uitgelopen en is het tevens voor het staatshoofd heel erg lastig geworden om de boel weer vlot te trekken.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat de Koningin een rol krijgt bij de formatie zegt iets over de onmacht van de politiek.Democratisch gekozen door het volk,staan zij lachend hun macht af aan een niet-democratisch gekozen staatshoofd.Politici zouden zich diep moeten schamen.