Advertentie

‘Niet burgemeester, maar demonstranten schuldig’

Het valt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema niet te verwijten dat zij de demonstratie op de Dam tegen politiegeweld en racisme in de VS en EU gisteren niet heeft ontbonden of verboden, aldus hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer, tevens directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

02 juni 2020
burgemeester-Halsema.jpg
Burgemeester Halsema van Amsterdam

Het valt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema niet te verwijten dat zij de demonstratie op de Dam tegen politiegeweld en racisme in de VS en EU gisteren niet heeft ontbonden of verboden, aldus hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer, tevens directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

U zit in een webinar en heeft vijf minuten tijd voor enkele vragen. Wat vond u van het optreden van burgemeester Halsema gisteren jegens de demonstratie op de Dam?
‘De burgemeester krijgt nu veel verwijten, maar je moet het vooral de demonstranten verwijten dat zij geen afstand hielden. Voor de burgemeester is het niet mogelijk hier iets aan te doen. Hooguit kun je haar verwijten dat ze meer had moeten aandringen op anderhalve meter afstand. De demonstranten hebben die regels geminacht. Met de nieuwe noodverordening vanaf 1 juni maken zij zich daarmee schuldig aan een strafbaar feit.’

Had zij de demonstratie dan niet moeten ontbinden?
‘Gisteravond zag ik dat de burgemeester in het tv-programma OP1 het verwijt werd gemaakt dat ze de demonstratie niet had ontbonden. Maar dat is onzin. Als de demonstranten hadden geluisterd naar de opdracht de demonstratie te beëindigen, hadden ze ook geluisterd naar anderhalve meter afstand houden.’

En de demonstratie op voorhand verbieden?
‘Je kunt een demonstratie niet verbieden. In beginsel ook niet volgens de noodverordening. En als mensen zich gaandeweg aansluiten, dan is dat toegelaten. En dan ben je al te laat. Een kleine demonstratie kun je dan nog wel ontbinden, maar hier was het eerder het paard achter de wagen spannen. En dan was er juist een grote kans op besmettingen.’

En dan hadden we overal foto’s gezien van agenten die een zwarte demonstrant arresteren?
‘Precies. Ze had agenten dan onnodig in gevaar gebracht. Ik vind de verwijten die haar nu her en der worden gemaakt niet terecht. Met name de organisatie van de demonstratie had beter op zijn tellen moeten passen.’

Volgens de burgemeester had de politieke kleur van de demonstratie ‘geen biet’ te maken met haar beslissing. Denkt u dat ook?
‘Ze zei aanvankelijk wel zoiets, maar je moet je als burgemeester expliciet niet met de inhoud inlaten. Daar moet je ver weg bij blijven.’

Het leek erop dat de burgemeester ook deelnam aan de demonstratie. Ze droeg een button met ‘1873’, het jaar dat slavernij volgens critici pas echt werd afgeschaft (de officiële afschaffing was in 1863, maar slaven waren nog 10 jaar lang verplicht om op plantages te blijven werken, met loon, WB).*
‘Als burgemeester dien je niet te uiten dat je de demonstratie steunt.’

*UPDATE 3 JUNI
Voor burgemeester Halsema naar de demonstratie toeging kreeg zij de button met ‘1873’ opgespeld tijdens een kleine Keti Koti-bijeenkomst in de tuin van de ambtswoning aan de Herengracht, waar de afschaffing van de slavernij werd herdacht. Halsema heeft inmiddels een brief gestuurd naar de raad.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
De burgemeester had vooraf kunnen/moeten aangeven hoeveel demonstranten op de Dam zouden worden toegelaten. Daarnaast hadden de toegangen naar de Dam gemakkelijk kunnen worden afgezet en gecontroleerd door de politie. Hoe zo is deze burgemeester niet verantwoordelijk voor een vergunning om te demonstreren?
Peter
De heer Brouwer is zeker lid van Groen Links. Dat is diezelfde partij die actief opriep vooral te gaan deelnemen aan die demonstratie. Oh ja, en die waarvan Femke Halsema nogal onderdeel van uit maakt.Het argument dat de noodverordening geen wettelijke grond is voor de maatregelen geldt voor een heel breed terrein van activiteiten (achter de voordeur), waarop afgelopen weken wel is gehandhaafd.De burgemeester heeft zeker een verantwoordelijkheid bij het beoordelen van de aangevraagde demonstratie en tijdens de demonstratie over het bewaken van de openbare orde. Op beide heeft ze gefaald. Dat is niet voor het eerst (extinction rebellion, we-are-here, inzetten positie rond de misdrijven van haar partner en minderjarig kind, roken op plekken waar dat niet is toegestaan.
Pierre
Het lijkt me nogal naief om ervan uit te gaan dat als Kick out Zwarte Piet in je stad actie komt voeren, dat het dan probleemloos gaat. Zeker met het verleden bij demonstraties in het achterhoofd. Wat als tegenstanders zich zouden hebben georganiseerd? We mogen blij zijn dat het hierbij nog is gebleven. (neemt niet weg dat ik de dood van de arrestant in Minneapolis pure moord vind en dat demonstranten hun eigen verantwoordelijkheid niet hebben genomen,. Met mondkapjes op zij aan zij demonstreren is natuurlijk idioot en een dikke middelvinger naar de rest van de samenleving.Hopelijk ziet de linkse raad in dat Halsema niet handhaafbaar is. Dat pistoolgedoe van haar man en zoon...ik denk niet dat ik er op dezelfde manier mee weg zou komen.Maar de vraag is ook of het bij alleen Halsema wegzenden moet blijven en of grapperhaus niet eens bij de korpsleiding moet kijken.Wat heeft de korpsleiding haar geadviseerd bij deze demonstratie?
Hans / afdelingsmanager
Probleem van Halsema is dat ze niet doortastend (genoeg) is. De mocro-maffia, Marokkaans-Nederlandse straatschoffies en nu dit weer: ze heeft het niet onder controle. In tegenstelling tot Aboutaleb. Halsema had kunnen weten dat er duizenden mensen zouden komen via Facebook, dat ze zelfs besmet raken prima vinden voor de 'goede zaak'. Ze doet er alleen niks mee behalve zich achteraf verontschuldigen. Excuses hebben we niets aan; daden hebben we nodig!
Jan H
Helemaal eens met Wouter Boonstra, ook wat betreft de button. Ik ben geen groenlinkser, maar heb wel verstand van hoe de hazen lopen op gemeentelijk vlak. Er moet toestemming zijn gevraagd voor een demonstratie inclusief informatie over het verwachte aantal demonstranten. De burgemeester zal als er twijfels zijn over het handhaven van de openbare orde vooraf overleg hebben gehad in de driehoek. Kennelijk was het oordeel in de driehoek op basis van de bekende gegevens voor de vergunning positief. Volgens uitspraken van de burgemeester in Op1 heeft de politie social media gecontroleerd en is dat ook blijven doen. Dan is de demonstratie voor het gemelde aantal deelnemers legaal. Helder moet worden waardoor dat aantal vele malen groter was.

Het is uitsluitend aan de gemeenteraad die in een debat de burgemeester - in aanwezigheid van het hoofd van de politie en de officier van justitie - ter verantwoording kan roepen en zich dan een oordeel te vormen.

Wat wel overwogen had kunnen worden is om als burgemeester in combinatie met de politie de demonstranten te wijzen op de 1,5 m en op de omvang van de gegeven toestemming en op te roepen zich te gedragen naar de aanwijzingen. Uit het oogpunt van openbare orde zou het middel van een onmiddellijke beëindiging van de demonstratie ongetwijfeld leiden tot rellen met alle gevolgen van dien. Nu zijn de ramen van de winkels in Amsterdam en het straatmeubilair nog steeds in dezelfde staat als vóór de demonstratie! Gelukkig geen Amerikaanse toestanden.
Jan H
correctie: Wouter Boonstra moet zijn: Jan Brouwer
Hoekstra / Ambtenaar
@Peter: u bent geen fan van Groen Links, ik wel dus alles wat zegt klopt niet. Dat is ongeveer het niveau van uw bijdrage. Dit is duidelijk strafexpeditie tegen een burgemeester die van meet af aan onder vuur licht van alles wat rechts is in de Nederlandse politiek in het algemeen en die in Amsterdam in het bijzonder. Geen gelegenheid wordt gemist onder aanvoering van de krang van wakker Nederland die deze burgemeester niet pruimt. Bij Halsema is nu zo: het deugt niet of het is fout.
P Janssen
De Burgemeester kan altijd ingrijpen. Heeft ze niet gedaan. Dat deze burgemeester zich niet bezig houdt met de inhoud van de demonstratie, is het zelfde zeggen dat stront naar aardbeien smaakt. Deze tante is zo gekleurd als het maar kan. Haar optreden op 4 mei heeft mijn ogen geopend .....
Janet / beleidsadviseur
Volgens mij had de burgemeester het niet beter kunnen doen. De demonstratie was veel groter dan verwacht. Als ze had ingegrepen was het gigantisch uit de hand gelopen. Dan hadden ook al die mensen die nu op haar afgeven hetzelfde gezegd als nu. Namelijk dat zij het uit de hand laat lopen. En het kan beter op deze manier uit de hand lopen dan dat de politie hard had ingegrepen. Dan waren er ongelukken gebeurd. Zeker weten.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Halsema had zich gewoon aan de landelijke regels moeten houden. Zij had simpel alle toegangen van het Damrak eenvoudig kunnen afsluiten en zodra het te vol werd vanwege die 1,50 meter norm en eenieder die zich hier niet aan wil houden is een relschopper. Zo simpel is dat. Bovendien is het een kwestie die in de VS speelde en niet in Nederland. Dit is nu de 3e gele kaart van Femke dus ze zit nu ver boven haar eigen houdbaarheidsdatum.Opstappen dus !.
Dieuwe / adviseur
ze gaat er tussen staan, met een politiek gekleurde button, ziet het uit de klauwen lopen, en loopt weg....

F.Nijhof
@Gerrit:

Je zit er faliekant naast. Lees de Wet publieke gezondheidszorg. Halsema is verantwoordelijk. Ze heeft verzuimd de GGD advies te vragen wat wettelijk wel verplicht is (art. 16). Daar stond geen burgemeester (boven de partijen) maar een linkse activist die geen boodschap heeft aan de Noodverordening CONVID-19. Het recht op bescherming van de volksgezondheid gaat voor op het recht op demonstratie. Ze had de demo moeten verbieden. Halsema heeft de volksgezondheid van 17 miljoen mensen in gevaar gebracht. Daarvoor past slechts één sanctie: opstappen!.
rijndert doting / kandidaat bestuurscie lid amsterdam de groenen
De overheid boent hier zijn stoepje nu wel schoon, maar het is duidelijk dat de burgemeester van Amsterdam helemaal geen zin had om die demonstratie te verbieden.

Integendeel zij maakte integraal deel uit van de organisatie. Dat moet zij natuurlijk zelf weten, maar het toont wel aan dat wij die halfbakken coronamaatregelen zat zijn. De overheid vult zijn zakken met boete maar doet helemaal niets aan preventie, terwijl toch al jaren bekend is dat virussen als het grootste gevaar voor de volksgezondheid kunnen worden beschouwd.
Hein Albeda / adviseur
Uiteraard hebben de demonstranten en vooral de organisatie de eerste verantwoordelijkheid. De demonstratie hoefde niet verboden te worden. Maar dan beginnen de vragen en moet er nog veel uitgezocht worden. Waarom waren er geen mobiele borden met teksten om op de toegangswegen te kunnen plaatsen met teksten als: "De Dam is vol ga naar huis, U riskeert een boete".? Waren er geen afspraken met de organisatie over het naar huis sturen als er teveel mensen kwamen? Welke scenario's waren er? Ik hoor niet tot het kamp dat direct Halsema steunt of afkat, maar er is veel uit te leggen. Geef haar die kans.
Hein Bos / fractielid
Wouter Boonstra heeft de goede reactie.

Ik ben geen lid van haar partij, maar acht haar beslissing de juist bestuurlijke keuze. Ze groeit als ,, burgermoeder''.

Het is te laat / met schaamrood gemeenteambtenaar
Wat een gezwets van deze hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer.
koen post / gep.
Het is weer een typerende reactie uit de universitaire of academische wereld. Tegenwoordig beweren hoogleraren gewoon vaak baarlijke nonsens, persoonlijke opvattingen verpakt als een deskundig advies. Want als je in die wereld een Halsema afvalt dan kun je het wel schudden. Wat stond er in de vergunning en was dat wel verstandig: je kunt een grondrecht als demonstratie bespreken naar plaats en tijd, en om nu net in de coronatijd een demonstratie toe te laten in het centrum van Amsterdam, was het een rechtse demonstratie geweest zoiets van weg met die lockdown of zoiets dan had Halsema ingegrepen. Maar omdat zij het een fijne demonstratie achtte waar zij zich mooi kon presenteren als moeder van alle zwarte Amsterdammers incl. button. Als je vergunning verleent zeg ik tegen die hoogleraar dan moet je ook handhaven: dat staat in het verlengde hiervan. De hoogleraar behoort tot de school dat handhaven niet nodig is want de vergunninghouder moet toch luisteren?. Laisser faire. Amsterdam vrijstaat. Er moet toch altijd een plan b achter elke vergunning liggen ingeval de demonstratie anders gaat lopen dan gedacht of op andere manier uit de hand loopt.
h. karelsen / voorzitter stichting Deurwaarders Collectief Nederland (DCN)
Bij iedere andere demonstratie zou (hardhandig) zijn ingegrepen. Nu het onderwerp past bij Femke en haar partij is het opeens allemaal anders. Ongeloofwaardig. We g met die dame !!
myconius
Het verhaal klopt niet. Er zijn al demonstraties verboden ivm Corona en er is al een rechter die een dergelijk verbod heeft goed gekeurd.https://www.omgevingsweb.nl/samenvatting/demonst …Overigens heeft de gemeenteraad boter op haar hoofd, want zij had vooraf de burgemeester dmv een motie om een verbod kunnen vragen, en dat heeft zij niet gedaan.
Johan
Die Brouwer is de verbinding met de samenleving ook al kwijt, net als die groen-rechtser Halsema. Op de boot ermee.
Rob Broekhof / Adviseur
Deze demonstratie had vooraf verboden moeten worden ter bescherming van de gezondheid (bron: https://www.rug.nl/rechten/recht-en-samenleving/ …,uiterst%20geval%20zelfs%20te%20verbieden ).

Bovendien, vanaf 1 juLi kunnen er misschien weer georganiseerde bijeenkomsten met maximaal 100 personen zijn. De bijeenkomst/demonstratie in Amsterdam was aangemeld met een verwachte opkomst van ruim meer dan 100 mensen en was op 1 juNi! De burgemeester van Amsterdam, de politie en de officier van justitie hebben dus kennelijk ff niet doorgehad wat er is gecommuniceerd vanuit de Rijksoverheid (en gemeenten).Dus, de burgemeester had verantwoording kunnen nemen nadat de organisatie van de demonstratie hun melding hadden gedaan.Helaas voor de burgemeester is zij eindverantwoordelijk en kan en mag niet langer blijven drijven op meningen zoals die van Dhr. Brouwer.Ik hoop van harte dat dit met een sisser afloopt.Ik hoop daarmee niet dat de huidige burgemeester haar positie behoud en geen boete krijgt.Wel hoop ik dat die 5000 mensen op de dam NIET die spreekwoordelijke druppel zijn, die corona de kans geeft om het aantal doden weer harder te laten groeien en ... door te laten groeien.N.b. Er gaan namelijk tot op de dag van vandaag nog steeds mensen dood aan corona. Zie https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafiekenIk hoop ook dat de rest van Nederland zich blijft beheersen en hun frustraties door dit "Halsemaatje" niet laat ontaarden in een fatalistische houding die nog meer mensen het leven zal kosten.
Advertentie