Advertentie

Bestuurders begrijpen jongeren verkeerd

De leefwereld van jongeren is echt anders dan bestuurders denken. Ze maken zich druk om andere dingen dan bestuurders verwachten. En veel meer dan bestuurders denken, willen jongeren meebeslissen over Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlandse Zaken,

11 februari 2021
jongeren1.jpg

De leefwereld van jongeren is echt anders dan bestuurders denken. Ze maken zich druk om andere dingen dan bestuurders verwachten. En veel meer dan bestuurders denken, willen jongeren meebeslissen over Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlandse Zaken, waaraan ruim 3.400 jongeren – van 12 tot 24 jaar – en 3.600 bestuurders en ambtenaren meededen. De onderzoekers constateren dat wat betreft de leefwereld van jongeren en de perceptie daarover van bestuurders sprake is van een kloof.

 

Klimaat

Waar jongeren zich met name druk maken over actuele maatschappelijke onderwerpen als corona, het klimaat en bijvoorbeeld de Amerikaanse presidentsverkiezingen, denken bestuurders dat jongeren zich vooral bezig houden met thema’s als vrede in de wereld, werk en democratie.

Duidelijk komt in het onderzoek ook naar voren dat jongeren meer willen meebeslissen over Nederland dan bestuurders denken. Voor bestuurders is ‘meebeslissen’ de belangrijkste betekenis van democratie – dat geldt voor ruim twee derde van hen –, maar ook voor de helft van de jongeren is het kunnen meebeslissen over hoe het met Nederland gaat de belangrijkste waarde van democratie.

 

Kunnen stemmen

‘Bestuurders schatten de mate waarin jongeren willen meebeslissen over Nederland eigenlijk iets te laag in: 29 procent dénkt dat het voor jongeren belangrijk is, de helft van de jongeren víndt het belangrijk’, aldus Peter Kanne van I&O Research. ‘Het kunnen zeggen wat ze willen (39 procent) en het kunnen zijn wie ze willen (38 procent) is voor hen eveneens belangrijk. Pas daarna is het ‘kunnen stemmen bij verkiezingen’ (28 procent) voor hen een uitdrukking van wat democratie is.’

 

Referendum

Niet alleen wat betreft de leefwereld is er een kloof. Jongeren hechten ook meer waarde aan klassieke democratische inspraakvormen dan bestuurders denken. Hoewel ‘verkiezingen’ niet de belangrijkste betekenis van de democratie is voor jongeren, is het kunnen stemmen wel de belangrijkste manier om mee te doen in de democratie. Twee derde van de jongeren doet het liefst mee via verkiezingen, een derde noemt een andere vorm van kiezen – het referendum – als een belangrijke manier om mee te doen.

Bestuurders schatten dat lager in. Minder dan een kwart van hen denkt dat jongeren mee willen doen middels verkiezingen, slechts 14 procent noemt het referendum. Bijna de helft van de bestuurders denkt daarentegen dat jongeren via groepsgesprekken aan de democratie zouden willen deelnemen, maar van de jongeren noemt slechts 18 procent dit.

 

Motiveren bestuurders

De helft van de jongeren wil dat bestuurders vaker naar ze toekomen (bijvoorbeeld op school) en expliciet aan jongeren vragen wat belangrijk voor ze is. Daarvoor zullen bestuurders volgens de onderzoekers dan nog wel flink moeten worden gemotiveerd, want van hen ziet slechts 12 procent de oplossing in het aan jongeren vragen wat belangrijk voor ze is. ‘En maar drie op tien denken dat de jongeren opzoeken gaat bijdragen aan een betere relatie’, zegt I&O-onderzoeker Thomas van Hal. ‘De helft van de bestuurders geeft aan dat we de kenniskloof tussen jongeren en bestuurders moeten accepteren. Beide groepen vinden dat bestuurders beter aan jongeren moeten uitleggen wat belangrijk voor ze is. Dit is een duidelijk aanknopingspunt om jongeren en bestuurders dichter bij elkaar te krijgen.’

 

Inspraak

Met de uitkomsten van het onderzoek hoopt Binnenlandse Zaken nieuwe richting te kunnen geven aan een sterkere positie van jongeren in de democratie en daarmee ook aan jongereninspraak.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie