Advertentie
sociaal / Nieuws

Eigen bijdrage Wmo leidt tot verwarring

Het Wmo-abonnementstarief leidt tot onduidelijkheid. Dat blijkt uit klachten en signalen van burgers die de Nationale Ombudsman de afgelopen weken heeft ontvangen. Er zijn twijfels over de juiste toepassing van de maatregel door gemeenten.

18 februari 2019

De invoering van het Wmo-abonnementstarief leidt tot onduidelijkheid. Dat blijkt uit klachten en signalen van burgers die de Nationale Ombudsman de afgelopen weken heeft ontvangen. In een brief aan minister Hugo de Jonge (VWS) dringt de Ombudsman aan op duidelijkheid. Er zijn twijfels over de juiste toepassing van de maatregel door gemeenten.  

Maatwerkvoorziening

De verwarring zit hem in het verschil tussen maatwerkvoorzieningen en algemene voorzieningen. Voor Wmo-maatwerkvoorziening is sinds 1 januari het Wmo-abonnementstarief van 17,50 euro per vier weken van kracht. Dat is per AMvB geregeld. Het vaste, inkomensonafhankelijke tarief, voor (een deel van de) algemene voorzieningen gaat pas per 2020 in. Daarvoor moet de wet worden aangepast. Burgers begrijpen dat onderscheid niet, en zijn door een publiekscampagne vanuit VWS op het verkeerde been gezet, stelt de Nationale Ombudsman. ‘De informatie vanuit de overheid was: voor iedereen een nieuw, vast tarief voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo. Dit blijkt toch anders. De informatieverstrekking lijkt onduidelijk te zijn geweest.’

Opheldering

De Nationale Ombudsman heeft in een brief aan de minister om opheldering gevraagd. Hij wil weten voor wie dit nieuwe tarief is en op welke wijze gemeenten dat nieuwe tarief moeten toepassen. Er zijn twijfels of gemeenten de maatregel wel juist hebben ingevoerd. Daarnaast moeten mensen ‘goed geïnformeerd worden over de kosten van een voor hen belangrijke zorgvoorziening en weten waar ze aan toe zijn’, aldus de Ombudsman in zijn brief aan De Jonge.

Onjuiste toepassing

‘Meerdere gemeenten blijken huishoudelijke hulp (standaard en/of gedeeltelijk) te hebben ondergebracht in een algemene voorziening. Burgers zijn zich vaak niet bewust van een onderscheid in algemene en maatwerkvoorzieningen of vanuit welke voorziening hun huishoudelijke hulp wordt geleverd’, aldus de Ombudsman in zijn brief. ‘Dit onderscheid kan in 2019 voor de burger echter een (groot) verschil in hoogte van de eigen bijdrage opleveren. Het lage tarief wordt nu uitsluitend toegepast bij maatwerkvoorzieningen. Burgers die huishoudelijke hulp als algemene voorziening ontvangen, betalen vaak een hoger bedrag.’ De Ombudsman wil van de minister weten of hij dat (tijdelijke) onderscheid in eigen bijdrage dat de burger nu ervaart - en niet begrijpt - heeft beoogd met de Amvb ‘of kan er sprake zijn van een onjuiste toepassing van het tarief’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

G.A. van Wijk / secr. Wmo-adviesraad
Reactie over uw site: om uw site te lezen ben ik verplicht om cookies te accepteren, waarna ik voortdurend aan de rechterkant van het scherm een nie taflatende bewegende rij met o.a. reclame zie. Heel irritant!! Een burger zou op de binnenlandsbestuursite een keuzemogelijkheid dienen te krijgen!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Ria Huisman / directeur
De algemene voorziening kost € 17,50 per maand.

De maatwerkvoorziening was € 4,75 en de gemeente Leusden heeft die op € 0,00 gezet.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie