Advertentie
sociaal / Nieuws

VVD: Polen eerst toetsen voor uitkering

Tweede Kamerlid Malik Azmani wil dat Polen en andere Oost-Europeanen eerst worden getoetst of iemand wel in Nederland mag blijven, voordat hij een uitkering krijgt.

17 januari 2013

De VVD wil het moeilijker maken voor Polen en andere Oost-Europeanen om in Nederland een uitkering aan te vragen. Tweede Kamerlid Malik Azmani wil dat eerst wordt getoetst of iemand wel in Nederland mag blijven voordat een uitkering wordt toegekend. Nu wordt de omgekeerde weg gevolgd.

Bijstandswet aanpassen
Azmani drong er donderdag tijdens een overleg met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) op aan de bijstandswet hiertoe aan te passen. Hij wees erop dat het aantal uitkeringen van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen in 4 jaar met 450 procent is gestegen.

Kritisch volgen
Azmani betreurt het dat volgend jaar de Nederlandse grenzen ook opengaan voor arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije, maar legt zich neer bij de afspraken die daarover gemaakt zijn. De VVD blijft de migratiestroom wel kritisch volgen, kondigde hij aan.
Bezwaren van EU
Volgens Asscher stuit een wetswijziging echter op bezwaren van de EU. Wel wil hij een experiment dat nu in het Limburgse Vaals loopt uitbreiden tot Rotterdam en andere steden. De proef houdt in dat gemeenten bij de aanvraag van een uitkering door een Oost-Europeaan in overleg met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bekijken of de aanvrager wel verblijfsgerechtigd is.
Geen uitzonderingspositie
Een groot deel van de Kamer maakt zich zorgen over de toevloed van Roemenen en Bulgaren als volgend jaar de grenzen ook voor arbeidsmigranten uit die EU-landen opengaan. Asscher heeft daar begrip voor, maar voelt er niets voor om in Brussel nog eens om een uitzonderingspositie voor Nederland te vragen. Wel zal hij met collega's uit andere EU-landen ervaringen uitwisselen over eventuele problemen die de migratiestroom oplevert.

Misstanden aanpakken
Een deel van de Kamer had aanmerkingen op de oproep van Asscher om geen champignons meer te kopen bij Albert Heijn, omdat Oost-Europese werknemers worden uitgebuit bij de teelt ervan. Onder meer SP en CDA vinden dat Asscher zich er niet vanaf mag maken met een aansporing tot een consumentenboycot, maar actie moet ondernemen tegen misstanden in de sector. Maar volgens Asscher kunnen ook consumenten een rol spelen bij het bestrijden van uitbuiting. De minister gaat overigens binnenkort om de tafel met Albert Heijn en de champignonsector.

Schijnconstructies hard aanpakken
Asscher beloofde de Kamer een harde aanpak van schijnconstructies met Oost-Europese werknemers die leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. Ook de strijd tegen malafide uitzendbureaus zet hij onverminderd voort. Zo nodig komt hij met aanvullende wetgeving.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
En politicie maar uitdelen, levert stemmen op!



En wie betaald dit:

na mijn dood 50 % successie, tot voor kort 67 %

over de beleggingen hoort wettelijk 30 % van 4 % rendement te worden betaald. Maqar het rendemenmt is slechts 2 % of minder. Kortom daarmee is het tarief dus verdubbeld naar minstens 60 of 80 %.



Lieve politicie he, altijd eerlijk en rechtvvardig.
Kritikus / Geen Hagenees
Nederland is gekke Henkie van Europa.

De andere EU-landen lachen zich te barsten.

Hadden we maar een NLse Filip de Winter.

Wilders is nog veel te soft.



Eigen volk eerst !
j / geen
Laat ze eens kijken hoe ze het in Zwitserland doen.

Werken goed ,wrkenloos half jaar geen baan dan terug naar land van herkomst. zonder geld . We zijn weer op pad naar de jaren vijftig en zestig haal maar binnen. jamer dat ht zo gaat.
Advertentie