Advertentie
sociaal / Nieuws

Vakbond tegen wettelijke maximering topsalaris

Ambtenarenbond Abvakabo is principieel tegen het voorstel van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) om de salarissen van topambtenaren bij wet aan een maximum te binden. De bond vindt wel dat er iets gedaan moet worden aan buitensporige salarissen, maar niet via de wet.

19 januari 2011

187.340 euro

Donner wil bij wet regelen dat bestuurders en leidinggevenden in de publieke en semipublieke sector niet meer verdienen dan 187.340 euro per jaar. Hij stuurde vrijdag een voorstel hiertoe naar de Tweede Kamer. 'Het klinkt misschien raar, wij zijn hier als bond tegen', schrijft Abvakabo-voorzitter Edith Snoey in haar weblog.

 

Cao

De bond vindt dat alle werknemers in de publieke sector onder een cao moeten vallen en dat de discussie over de beloningsstructuur thuis hoort aan de cao-tafel. Wel vindt de bond dat het maximumsalaris in de cao hoogstens tien keer zo veel mag zijn als de laagste loonschaal.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. van Brakel / ambtenaar
Nu Den Haag het zo belangrijk vindt dat er geen buitensporige salarissen worden betaald, laat dat wetsvoorstel dan voor alle bedrijfstakken gaan gelden en niet alleen voor de overheid. De grote graaiers zitten in mijn beleving nog niet eens in de publieke sector.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
florinus
@R. van Brakel. De grootste graaiers zitten wel degelijk in de publieke sector, want ambtenaren spelen met belastinggeld, en lopen dus financieel geen risico's.

Bovendien gaat de overheid, gelukkig, niet over salarissen. We leven niet in een communistisch land. Hier zijn salarissen en bonussen gelukkig gewoon nog een contract tussen werknemer en werkgever.

De overheid mag als werkgever wel iets zeggen over de eigen salarissen. En dat doet ze met dit voorstel. Als die hogere ambtenaren dat niet genoeg vinden, kunnen ze toch naar het particuliere bedrijfsleven? Of ondernemer worden, maar dat durven ze meestal niet, want dat komt niet overeen met het risicomijdende gedrag dat ze als ambtenaar gewend zijn.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie