Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG: regeling leefgeld Oekraïners moet simpel

Een regeling voor het verstrekken van leefgeld aan Oekraïense vluchtelingen moet simpel en uitvoerbaar zijn, vindt de VNG.

ANP
22 maart 2022
Hulp Oekraine
Shutterstock

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft bij de ministeries van Justitie en Veiligheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangevoerd dat de regeling voor het verstrekken van leefgeld aan Oekraïense vluchtelingen zo eenvoudig en uitvoerbaar mogelijk moet worden, zo is dinsdag gemeld.

Vraagstukken

Er is de afgelopen dagen intensief overleg geweest volgens de VNG. Deze overleggen over het verstrekken van leefgeld leveren veel vraagstukken op ‘in relatie tot de bestaande arbeids- en participatiewetgeving en ook rond praktische zaken’. Het kabinet noemde maandag al nog vier weken nodig te hebben voordat de leefgeldregeling in werking kan treden.

Verantwoord

Tot deze regeling er is mogen gemeenten zelf uitkeringen doen aan vluchtelingen. Dit moeten ze wel zelf administratief goed bijhouden, meldt de VNG. ‘Deze kosten moeten passen binnen de nog op te stellen regeling en ook worden verantwoord.’

In natura

Sommige gemeenten geven al toelages of verstrekken de eerste levensbehoeften in natura. Zo laat de gemeente Utrecht weten dat cash leefgeld wordt uitbetaald aan vluchtelingen in hotels zonder vol-pension. Het overgrote deel van de vluchtelingen zit in een hotel met volpension. In Den Haag doet de gemeente aan maatwerk door VVV-bonnen te geven aan vluchtelingen als er, op het moment dat zij aankomen, bijvoorbeeld geen babyvoeding aanwezig is.

Toelage

Vrijdag werd al bekend dat het leefgeld 75 euro per week gaat bedragen voor het eerste gezinslid, 25 euro voor het tweede en 12,50 voor het derde en vierde. Het maximale bedrag per gezin is 125 euro. Dat geld komt bovenop de reguliere toelage van 60 euro per week waar elke vluchteling recht op heeft. De regeling geldt in principe voor een periode van drie maanden, met een uitloop naar zes maanden. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie