In een recent artikel in Binnenlands Bestuurover ambtelijke samenwerking wordt de ontvlechting van de ambtelijke BAR-fusieorganisatie (Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk) nogal eenzijdig geduid door adviesbureau & Van de Laar, dat overigens royaal en contrair adviseerde voorafgaand aan die ontvlechting. Merkwaardig is bovendien dat geen reactie is gevraagd aan deze gemeenten, terwijl die ontvlechting bijna anderhalf jaar geleden plaatsvond.
Een fusie is geen doel en een meerderheid geen probleem
De ontvlechting van de ambtelijke fusie Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk onbezonnen? Integendeel, stelt Lennart van der Linden.
De ontvlechting van de BAR-organisatie was geen onbezonnen actie, maar voor Barendrecht een weloverwogen keuze
De uitspraak “bezint eer ge begint” van Stan van de Laar impliceert dat er spijt zou zijn van de ontvlechting van de BAR-organisatie en dat er overhaaste beslissingen zijn genomen. Integendeel! Barendrecht heeft haar besluitvorming gebaseerd op grondige analyse, brede consultatie en een uitvoerig publiek debat. Na intensieve voorbereiding volgde een uitmuntende uitvoering. In recordtempo zijn vacatures vervuld en was de nieuwe, eigen ambtelijke organisatie operationeel, met klinkende resultaten als gevolg. Medewerkers zijn meer tevreden, de dienstverlening is aanzienlijk verbeterd en het gemeentebestuur ervaart meer grip en sturing op beleid, uitvoering en financiën. Er heerst brede tevredenheid.
Een merkwaardige suggestie van de heer Van de Laar is dat een politieke meerderheid die uitvoering geeft aan haar verkiezingsbelofte, problematisch zou zijn. Alsof het probleem niet de afstand tussen burger en bestuur is, maar de kiezer zelf. Dat is een consultantswerkelijkheid en een omkering van de democratische orde. Het idee dat democratische besluitvorming ‘problematisch’ zou zijn voor een ambtelijke fusieorganisatie met grote impact, miskent waar het in het lokaal bestuur om draait: legitimiteit, nabijheid en controle.
De ontvlechting van de BAR-organisatie was geen onbezonnen actie, maar voor Barendrecht een weloverwogen keuze. Na een uitvoerig inhoudelijk debat en met een ruim kiezersmandaat startte een grondige voorbereiding en sublieme uitvoering.
Er is bezonnen. En er is begonnen. En de missie is geslaagd. Gelukkig dachten de durvers niet te lang na.
Lennart van der Linden, wethouder in Barendrecht, lijsttrekker Echt voor Barendrecht
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een Gemeente met ca. 48.000 inwoners moet ook wel aan de noodzakelijke bestuurskracht kunnen voldoen. Het blijft echter altijd opletten omdat aan de ontvlechtingsvoorwaarden moet worden voldaan. In financieel opzicht kan dat afhankelijk van deze voorwaarden de ontvlechter een aardige grijpstuiver kosten.