De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben begrip voor de verlenging van de avondklok, waar het kabinet maandagavond toe heeft besloten. Wel willen ze binnenkort weten wat nou precies de bijdrage van het instellen van een avondklok is geweest op het laten dalen van de besmettingscijfers, zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen.
Begrip voor verlengen avondklok
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben begrip voor de verlenging van de avondklok, waar het kabinet maandagavond toe heeft…
Drie weken verlenging
De avondklok wordt woensdag met drie weken verlengd naar 3 maart om 4.30 uur in de ochtend. Het kabinet besloot dat maandag na crisisoverleg met de meest betrokken ministers. Aanleiding is de onzekerheid over de Britse coronavariant die een stuk besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus. Justitieminister Ferd Grapperhaus maakte dat na afloop bekend tijdens een persmoment op het ministerie van Algemene Zaken. De Tweede Kamer zal er mogelijk dinsdag nog over debatteren.
Eerder weegmoment
De verlenging loopt in beginsel tot 3 maart, maar 'als er aanleiding is om er eerder mee te stoppen, dan zullen we dat ook doen', zei de minister. Op 23 februari komt er een nieuw moment voor het kabinet om alle coronamaatregelen te wegen. De avondklok zal dan apart worden beoordeeld en misschien kan die dan volgens hem eerder worden afgeschaft. De avondklok gaat nu gelijk op met de harde lockdown, die het kabinet medio december instelde en vanwege alle onzekerheden al twee keer heeft verlengd, ook tot begin maart.
'Effect tonen nodig voor motivatie'
Lang niet alle burgemeesters waren voor de invoering vóór een avondklok. Volgens Bruls moeten ze nu erkennen dat de maatregel wel functioneert: er zijn na 21.00 uur duidelijk minder mensen op straat en er is minder bezoek thuis. Over het algemeen loopt het met de naleving van de maatregelen ook goed. 'Daarom snappen we dat het kabinet dit verlengt, ook al vanwege de dreiging van de Britse variant van het virus. Maar om de mensen te blijven motiveren, is het wel nodig dat we het effect ervan gaan zien', aldus de Nijmeegse burgemeester maandag.
'Bezoekbeperking weegt zwaarder'
Justitieminister Ferd Grapperhaus was maandag namens het kabinet bij de onlinevergadering van het beraad. Burgemeesters hebben er bij hem op aangedrongen ook te kijken naar de bezoekbeperking, zodra er coronamaatregelen versoepeld kunnen worden. Veel burgemeesters horen dat hun inwoners daar meer last van hebben dan van de avondklok, zeker nu het 's avonds zo hard vriest. Bruls: 'Er is natuurlijk geen enkele maatregel die we leuk vinden. Iedereen snakt naar een versoepeling. Dat mensen de bezoekbeperking zo erg vinden, bewijst misschien wel dat het echt nodig was, dat velen toch nog met te veel mensen bij elkaar kwamen.' (ANP)
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik mag toch hopen dat er niemand meer is die denkt dat deze maatregelen worden getroffen i.v.m. onze gezondheid?!
@Petra: dat is vergefse hoop. Gelukkig beseft de meerderheid dat die avondklok goped is om het aantal besmettingen binnen de perken te houden.