Advertentie

600 miljoen korting op loon ambtenaren

Het demissionaire kabinet van CDA en ChristenUnie wil 600 miljoen euro besparen op ambtenarensalarissen, door ze niet harder te laten stijgen dan het inflatieniveau. Dat is volgens bronnen een van de maatregelen die demissionair minister Jan Kees de Jager voorstelt in de begroting op Prinsjesdag. In totaal wil De Jager 3,2 miljard extra bezuinigen in 2011.

30 augustus 2010
Accijns
Ongeveer 200 miljoen euro wordt binnengehaald door de accijnzen op sigaretten en shag met 25 cent per pakje te verhogen. Ook wordt er gesneden in subsidies aan bedrijven en gaat de kinderopvangtoeslag omlaag. Eerder was al besloten om het basispakket in de zorg te verkleinen, om tegenvallers op de begroting van Volksgezondheid op te vangen.

Reacties: 28

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan / ambtenaar
En toch maar blijven drammen dat de ambtelijke rechtspositie moet verdwijnen. Maar qua salaris moeten de ambtenaren blijven achterlopen op het bedrijfsleven. Overigens hebben we bij de nieuwe CAO al grote moeite moeten doen om zelfs maar de inflatie grotendeels vergoed te krijgen!
Erik / Consultant
Tegenover een lager salaris staan dan wel een 36 of 38 urige werkweek, veel vrije dagen en een kleine kans op plots ontslag. Ik ben voorstander van gelijkwaardige salariering, maar vergelijk dan geen appels met peren.
sjors / eigenaar
Ambtenaren hebben al een prachtig salaris. het is echt niet zo dat in bedrijfsleven meer betaald wordt. En als dat zo is, is dat omdat meer capaciteiten gevraagd worden. Sommige ambtenaren lijden aan een grote overschatting van hun eigen toegevoegde waarde en zouden niet standhouden in een omgeving waar ze meer op presteren worden beoordeeld.
florinus
Ambtenaren hebben zelfs een relatief hoog salaris: als je ziet wat hun output is dan is de betaling riant.. Los nog van de vele vrije dagen en het veelvuldig gebruik van ziekteverlof.
Sandra / adviseur
@ allen
Mensen hou aub discussie zuiver. Eeuwige stelling dat ambtenaren veel vrije dagen hebben: het minimum van 4,5 weken per jaar! Dat is echt niet veel. De rest betaalt men zelf (ADV) dus dat onzin argument aub niet meenemen in discussie.
piet
Haha, alle vooroordelen en clichés uit de jaren '70 over ambtenaren worden weer uit de kast getrokken.

Twee weken op een beleidsafdeling bij de overheid levert acute burn-outs op voor de gemiddelde medewerker uit het bedrijfsleven. En laten we maar niet spreken over bankiers die zelfverzonnen constructies niet meer begrijpen, bonussen graaien en vervolgens de hele samenleving de afgrond in helpen onder winstbejag. Deze kosten moeten door de overheid betaald. Door u. Door de ambtenaren, burgers.

Leve het bedrijfsleven!

Janet / beleidsadviseur
Tja,

ambtenaren zijn blijkbaar geen burgers, want burgers moeten gespaard worden. En het is hard werken bij de overheid, harder dan ik in de zorg deed, en veel vrije dagen...3 weken per jaar. Ach ja, er is een zondebok nodig. De 'burgers'moeten gespaard. Ambtenaren zijn geen mensen. Ik word er ziek van.
Carola
Jaaah, weer een fantastische maatregel! Zo lopen die overbodige raamambtenaren gewoon vanzelf weg! Al die links graaiende, nietsnuttende zakkenvullers gaan dan gewoon werken bij non-profitorganisaties waar je ook met nietsdoen en geen verantwoording afleggen aan de burger stinkend rijk kan worden. Toppie idee. Hebben ze dat helemaal zelf bedacht, of is daar een peperduur extern bureau voor ingehuurd? Welke? Dan ga ik me daar aanmelden. Kan ik ook onzinnige ideeën aan mijn vlieger hangen en binnenlopen zonder veel moeite. Heeft iemand het adres en telefoonnummer?
Anne
Wat mij opvalt is dat er weer vooral niet gekeken wordt naar hoe de bergen geld die binnenkomen worden besteed en hoe dat beter, efficiënter en effectiever kan. Nee, heel gemakkelijk: we zorgen gewoon dat aan roken verslaafde mensen meer geld ophoesten. Valt me nog mee dat er niet ook gewoon weer een kwartje bij de benzineprijs op komt. Gemakkelijk hoor, zo'n melkkoe. En de kinderopvangtoeslag maar weer naar beneden - dat kun je toch niet rijmen met alle moeite die wordt gedaan om mensen te stimuleren om vooral aan het werk te gaan?? Sorry, maar ik ben los....
arnold / financieel beleidsmedewerker
Beperken tot inflatie? Kregen we maar een inflatiecorrectie. Ik heb ook in het bedrijfsleven gewerkt en kan met recht zeggen dat bij de overheid niet minder hard gewerkt wordt. Die paar rotte appels vormen het beeld voor een grote groep hardwerkende mensen. Ook in het bedrijfsleven heb je zulke lanterfanters.
Ook altijd makkelijk schelden op ambtenaren omdat de doorsnee burger geen idee heeft wat er allemaal gertegeld moet worden om iets voor elkaar te krijgen (inspraak bv)
J. van der Hoest / coördinator adviespraktijk jur. zaken meente
Als alle niet-ambtenaren hun luie ogen en oren eens openzetten en zich eens een beetje buiten hun eigen bekrompen wereldje begeven, hebben ze een kans - bij aanwezigheid van een beetje intelligentie - dat ambtenaren hard werken en dat veel leuk werk naar ingehuurde krachten gaat, die zonder ambtenaren geen kikker van de kant af kunnen duwen. Als ambtenaren niet serieus genomen worden en minder toegedeeld krijgen aan salaris, zal het slecht met de overheid (op alle niveaus) gaan. Wees waakzaam!
Koos / adviseur (jurist en bestuurskundige)
Als we niet kijken, onstaat hetzelfde als aan het eind van de 70'er en begin 80'er jaren (van de vorige eeuw). Nadat Wiegel en Van Agt de staatsschuld hoog hadden laten oplopen (na de goede jaren van de regering Den Uyl), moest er bezuinigd worden op de ambtenaren. Dat werd een tijd van ellende. Indien er nu weer een rechts kabinet komt (weer op een rare manier beklonken), kan opnieuw de weg naar ellende voor ambtenaren worden ingezet.
Jose / ambtenaar
een salarisverhoging volgt op de prijsstijging, dus ik hoop dan ook dat mijn salaris minimaal stijgt met de inflatie; mijn salaris staat al stil sinds 1992, bereikte toen mijn max in schaal 8; vernomen dat gem. a'dam 3 vrije dagen (goede vrijdag, 1 en 5 mei) van ons wil afpakken; als er teveel ambtenaren zijn, dan moet de overheid eerst goed nadenken wat de gevolgen zijn voor de uitvoering; daarnaast bgrijp ik dat personeel in de zorg ontslag neemt en als dure free-lance (zzp) via de achterdeur weer binnenkomt; ik zou zeggen, pak dat aan! verlaag het salaris van de 2de kamerleden; sommigen hebben nog nooit gewerkt, komen in de Kamer en hebben een meteen een goed salaris; geen aanvang salaris, verhoging als blijkt dat je goed functioneert etc. De verhoging van de accijnzen kan ook leiden tot minder roken en autorijden >> dus er komt minder geld binnen. De overheid moet goed nadenken hoe het geld verstandig uit te geven. Kinderopvangtoeslag en soortgelijke toeslagen, altijd tijdelijk verlenen om iets te stimuleren. Kan zo wel een tijdje dorgaan. p.s. ontslaan van ambtenaren lost niets op >> WW uitkering enz. personeel van UWV was VROEGER (gak tijdperk) geen ambtenaar, maar zg, trendvolgers; werden toen ineens ambtenaar !!! ALLE ambtenaren in nederland, verenigt u en ga de straat op en staak deze en de as. regering WEG !!!
Frans
Er wordt alsmaar gesproken over het korten van salarissen en schrappen van banen terwijl de discussie moet gaan over het verminderen van overheidstaken. Daaraan zitten immers de ambtenarenbanen gekoppeld.
Een tip voor minister Klink: stop de anti-rook campagnes. Dat kost alleen maar geld door gemiste belastinginkomsten.
Rampant / ambt.
Geen probleem, de ambtelijke top geeft zichzelf een paar salarisschaaltjes extra, of ze huren elkaar in tegen buitensporige vergoedingen, probleem opgelost.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Het is ook wel een overheidsstrijd: goede gezondheid propageren, maar wel belastingopcenten missen op bijvoorbeeld tabak en alcohol door toch het verhogen van de prijzen.
Gelukkig drink ik drie glaasjes Iers per 4 weken...........
Baantjerfan
Acijns verhogen op rookwaren? Die pakjes blijven in prijs gelijk.! In de shag en pijptabak gaat alleen minder tabak(ooit 50 gram, nu na een ''tussenstap van 45 gram 42,5 gram - dat wordt 40 gram) en het pakje sigaretten gaat terug van 25 naar 20.
Jan / adviseur
Fijn! Inflatiecorrectie. Al jaren niet meer zo'n hoge loonstijging in het verschiet gehad! Ik begrijp alleen niet hoe dat een besparing op moet leveren. Door meer te betalen bespaar je toch niets??
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Beste Koos,
Onze vriend Den Uyl had voor St. Nicolaas gespeeld en juist daardoor moest er worden bezuinigd.
Het gevolg bleef voor de ambtenaren gelijk, de aanleiding was echter anders.
nick / adviseur
ik ben blij met dit voorstel van de Jager. Ik heb de afgelopen jaren niet zo'n hoge loonsverhoging gehad.
Koos / adviseur (jurist en bestuurskundige)
Henk scoort hier een dikke omboldoende voor 'geschiedenis'. Tijdens het kabinet Van Agt-Wiegel is de staatsschuld enorm opgelopen. Daarom was Bestek '81 nodig. Het kabinet Den Uyl heeft de staatsschuld in het geheel niet laten oplopen.
G. de Bruijn / adviseur
Zie waar de reacties vandaan komen, juist, het werkende volk, zowel ambtenaren (zoals ik) als bedrijfsleven en het gaat hier om de kleine dingen. En wie schiet de bal voor het doel? Juist, de politiek. Waar liggen de werkelijke problemen? Geld! We zitten met zijn allen in de kapitalistische systeemperversiteit: geld is wat het moet opleveren, liefst zo veel mogelijk. Kijk alleen maar de opmerkingen over accijns drank en sigaretten. Paradoxaal als het maar kan zijn vanuit de overheid geredeneerd is en blijft het een (nu zeker weer) welkome melkkoe. Meerdere koeien? De WOZ-belasting, een melkkoe voor gemeenten, rioolbelasting, een melkkoe waarvan nu blijkt dat opbrengsten niet geoormerkt waren/zijn en het gerechtigd lijkt de belasting nu te verhogen voor achterstallig rioolonderhoud. Probleem hier is dat de politiek over niet gebruikt, niet geoormerkt geld kan beschikken voor eigen ideologie.

Een stap hoger denken. De beurzen maken dat de financiële stromen mondiaal te veel afhankelijk zijn geworden van de nationale en internationale beurswaardering. Daartegenover staat dat controlemechanismen achter zijn gebleven omdat het allemaal wel liep: het leverde toch geld op. De huizenmarktproblemen in Amerika waren bijvoorbeeld al jaren bekend. De onmogelijke financiële pakketjesverkoop tussen grote financiële instellingen waren ook langer bekend. Het resultaat was dat iedereen wel ergens geld ingestoken had en afhankelijk was/is gemaakt van rendementen waar al op voorhand vanuit werd gegaan. Daar zitten we dus aan vast. Niet alle ins en outs waren hierover bekend, maar de financiële constructies werden verkocht en leverden diverse mensen flinke bonussen op. De controle die nodig was, bleef uit. Taak voor/van de overheid? Hiervoor al ambtenaren wegbezuinigd? Vanuit de vorige politieke regeringen?

We zijn allemaal meegezogen in de kapitalistische stroom zoals die nu is geworden. En nog...worden bonussen vanuit het oude systemen gehanteerd. Omdat dit al was afgesproken, omdat iemand uniek is... Uniciteit is bij de gratie van het geheel. Iedereen is afhankelijk van iedereen. Voelt u de afhankelijkheid van een juiste balans tussen overheid en bedrijfsleven? U werkt namelijk voor ons en wij werken voor u!

Dat nu veel mensen in de samenleving terughoudend zijn geworden in het nemen van risico's blijkt uit alles. De belangrijke uitgaven komen onvoldoende op gang omdat het vertrouwen er niet meer is. En het is noodzakelijk dat geld moet stromen om het internationale financiële systeem (weer) te laten werken. We zijn te veel veranderd in kapitalistische individualisten en de kleintjes worden hierbij verleid, afhankelijk gemaakt van de grote spelers in het veld.

Laten we ons richten op die grote spelers. We hebben de politiek keihard nodig om een geheel te maken van het systeem. Dit kunnen zij niet zonder u of anderen, niet zonder vertrouwen. Het is echter aan de politiek om los te komen van het partijgekonkel op kleine onderdelen. Er moeten grote zaken worden gedaan en die kunnen in deze zeer gemêleerde en complexe samenleving niet worden gestart vanuit elitair en/of ideologische beweegredenen. Hier komen systeemziekten uit voort. Daar moeten we met zijn allen aan werken, bouwen. Anders komen we terecht in een neerwaartse spiraal. Laten we in dit bouwwerk niet de architecten, ambtenaren en bedrijfsspecialisten, wegbezuinigen. Want dat zijn de adviseurs van zowel de politiek alsook van de mensen in het bedrijfsleven die grote beslissingen moeten maken. Laten we niet op elkaar reageren, maar met elkaar.
Jan / adviseur
Heb mijn kinderen gezegd dat ze nooit ambtenaar moeten worden. Iedere familie heeft recht op 1 lul. En dat ben ik al geweest.
nick / adviseur
de inflate wordt voor 2011 ingeschat op 2%. Joepie, wat een weelde.
Morsnova / commentator
Een van de grappige dingen van ambtenaren is hun gebrek aan trots en zelfhaat. Het bericht van jan, die graag de enige lul binnen zijn familie wil blijven, is hiervan een prachtig voorbeeld.

Diezelfde (?) Jan weert zich in discussie als deze tegen het slechte imago van ambtenaren. Mijn graag nu is: waarom zouden niet-ambtenaren een beter beeld van de overheidsdienst krijgen als ambtenaren zichzelf als lulletje afficheren?
Jan / adviseur
Ik heb maar 1 reactie geplaatst en dat is de sarcastische hieronder. Of ambtenaren niets doen en geen nut hebben gaan we over een paar jaar zien wanneer de jeugd is afgehaakt en er voor de fooi die voor hoge functies betaald wordt niemand meer te vinden is. Dan wordt het pas echt grappig.
En trouwens ik ben niet lui dus ik heb naast mijn fulltime baan ook nog eens een eigen bedrijfje waarin veel avonden en weekeinden gaat zitten. Toen ik na 2 jaar heel veel overwerken werd afgescheept met een heel beperkte gratificatie wist ik dat je met hard werken bij de overheid toch niet scoorde. Dat was echt een eye-opener. Mocht het voldoende groeien dan kap ik er helemaal mee als ambtenaar.
Morsnova / commentator
@ Jan,,,,,dat begrijp ik, Jan. Gelijk heb je. Je zegt het goed: hard werken scoort niet bij de overheid. Daarom heb jij ook de energie om naast he overheidsbaan nog een eigen bedrijf op te zetten. Dat hard werken bij de overheid niet scoort is een van de oorzaken achter hun negatieve imago.
Jan / adviseur
Wanneer je twee jaar om problemen op te lossen in een automatiseringstraject bijna structureel tot 10 uur 's avonds hebt gewerkt met uitschieters naar 3 uur 's nachts omdat de betaaltapes niet in te lezen waren bij de bankgirocentrale en een dergelijke inzet wordt niet financieel beloond dan kun je die energie beter voor jezelf inzetten. Als ambtenaar zet je je de gehele dag volledig in voor het algemeen belang. Daartegenover staat een slechte financiele waardering. Aansturing door politieke nitwits. En buitenstaanders die precies weten hoe het bij ons zit maar nog nooit ambtenaar zijn geweest. Bewijs: kijk in de spiegel. Mocht ik mijn leven overdoen dan zou ik nooit meer in het web kruipen van de overheid want door de vele vooroordelen zoals die van jou kom je daar nooit meer uit. Wij huren ongeveer 30% van onze medewerkers in van detacheringsbureaus. Reden: we kunnen die mensen niet een vaste aanstelling geven want we betalen te weinig. Hun prestaties zijn niets beter dan van de ambtenaren in vaste dienst maar ze kosten wel 3x zoveel. Dan is het opeens niet erg om dat te betalen. Dat is jaren door de politiek geaccepteerd. Voordeel voor de organisatie is wel dat ze nu gemakkelijk kunnen bezuinigen. Die contracten worden gewoon komende tijd niet verlengd.
Maar na een gehele dag uitrusten ga ik nu weer aan het werk als je het niet erg vindt. Tijd om echt geld te verdienen.
Advertentie