Was het terecht dat de rechtbank in Zutphen burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst vorig jaar verbood om bij de dodenherdenking in het dorp Vorden langs het graf van Duitse soldaten te lopen? Daarover moet het hoger beroep dat maandag bij het gerechtshof in Arnhem dient, uitsluitsel geven.
Hoger beroep over dodenherdenking Vorden
Burgemeester Aalderink van Bronckhorst wil een principe-uitspraak. Mocht hij vorige jaar bij de dodenherdenking langs Duitse graven lopen?
Te groot risico
Het plaatselijke Comité 4 Mei vond het vorig jaar na 67 jaar tijd worden om ook stil te staan bij de Duitse soldaten die in Vorden zijn gesneuveld. Maar Federatief Joods Nederland (FJN) was het daarmee niet eens, spande een geding aan en won. De rechter oordeelde dat het risico te groot was dat mensen tijdens de herdenking zonder na te denken achter de burgemeester aan zouden lopen en zo ongewild eer zouden betonen aan de omgekomen Duitsers.
Bestuursrechtelijke duidelijkheid
Burgemeester Aalderink kwam in beroep, omdat hij wil dat ,,het helder wordt in hoeverre een rechter zich mag bemoeien met het handelen van een burgemeester bij openbare gelegenheden.'' Hij wil een principe-uitspraak. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en het ministerie van Binnenlandse Zaken willen bestuursrechtelijke duidelijkheid over wanneer een gemeenteraad het voor het zeggen heeft en wanneer een rechter zich daarin mag mengen.
Principe
Aalderink gaat maandag naar de zitting in Arnhem, maar wil er vooraf niet veel over zeggen. Het gaat volgens hem niet om hemzelf, om zijn gemeente en zelfs niet om de omstreden herdenking, maar om het principe. Op welke wijze de dodenherdenking in Vorden dit jaar wordt gehouden, is nog niet bekend. Volgens een woordvoerster van de gemeente Bronckhorst wacht ook het Comité 4 mei op de uitspraak in hoger beroep.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dodenherdenking: herdenking van de SLaCHTOFFERS van de Tweede Wereldoorlog. Het is jammer dat de burgemeester een aandachtszoeker is (maar ja wat wil je VVD). Hij spreekt over het principe... laat hem dan duidelijk zijn dat het principe van de Dodenherdenking is dat men de SLACHTOFFERS van de Tweede Wereldoorlog herdenkt en niet de daders Maar hij doelt op het handelen van de burgemeester bij openbare gelegenheden. Maar dat handelen moet wel afgestemd zijn op waar hij mee bezig is. Ik denk niet dat deze Aalderink nu een sterke burgemeester is.
De Duitse soldaten zijn ook slachtoffer, meneer Joschke !
Namelijk van het nazistische bewind in Duitsland in de jaren 1933-1945.
Er zijn in de tweede wereldoorlog meer slachtoffers gevallen dan je lief is. Hoeveel moeders hebben hun zonen niet meer thuis gekregen?
Is het leed van de ene moeder erger dan het leed van de andere moeder?
Verdriet valt niet te vergelijken, en het is erg onkies om een herdenking te claimen, je kunt wel herdacht worden, maar je hebt geen (alleen)recht op een herdenking. Dat bepalen anderen.
Na 67 jaar mag dit hoofdstuk wel eens dicht, of willen sommigen hun slachtofferschap blijven cultiveren?
Dit is nu al de tweede gang naar de rechter van deze burgemeester bij zijn plan op 4 mei ook nazi-soldaten te herdenken.
Ligt het niet meer voor de hand dat hij ook eens bij een psychiater te rade gaat?
Door Denk ff na@ als je de lijn doortrekt is ook dhr A. Hitler slachtoffer van zijn waanideeën.