of 63966 LinkedIn

De Binnenlands Bestuur stemwijzer voor ambtenaren

Wat hebben de grote politieke partijen voor met het lokaal bestuur? Bekijk de Binnenlands Bestuur Verkiezingsmatrix, een stemwijzer voor ambtenaren en bestuurders.
12 reacties

Een gekozen of een benoemde burgemeester? Meer geld naar gemeenten of minder? Behoud of afschaffen van de ambtenarenstatus? Meer mogelijkheden voor gemeenten om lokale belasting te heffen of niet? Kortom: wat hebben de verschillende politieke partijen voor ogen met het lokaal bestuur?

Verkiezingsmatrix
Op basis van de verkiezingsprogramma’s en de interviews die Binnenlands Bestuur hield met tal van lijsttrekkers van verschillende politieke signatuur heeft de redactie een overzicht gemaakt van de grote thema’s die voor het lokaal bestuur van belang zijn. De Binnenlands Bestuur Verkiezingsmatrix met daarin de standpunten van de belangrijkste politieke partijen over het binnenlands bestuur kan ambtenaren en bestuurders helpen hun stem te bepalen. 

Bekijk de Binnenlands Bestuur Verkiezingsmatrix

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Eric de Kluis (Hoofdredacteur Binnenlands Bestuur) op

In de verkiezingsmatrix staat een fout: bij het onderwerp Gemeentelijk Herindeling wordt vermeld dat de SGP het standpunt inneemt:

Zonder bestuurlijke problemen
een verplichte herindeling, ongeacht
omvang gemeenten

Dit moet zijn: geen verplichte herindeling.

Door Henk op
Een slimme ambtenaar wordt nooit meer ambtenaar
Door inside op
een slimme ambtenaar stemt PVV.
Door H. Peterse (secretaris ir. LelyKring) op
Bij de VVD zie ik teksten staan die uit het concept-verkiezingsprogramma komen; de wijzigingen van het congres van afgelopen zaterdag 25/8 zijn niet verwerkt. Dat betekent op minstens 2 punten al een onjuiste weergave
Door Gerard (handhaver) op
Wat voor nut heeft zo'n stemadvies. Je kiest alleen maar op basis van wat men beloofd. In de praktijk is dit nagenoeg altijd het tegendeel. Dus waarom een stemadvies? Of je nou door de kat of de hond gebeten wordt, gebeten word je toch. Is er nog iemand die het landsbelang belangrijk vind of zijn we allemaal populisten geworden? Het is toch van de zotte dat kiezers hier toch telkens weer intrappen of zegt het iets van ons niveau als kiezer. Je krijgt tenslotte een overheid die je zelf gekozen hebt.. Als ambtenaar kun je helemaal wel schudden. Niet gedekt door de overheid en niet door je werkgever.
Veel plezier de komende regeringsperiode, losers !!
Door Frits op
Lijkt meer op een ruim stemadvies door al een voorselectie te maken tot "de belangrijkste politieke partijen". Zo blijf je de oude politiek houden en geef je een nieuwe partijen met een verfrissende visie geen kans. Foei BB.
Door Simon Henk Luimstra (procesmangager, bevorderaar democratie) op
Jammer dat ook het Binnenlands Bestuur meewerkt aan het vergelijken van een selectie van de politieke partijen. Het was zorgvuldiger en in mijn ogen democratischer als alle politieke partijen waren vergeleken. Foei!
Door frank op
Het is duidelijk dat het momenteel lekker scoort om het ambtenaarschap de nek om te draaien. Dit proces is al een tijdje gaande onder aanvoering van goedkope slogans als: privatisering is beter en goedkoper, minder bureaucratie, minder regels en meer vrijheid. Dit betekent dat een paar dingen:
- ga niet meer bij de overheid werken, daar ligt geen toekomst meer;
- we moeten niet meer zeuren over stijgende kosten en topsalarissen;
- het individuele karakter van de samenleving is een feit;
- geef aan zittende ambtenaren hun gespaarde pensioengelden en betaalde AOW premies terug;
- schaf het ABP af.
Ik ben blij dat ik al 3 jaar geen ambtenaar meer ben.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ik wist al niet wat ik moet stemmen maar nu weet ik het helemaal niet meer. Iedere partij heeft op onderdelen wel zinnige voornemens.
Kunnen we niet uit al die punten een goed programma maken?
Door Joke (Stafadviseur IGWR) op
Het is jammer, dat deze vergelijking slechts beperkt is tot de zittende partijen. Dit maakt het overzicht een stuk minder waardevol.