De gemeenteraad van Doesburg ging woensdagavond akkoord met een fusie met Zevenaar, Duiven en Westervoort. In 2029 houdt de gemeente Doesburg op te bestaan. Doesburg is de derde die ja zegt tegen één grote Liemerse gemeente. De raden van Zevenaar en Westervoort waren al akkoord, Duiven volgt waarschijnlijk donderdag.
Doesburg wil fuseren met Zevenaar, Westervoort en Duiven
Het voorstel is met een nipte meerderheid aangenomen: acht raadsleden stemden vóór de fusie, zeven tegen.

Kleinschaligheid
De Gelderlander schrijft dat de meeste politieke partijen in Doesburg positief staan tegenover de fusie. D66-raadslid Henk Westra noemt als voordeel een grotere, sterke organisatie met meer kennis, mensen en slagkracht; PvdA/GroenLinks denkt dat één grote Liemerse gemeente kansen biedt op het gebied van onder meer natuurontwikkeling, energieopwekking en werkgelegenheid. Tegelijkertijd moeten de kleinschaligheid en het historische karakter van Doesburg behouden blijven, zo betoogt raadslid Bart Bauhuis (PvdA/GroenLinks). Het CDA deelt die visie.
Nieuwe naam
Hoe de nieuwe gemeente gaat heten, is nog niet bekend. De VVD in Doesburg, ook enthousiast over de fusie, wil inwoners laten meebeslissen over de naam van de nieuwe gemeente, die naar verwachting 1 januari 2029 start.
Kritiek
Maar er was woensdagavond ook kritiek, merkt de Gelderlander op. Raadslid Nicole Hammink (SP) vindt het kwalijk dat er niet in de openbaarheid een discussie is gevoerd over alle voors en tegens. ‘Dit hebben alle partijen in hun eigen fractie en achter gesloten deuren gedaan. Nu is discussie een gepasseerd station. De inwoners missen nu de afwegingen die aan het besluit ten grondslag liggen’, zei ze.
Schaalvergroting
De Hanzestad met 11.000 inwoners is volgens de regionale krant eigenlijk te klein om zelfstandig te blijven. ‘Vooral de zeer slechte vooruitzichten zijn de reden dat het college en de raad nu anticiperen’, is te lezen in het dagblad. Vanuit het rijk komen er steeds meer complexe zorgtaken bij, waardoor Doesburg vroeg of laat in de problemen komt. ‘Schaalvergroting wordt als oplossing gezien. De kwaliteit van dienstverlening zou omhoog moeten gaan omdat een grote gemeente met circa 100.000 inwoners doorgaans meer kennis en kunde in huis heeft.’
Overleven
De vijf raadsleden van Stadspartij Doesburg stemden, net als Hammink, tegen de fusie. Nauw samenwerken met andere gemeenten is prima en waarschijnlijk noodzakelijk om te overleven, maar opgaan in één grote nieuwe gemeente is niet nodig, meent David van Sommeren, al twintig jaar raadslid voor Stadspartij Doesburg, de grootste in de Hanzestad.
Achterhoek
Stadspartij Doesburg zet ook vraagtekens bij de keuze voor de Liemers. De raadsleden hadden liever gezien dat het college meer tijd had genomen en nieuwe gesprekken was gestart met de gemeente Bronckhorst. Dit omdat veel Doesburgers meer met de Achterhoek hebben, aldus Van Sommeren.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.