sociaal / Partnerbijdrage

Webinar Datagedreven Begroten

29 juni 2023 | 11:00 -11.45 uur

12 juni 2023
Van dam en oosterbaan

Introductie

Correct en efficiënt begroten is belangrijk, zeker als een organisatie draait op gemeenschapsgeld, zoals een gemeente. Gemeenten willen hun P&C-proces dan ook zo goed mogelijk inrichten, maar missen hiervoor vaak de benodigde (interne) expertise. Dat het niet op alle (financiële) afdelingen even soepel loopt, heeft verschillende oorzaken. Natuurlijk werkt de huidige krapte op de arbeidsmarkt niet mee, maar toch zijn het vooral interne oorzaken die het afdelingen moeilijk maken. Zo is er vaak veel onduidelijkheid over de rol(len) en verantwoordelijkheden van financiële medewerkers. Ook komen er steeds meer vragen vanuit het management en de politiek door bijvoorbeeld de Oekraïne-crisis en taakstellingen door de klimaatverandering.

De maatschappij versnelt en informatie moet steeds vaker meteen beschikbaar zijn, ook buiten kantooruren. Zonder real time informatie kan het management de organisatie niet aansturen, kunnen colleges niet voldoen aan de doelstellingen uit de begroting en kunnen gemeenteraden hun controlerende taak niet uitvoeren. De systemen en processen moeten op deze informatievoorziening ingericht zijn om te voldoen aan de vraag. Veel gemeenten werken echter nog met ‘ouderwets’ ingerichte administratiesystemen. Tijd dus voor een datagedreven aanpak van je begrotingscyclus.

Programma

We zien dat onduidelijkheid over verantwoordelijkheden, de toegenomen informatiebehoefte en verouderde systemen en processen veel druk leggen op de afdeling financiën en op de P&C-cyclus. Door datagedreven te begroten kun je deze problemen aanpakken.

In deze webinar leren we je de basisprincipes van datagedreven begroten zodat ook jouw organisatie straks meer grip en overzicht heeft op de financiële huishouding. De volgende onderwerpen komen tijdens de webinar aan bod:

  • Wat is datagedreven begroten?
  • De voordelen van datagedreven begroten
  • Hoe start je met datagedreven begroten?
  • Hoe implementeer je datagedreven begroten?
  • Voorbeelden datagedreven begroten

Als je de webinar gevolgd hebt weet je wat datagedreven begroten is en weet je hoe je op een andere manier kunt kijken naar en werken met de P&C-cyclus. Ook geven we je handvatten om je eerste stappen te zetten naar het maken van een datagedreven begroting.

Trainer

Ton van Oostrum

Doelgroep

De webinar is bedoeld voor professionals werkzaam binnen de overheid of in het maatschappelijk domein. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Schrijf je in!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.