Voormalig fractieleider Henk Krol van 50PLUS in de Tweede Kamer gaat de Eindhovense gemeenteraad in voor het Ouderen Appèl. Hij en de partij hebben dat donderdagmiddag besloten nadat bekend werd dat Krol genoeg voorkeurstemmen heeft gehaald.
Kort verkiezingsnieuws uit de gemeenten
Henk Krol in de raad, Wouter Kurpershoek ook, én een 18-jarige scholier uit Terneuzen.
Niet negeren
Krol kreeg woensdag als lijstduwer van het Ouderen Appèl 819 stemmen. ,,Ik heb meer stemmen dan een zittende wethouder en meer dan sommige partijen. Dat kun je niet negeren'', zei hij donderdag in een eerste reactie.
Wouter Kurpershoek
Ook oud-journalist Wouter Kurpershoek gaat de raad in met de partij Voor Neerijnen. Zijn partij werd met 3 zetels in de gemeenteraad van het Betuwse Neerijnen gekozen. De partij is daarmee samen met Gemeentebelangen Neerijnen en de SGP de grootste in de gemeente. Oud-Journaalverslaggever Kurpershoek was lijsttrekker en gaat nu de politiek in. Hij richtte Voor Neerijnen op, omdat de gevestigde partijen de afgelopen 4 jaar voortdurend ruzie hebben gehad. Neerijnen struikelde van de ene naar de andere crisis
Nikab
De man die woensdag op een Amsterdams stembureau met een nikab is betrapt, heeft een paar keer geprobeerd zijn stem uit te brengen. Hij heeft het in Amsterdam-West en Amsterdam-Zuid zeker drie of vier keer geprobeerd, zei een woordvoerder van het Bureau Verkiezingen. Een medewerker van een stembureau in de wijk Bos en Lommer vertrouwde het niet toen iemand binnenkwam met een nikab - een sluier die het grootste deel van het gezicht bedekt. Kijkend naar de ogen en de wenkbrauwen dacht hij met een man te maken te hebben. De gesluierde persoon toonde de stempas en het paspoort van een jonge vrouw. Omdat de man zijn stempas niet inleverde, heeft de gemeente geen idee wie hij is.
Karakus blijft
De PvdA-lijsttrekker in Rotterdam, Hamit Karakus, blijft 'gewoon' aan. Hij volgt daarmee niet het voorbeeld van Pieter Hilhorst, de leider van de PvdA in Amsterdam. Die stapte donderdag op als politiek leider en als wethouder, nadat de hoofdstedelijke PvdA de raadsverkiezingen flink had verloren. Ook in Rotterdam heeft de PvdA fors verloren; de partij valt van 14 zetels terug naar 8. Leefbaar Rotterdam is nu de grootste partij in de havenstad. Die partij heeft 14 zetels, net als bij de verkiezingen in 2010. ‘Wij moeten nu een pas op de plaats maken en de Rotterdammers opnieuw gaan uitleggen waar de sociaaldemocratie voor staat.’ De schuldvraag wil hij niet direct aan de orde stellen. Hij vindt vooral dat de partij het landelijk ,,gewoon slecht heeft gedaan''.
Absolute meerderheid
Het CDA in het Twentse Tubbergen gaat vrijdag al met de andere gekozen partijen in de gemeenteraad praten om een college te vormen. De partij veroverde woensdag de absolute meerderheid in de raad, maar voelt er niets voor om alleen te besturen. Dat heeft lijsttrekker Roy de Witte donderdag gezegd. ,,De vraagstukken die op de gemeente afkomen, zoals de organisatie van de jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning, hebben een breder draagvlak in de raad nodig. Het CDA is een bestuurderspartij en het heeft niet onze voorkeur om de kar alleen te trekken'', aldus De Witte.
18-jarige stelt studie uit
De Terneuzense eindexamenscholier Jos van Ginneken was zich al enthousiast aan het voorbereiden op een studie politicologie in Leiden, maar na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag heeft hij besloten de stap naar de universiteit een jaartje uit te stellen. Tot zijn grote verrassing is de scholier, die pas op 7 februari 18 werd, met 219 voorkeurstemmen voor het CDA in de gemeenteraad van Terneuzen gekozen. Hij is daarmee één van de jongste politici in Nederland, die in deze verkiezingen tot raadslid is gekozen. Van Ginneken stond 10e op de kandidatenlijst. Het CDA haalde 5 zetels. ,,Dat ik zoveel stemmen zou krijgen, had ik niet verwacht’’, zegt de jonge Terneuzenaar. In overleg met zijn ouders heeft de vwo-leerling zijn studie een jaartje uitgesteld om het werk als gemeenteraadslid goed te kunnen uitvoeren. ,,Nu ik ben gekozen, vind ik dat ik in de raad moet gaan zitten voor al de mensen die op mij hebben gestemd. Het is ook heel goed om ervaring op te doen. En na dat eerste jaar wil ik een studie met het raadswerk gaan combineren.’’