Commissaris van de Koning Johan Remkes in Noord-Holland wil in gesprek met alle fractievoorzitters van de Bloemendaalse gemeenteraad. De commissaris wil hun verhaal horen, nadat donderdagavond interim-burgemeester Aaltje Emmen aankondigde haar functie neer te leggen. Het is in de Bloemendaalse raad al tijden een chaos.
Commissaris in gesprek over gedoe Bloemendaal
Commissaris van de Koning Johan Remkes in Noord-Holland wil in gesprek met alle fractievoorzitters van de Bloemendaalse gemeenteraad. De…
Elswoutshoek
De commissaris zal ook gaan praten met Emmen, om haar visie te horen. Onder meer het plaatselijke landgoed Elswoutshoek, is al jaren bron van ergernis en geruzie in de raad. Emmens voorganger, Ruud Nederveen, sneuvelde eerder naar aanleiding van die kwestie.
Rapport
Het was Emmen zelf die in juli in opdracht van de commissaris een rapport opstelde over de situatie in de Bloemendaalse raad. Dat rapport spreekt van grote problemen, die al lang spelen en waaraan niet voldoende is gedaan: 'Een niet goed functionerende raad met ruwe omgangsvormen, machtspolitiek en dusdanig hinderlijke bemoeizucht richting colleges - dat deze 'zwak' zijn en onvoldoende bestuurlijke regie kunnen voeren.'
Sfeer
'Bij bepaalde mensen is er hier een dusdanige sfeer, dat beïnvloedt mij zo. Ik kan hier niet functioneren’’, zei Emmen donderdagavond in de vergadering volgens RTV NH. Zoals gebruikelijk wordt nu een procedure gestart om een nieuwe (waarnemend) burgemeester te vinden.
Media monddood maken
De kwestie-Elswoutshoek kostte toenmalig burgemeester Nederveen en toenmalig wethouder Marjolein de Rooij de kop. Vorig jaar zomer bleek dat Nederveen had geprobeerd de lokale en regionale media in de zaak monddood te maken door communicatieadviseurs op redacties af te sturen. De wethouder werd het zwaar aangerekend dat zij zich in een interview beschuldigend had uitgelaten over de eigenaren van het landgoed, de broers Hans en Rob Slewe. De broers hebben al jaren ambitieuze plannen het landgoed op te knappen, maar worden naar eigen zeggen voortdurend gedwarsboomd door de gemeente. (ANP)
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zou het wellicht een idee zijn om daar een keer een goeie bestuurder in te zetten, in plaats van een politiek vrindje?
Misschien dat er dan wat bereikt kan worden?
Maar ja: Remkes als commissaris. Dan is dat misschien wat teveel gevraagd. Mevrouw Emmen, wat gaat die nu doen? Klusje bij de ANBO?
Het zou goed zijn als de commissaris ook aandacht besteedt aan de negatieve invloed van de pers (Haarlems Dagblad) op de Bloemendaalse politiek.
Artikelen van het Haarlems Dagblad over de dorpsvete hebben een bedenkelijk niveau van journalistiek. Hoor en wederhoor lijkt een onbekend begrip te zijn op in elk geval een deel van de redactie van het Haarlems Dagblad. Het blad opereert niet onpartijdig en heeft duidelijk een zijde gekozen. Daarbij deinst de redactie niet terug om vuurtjes op te rakelen en is zelfs bereid om nieuwe vuurtjes aan te steken.
Niet zo slim van Remkes om in een puur sang VVD-gemeente als Bloemendaal een PvdA-waarnemer te stationeren. Oude reus Johan begint wat af te takelen.
Het hele gedoe is terug te voeren tot het wangedrag van twee raadsleden in de raad en in commissies: de fractievoorzitter van Liberaal Bloemendaal (een afsplitsing van de VVD) en de fractievoorzitter van Hart voor Bloemendaal (een afsplitsing van Liberaal Bloemendaal).
Machtspolitiek is de juiste term!
Een diepere inhoudelijke discussie is al lang niet meer aan de orde, het gaat er alleen om ''wie de grootste heeft''.
Een PvdA- of VVD- burgemeester is hier niet van belang, ook niet hoe (on-)aardig een Haarlems Dagblad schrijft of hoe de broers Slewe zich profileren.
Echte bestuurders horen, ongeacht hun politieke kleur, daarmee om te kunnen gaan.