Overslaan en naar de inhoud gaan

Bevrijd door Bezetter

Soms komt hulp uit onverwachte hoek. Maar dat is lang niet altijd een onverdachte hoek. Zo staan de Haagse coalitiepartijen positief…

De oppositie vind daarentegen dat de organisatie zich beter in een bestaand pand kon vestigen. Want het nieuwe kantoor past niet bij de omgeving. Dat vinden ook de bewoners van de wijk. Ze wezen de gemeente daarom op een zakelijke grondbepaling uit 1912 waarin staat dat in de buurt alleen villa’s gebouwd mogen worden en geen hoge gebouwen.

 

Dat liet D66-wethouder Marjolein de Jong niet zomaar over haar kant gaan. Ze liet juridisch onderzoek doen door advocatenkantoor Pels Rijcken. Het bevrijdende antwoord voor de wethouder luidde dat de betreffende bepaling al in 1940 buiten werking was gesteld omdat de Duitse bezetter een tankgracht in de wijk wilde aanleggen. De oppositie vindt het vreemd dat de wethouder wetgeving die in de oorlog is veranderd door de bezetter zo legitimeert. De SP vroeg de wethouder een oorlogsrechtdeskundige in te schakelen, maar dat vond de wethouder niet nodig. De woordvoerder van De Jong wijst erop dat de Staat der Nederlanden het perceel na de oorlog ‘vrij onbezwaard ‘heeft geleverd aan de gemeente Den Haag, nadat de onteigende grondbezitters waren gecompenseerd volgens de wet op de materiële oorlogsschade. Daarna besloot de gemeente in het kader van de wederopbouw en wegens gebrek aan geld de villawijk niet te herbouwen, maar eerst maatschappelijke functies te herstellen.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Volgens de woordvoerder van De Jong bestaat die wet op de materiële oorlogsschade nu eenmaal en is deze volgens het civielrecht rechtsgeldig. ‘Dit gebeurt heel vaak.’ De bepaling in kwestie was eigenlijk ook al niet van toepassing op het gebied van de voorgenomen nieuwbouw, weet de woordvoerder. De bouw van het nieuwe Eurojustkantoor zal in 2013 beginnen. Intussen vindt ook nog een architectenselectie plaats; een soort competitie, waarbij de buurt mag meepraten over de criteria. Zolang die maar niet in een speciale bepaling wordt vastgelegd.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in