Advertentie

Weggestuurde wethouder wint verkiezingen

De vorig jaar weggestuurde wethouder Guido Schoolmeesters heeft de meeste stemmen gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Someren.

21 maart 2022
Someren
Shutterstock

De weggestuurde Somerense wethouder Guido Schoolmeesters heeft de meeste stemmen gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen en zijn partij, De Gemeenschapslijst, is wederom de grootste partij geworden. Waar de gemeenteraad Schoolmeesters ruim een jaar geleden nog wegstuurde, nadat hij weigerde te vertrekken na een motie van wantrouwen, sluit de kiezer de ex-wethouder in de armen.

Senior Communicatieadviseur

Gemeente Westerkwartier
Senior Communicatieadviseur

Manager afdeling Beheer en Ruimtelijke Ontwikkeling (BRO)

JS Consultancy in opdracht van de gemeente Rucphen
Manager afdeling Beheer en Ruimtelijke Ontwikkeling (BRO)

1229 stemmen

Zelf kreeg Schoolmeesters (nummer 10 op de kieslijst) de meeste stemmen: 1229. Zijn partij won een zetel en kwam daarmee op 6. Die ene zetel verloor de PvdA. De andere partijen bleven gelijk in zetelaantal. De verkiezingswinst mag opvallend worden genoemd, omdat Schoolmeesters vorig jaar februari werd weggestuurd door de gemeenteraad, nadat hij zelf weigerde te vertrekken na een motie van wantrouwen. Die motie werd toen ingediend, nadat Necker van Naem na hun integriteitsonderzoek concludeerde dat Schoolmeesters zijn zoon had bevoordeeld bij het kopen van een huis in Someren. De onderzoekers spraken daarbij van verwijtbaar, niet-integer handelen.

Getuigenverhoor

Schoolmeesters houdt tot op de dag van vandaag vol dat hem niets valt te verwijten en vocht zijn ontslag juridisch aan. De rechter stond een voorlopig getuigenverhoor toe van enkele ambtenaren van de gemeente Someren. Schoolmeesters wilde die horen om te achterhalen op basis van welke informatie de conclusies zijn getrokken die in het rapport van Necker van Naem staan vermeld. ‘Tijdens het getuigenverhoor bleek dat de ambtenaren verklaarden dat het was gegaan “zoals het altijd was gegaan” en de onderzoeker van Necker van Naem bleef bij de conclusie van het onderzoek’, vertelt Schoolmeesters maandag.

Wethouderschap

Hij heeft inmiddels zeven van de elf gespreksverslagen ingezien en vond daar niets in wat voor hem belastend was. ‘Nu wil ik de overige vier graag inzien. De rechter heeft inmiddels het verhoor toegestaan van die personen: de burgemeester, twee wethouders en de gemeentesecretaris. De verhoren staan op de rol voor half april en half juni.’ Toch is Schoolmeesters bereid om de juridische procedures af te blazen ‘als iedereen bereid is over het verleden heen te stappen’. ‘Dan zet ik er een streep onder.’ Schoolmeesters is namelijk weer beschikbaar als wethouder. ‘Als ik weer terug mag komen als wethouder, dan staak ik uiteraard de juridische weg.’

Gerechtigheid

Hij ziet het feit dat hij zelf alleen al 2,5 zetel heeft binnengehaald voor De Gemeenschapslijst als een bewijs dat de kiezer vindt dat er niets van de beschuldigingen klopt. ‘Dat zegt volgens mij wel iets. Ik zie dat als gerechtigheid.’ Hij hoopt dat de andere partijen vergevingsgezind zijn ‘en we weer kunnen besturen in het belang van Someren’. Van hen heeft hij overigens nog niets vernomen. Tot nu toe zijn er enkel informele gesprekken geweest met de informateur. ‘Eind deze week zou deze met adviezen moeten komen. Ik kan me niet voorstellen dat De Gemeenschapslijst niet in dat advies voorkomt.’

Van Rey

Niet alleen Schoolmeesters wil terugkeren als wethouder. Van een andere orde, maar niet minder saillant, is dat ook Jos van Rey die in 2012 opstapte als wethouder van Roermond wegens beschuldigingen van corruptie en die in 2017 werd veroordeeld wegens schending van zijn geheimhoudingsplicht, omkoping, het ‘rommelen met stempassen en volmachtbewijzen’ en witwassen, wil terugkeren. Dat liet hij vorige week weten aan de Volkskrant. ‘Alles ligt open, ik sluit niks uit’, zei Van Rey wiens partij voor de derde maal op rij als grootste uit de bus kwam met de meeste stemmen voor lijstduwer Van Rey (76).

Blokkade opgeheven

Twee Haagse wethouders die in de vorige collegeperiode weg moesten, wegens een verdenking van corruptie, zullen niet als wethouder terugkeren. Het gaat om Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Dat maakte hun partij Hart voor Den Haag afgelopen vrijdag bekend. De partij heft hiermee de blokkade voor samenwerking op, zegt ze. ‘Het moet om de stad gaan, niet om de poppetjes’, aldus lijsttrekker De Mos. ‘Omdat het voor de koers van de stad van cruciaal belang is dat Hart voor Den Haag in het stadsbestuur komt, hebben Rachid en ik besloten geen wethouders-kandidaat te zijn.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dilia Blok
Graag wil ik reageren op bovenstaand artikel.
Je neemt als burgemeester de beslissing om een integriteitsonderzoek te laten doen naar het handelen van een wethouder niet lichtzinnig. Uit het onderzoek blijkt klip en klaar dat de betreffende wethouder niet integer heeft gehandeld. De gemeenteraad besluit hem op basis van de feiten uit het integriteitsonderzoek te ontslaan (een unicum in Nederland).

De reactie van de ex-wethouder is er een van een jaar lang volledige ontkenning, fel verzet en ongekende verdachtmakingen en zelfs dreigementen naar het zittende bestuur.

Het zou de wereld op z’n kop zijn als bestuurders en raadsfracties amper een jaar later doodleuk ‘over dit verleden heen zouden stappen’ alsof er niets aan de hand is. Als de integriteit van een bestuurder in het geding is, dan raakt dat onze democratische rechtsstaat aan de wortel. Niet integer handelen maak je niet ongedaan met een positieve verkiezingsuitslag en voorkeurstemmen.

Dilia Blok
Burgemeester Someren
Advertentie