Overslaan en naar de inhoud gaan

Raamambtenaren opgelet

Vanaf 1 juli wordt de hoogte en duur van uitkeringen van ontslagen ambtenaren beperkt. Weinig raamambtenaren zullen wakker liggen van de…

Op dit moment kost het ontslaan van een ambtenaar het dubbele van een gewone ontslagprocedure. Dat komt onder meer omdat ambtenaren boven op en na afloop van hun uitkering een extra vergoeding krijgen. Die aanvulling verdwijnt gedeeltelijk. Vooral voor ambtenaren die na een jarenlang dienstverband op straat komen te staan, wordt de uitkering minder.

 

De regeling wordt dan weliswaar versoberd, de vraag is of in de praktijk slecht functionerende ambtenaren opeens voor hun baan moeten gaan vrezen.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De ambtenarenbond ABVAKABO heeft al onderstreept dat de ontslagregels voor ambtenaren ‘gewoon blijven bestaan.’ Over het aantal extra ontslagen doet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die de nieuwe cao sloot met de vakbonden, geen concrete uitspraken. De VNG verwacht dat dit met ‘enkele procentpunten’ zal stijgen.

 

Volgens de FNV is er in elk geval geen sprake van dat gemeenten opeens op grote schaal slecht functionerende ambtenaren gaan ontslaan. Zolang er niet op grote schaal functionerings- en beoordelingsgesprekken worden gehouden - en de uitkomsten daarvan worden vastgelegd in een verslag - maakt het immers niet bar veel uit welke ontslagregeling overheden hanteren.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

In zeker lang niet alle overheidsorganisaties worden die gesprekken gehouden. Uit een enquête van Binnenlands Bestuur bleek in 2005 dat een op de vier ambtenaren niet op gezette tijden functionerings- en beoordelingsgesprekken voert met zijn leidinggevende. Verbazen zal het dan ook niet dat eveneens een op de vier ambtenaren stelde dat de werkgever niet ingrijpt als een medewerker langer dan een jaar disfunctioneert. Van de 1.700 ondervraagde overheidsdienaren zei 48 procent wel iemand te kennen binnen zijn of haar organisatie die niet of nauwelijks werkt, maar wel op de loonlijst staat.

 

Hans Bekkers

 

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in