Belang
In De Gelderlander van 20 januari zegt Kuiper dat hij de kast aan het leegmaken was, omdat de verdieping van het college van B en W gerenoveerd wordt. ‘Ik had er geen belang bij dat het dossier was verdwenen. Hoe het in de kast op mijn kamer is terecht gekomen weet ik niet.’
Bonus
Tot 2000 verzorgde Tebecai 80.000 kabelaansluitingen in Doetinchem en Zutphen. De gemeenten hadden respectievelijk 35 en 65 procent van de aandelen. Om vanuit de raad toezicht te houden op Tebecai traden Kuiper en Wim Stoel (PvdA) toe tot de Raad van Commissarissen. Ook het Zelhemse raadslid Dirk Kuipers (GroenLinks) was commissaris, op persoonlijke titel. Toen Tebecai in 2000 werd verkocht aan UPC kregen de commissarissen allen een bonus van 35.000 gulden.
Onzorgvuldig
In 2005 werd Dirk Kuipers lid van de gemeenteraad van Doetinchem. Tot zijn verbazing bleken Kuiper en Stoel de bonus indertijd niet aan de raad gemeld te hebben. Ze zeggen dat ze niet wisten dat ze daartoe verplicht waren. Burgemeester Herman Kaiser schakelde integriteitsbureau BING in om de vergoedingen te onderzoeken. Belangrijke documenten uit het Tebecai-dossier bleken toen zoek te zijn, waaronder notulen van de RvC-vergaderingen die Dirk Kuipers persoonlijk jaren daarvoor aan de toenmalige wethouder had overhandigd. BING concludeerde in 2008 dat de raadsleden onzorgvuldig hadden gehandeld.
Onvindbaar
Daarmee was de kous niet af. De provinciale archiefinspecteur begon een onderzoek naar het verdwenen dossier en kwam tot de ontdekking dat er in totaal vijf dossiers ontbreken in Doetinchem, waaronder het Tebecai-dossie. Interne naspeuringen leidden tot niets. In mei 2009 zei burgemeester Kaiser tegen de raad dat het dossier onvindbaar blijft. Na een tip aan De Gelderlander wordt de speurtocht hervat. Vlak voor kerst komt het dossier boven water. Wethouder Kuiper in De Gelderlander: ‘Ik had hem (de map) al in een bak met oud papier gegooid, toen ik het kenmerk van het archief op de map zag.
Geur
Dirk Kuipers van GroenLinks is ontstemd dat hij en zijn collega-raadsleden in de krant moeten lezen dat het dossier gevonden is. ‘Al voor de kerst. We zijn bijna vier weken verder.’ Hij zal er donderdag burgemeester Kaiser over ondervragen. ‘Het is een zeer rare gang van zaken. Ik woon anderhalve kilometer van het gemeentehuis, maar er begint een doordringende geur uit het gemeentehuis te komen.’
Wethouder vindt dossier in prullenbak
De Doetinchemse wethouder Koos Kuiper is gisteren gehoord door juridisch adviesbureau Capra, dat in opdracht van de raad onderzoek doet…
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Beter één dossier in de hand dan de lucht van 10!
Een overduidelijker preidooi voor digitale dossiervorming is niet denkbaar.
Bovendien, wethouders die zonder de mensen van het archief te raadplegen dossiers weggooien of vernietigen zijn geen knip voor de neus waard!
Aha! Niet alleen Limburg is, om Joop Dohmen maar even aan te halen, een Vriendenrepubliek maar Gelderland ook, zo blijkt.
Dus de ouderwetse schandpaal uit het plaatselijke stadsmuseum halen en die op het centrale stadsplein terug plaatsen en door Doetinchems wethouder Koos Kuiper met kop en beide handen erin opnieuw in gebruik gaan nemen?
Ik denk het wel.
Wat een bagger!
Alweer een staaltje van onzorgvuldigheid in de publieke overheidsorganen. Wij pleiten voor een transparantere overheid, zonder al te veel regels en weg met de bureaucratie. Het was volgens mij diezelfde Koos Kuiper die enkele jaren geleden aan een integriteitsonderzoek werd onderworpen, en "spontaan" 2000 euro schonk aan een goed doel (van zijn bonus). Wie kent de woorden van Ien Dales: "Nederland is een democratische rechtsstaat. Dat begrip draagt uitdrukkelijk het element van
integriteit in zich. Een overheid kan niet én rechtsstaat zijn én niet integer. Een niet-integere
overheid kan de rechtsorde niet handhaven. De overheid is óf wel óf niet integer. Een beetje
integer kan niet. En met de integriteit van de overheid valt of staat het bestuur; aantasting van
de integriteit van de overheid betekent niet minder dan dat de overheid het vertrouwen van de
burgers verliest. En zónder dat vertrouwen van de burger kan de democratie niet. Dan is er
geen democratie meer. Dat is een beklemmend beeld. De verantwoordelijkheid voor het
waarborgen van de integriteit van het Openbaar Bestuur deel ik met u. Wie de integriteit laat
aantasten, tast het vertrouwen van de burger is het bestuur, en daarmee de democratie in
haar wortels aan".
Een rechter zet dossiers op straat.
Een wethouder gooit ze gewoon bij het oud papier, ter versnippering (hoop ik).
Een USB stick in een taxi met gevoelige informatie.
Wat zijn dat toch voor blinde vlekken bij intelligent geachte politieke vertegenwoordigers, of een persoon binnen de rechtelijke macht. Een kopie van de agenda van de vorstin, die men zo uit een vuilnisbak op een binnenplaats van palleis of ministerie kon vissen. Een journalist die zo bij het werkpaleis kan komen en de Koninklijke stallen kan betreden. Of een die gemakkelijk bij de startbanen op Schiphol kan komen. In die werkvelden is men te goed van vertrouwen, of taken zijn zo ingewikkeld verdeeld dat er geen direct verantwoordelijke simpelweg voor is aan te wijzen en ieder denkt dat een ander er wel op let.
Toch moeten de burgers vertrouwen hebben in allerlei digitale systemen, die hun privezaken raken, zoals internetbankieren, belastingen, chip openbaar vervoer, rekeningrijden of medische dossiers.