Urgent
Dit advies komt van het Top Team Krimp, dat is aangesteld door minister Van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie) en staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken). ‘De krimpsituatie in de Parkstad is urgent en bijzonder en vereist een speciale aanpak,’ zeggen opstellers Jan Mans (oud-burgemeester van Enschede) en Hans Dijkstal (oud-minister van Binnenlandse Zaken ) in het rapport ‘Krimp als structureel probleem’, dat afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. ‘De regio is nog onvoldoende doordrongen van de opgave om woningen te slopen en wijken en buurten te transformeren,’ stelt Mans.
'Snel actieplan voor bevolkingskrimp Parkstad'
Een gezaghebbend driemanschap moet met spoed een actieplan voor Parkstad Limburg opstellen. Dat is nodig om de problemen aan te pakken die…
Gezag op afstand
Het nog te benoemen driemanschap moet volgens het Top Team ‘met enig maatschappelijk gezag op afstand van de politiek opereren’ en voor het eind van dit jaar een actieplan uitwerken voor de ontwikkeling van de woningbouw, de arbeidsmarkt in de zorg, het aantal scholen en het welzijnswerk en de economie in de regio.
Regionaal
‘Ik beschouw het driemanschap als een buitenboordmotor dat versnelling in maatregelen kan brengen,’ aldus burgemeester Toine Gresel van Heerlen, een van de zeven gemeenten die samenwerken in de bestuursregio Parkstad Limburg. Een drastische maatregel die volgens Gresel nu al genomen zou moeten worden is stopzetting van de woningbouw. ‘Plannen voor woningbouw moeten regionaal en niet meer per gemeente vastgesteld worden.’
Leegstand
In het vroegere oostelijke mijngebied wonen nu nog 240.000 mensen. Verwacht wordt dat het bevolkingsaantal over vijftien jaar met 15.000 tot 20.000 inwoners is gedaald. Nu al is er in sommige gemeenten sprake van leegstand, verpaupering en afnemende voorzieningen.
Gesprekken
Mans en Dijkstal hebben vele gesprekken gevoerd met mensen uit de wereld van woningcorporaties, het onderwijs, de zorg en maatschappelijke instellingen. ‘Die hebben,’ zegt Mans, ‘gezegd dat het regionaal ontbreekt aan een duidelijk aanspreekpunt voor overleg over de problemen die direct te maken hebben met de bevolkingskrimp. Ze hebben zelf ook ideeën en plannen, maar willen die ook gecoördineerd en gefinancierd hebben.’
Draagvlak
Het Top Team stelt voor om het actieplan van het driemanschap te laten beoordelen en vaststellen door gemeentebesturen- en raden. Vervolgens moet er een bestuursovereenkomst door de Regio Parkstad ondertekend worden. Mans: ‘Formeel kunnen de gemeenteraden het actieplan wijzigen. Maar ik vind niet dat ze er verstandig aan doen om lang over het plan te steggelen. Hoe meer draagvlak er voor het actieplan is, hoe kansrijker dat het rijk ook geld in de regio zal investeren.’
Nationaal actieplan
Krimpsituaties doen zich ook voor in Zeeuws-Vlaanderen en Groningen. Ook deze gebieden worden door het Top Team Mans/Dijkstal bezocht met de vraag een actieplan op te stellen. De plannen van de drie regio’s tezamen, zo is de bedoeling, moeten de documentatie opleveren voor een Nationaal Actieplan Krimp, dat de rijksoverheid voor het eind van 2009 wil presenteren. Daarin moet ook staan hoe de krimp gefinancierd wordt.
Meebetalen
Van der Laan en Bijleveld willen groeiregio’s laten meebetalen aan de opvang van de gevolgen van de bevolkingsdaling, zo hebben beide bewindslieden onlangs benadrukt in interviews met Binnenlands Bestuur. Het bestuur van Parkstad Limburg heeft staatssecretaris Bijleveld voorgesteld om de verdeelsleutel uit het Gemeentefonds zo te wijzigen dat krimpgemeenten er qua inkomsten niet op achteruit gaan.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als politici en beleidsambtenaren nu eens dat dogma van 'meer van hetzelfde groei' loslaten, dan kan een krimpontwikkeling ook een uitdaging worden. Vooruitgang is niet het bouwen van steeds meer huizen, scholen en ziekenhuizen, maar het streven naar een kwaliteitssprong. Leg in een degelijke studie vast welke cultuurgoederen je wilt behouden, welke woonwijken je wilt renoveren en welke je wilt slopen. Vervolgens moet je kijken naar de kansen die de krimp biedt. Het landschap van Zuid-Limburg leent zich uitstekend voor recreatie en de bouw van kleinschalige conferentie- en studiecentra. Zorg daarbij voor sport- en spelfaciliteiten, waardoor cursisten er graag enkele dagen willen verblijven. Bekijk ook welke oude bedrijfsruimtes geschikt zijn voor kunstenaars en kleine ondernemers die vanwege de drukte en de hoge woonprijzen de Randstad willen verlaten. En investeer vooral in slimme verbindingen met de Randstad. Dat hoeft geen HSl-lijn te zijn, maar bijvoorbeeld een hecht OV-netwerk, waarbij sneltrams en comfortabele bussen naadloos aansluiten op de trein. Hoe je zo iets organiseert met beperkte middelen, dat kan de directeur van Veolia beter vertellen dan wie ook. Daar heb je geen Haagse ambtenaren voor nodig. Wie het OV in Noord-Limburg of de Achterhoek uit ervaring kent, die weet wat je binnen vijf jaar aan verbetering kunt bereiken door slim aan te besteden. Het is een kwestie van denken, enthousiasme en doen.