Advertentie
sociaal / Nieuws

Raad Utrecht wil woningdelers geld geven

Utrecht onderzoekt of de gemeente woningeigenaren die een kamer verhuren en huurders die hun woning delen financieel kan belonen.

23 februari 2024
Kamer Shutterstock
Shutterstock

De Utrechtse gemeenteraad wil inwoners die een deel van hun huis onderverhuren of delen financieel gaan belonen. Dat schrijft het AD. Andere gemeenten besloten eerder om de kostendelersnorm, die maakt dat bijstandsgerechtigden wanneer ze samen wonen worden gekort op de uitkering, te versoepelen of buiten beschouwing te laten. Utrecht onderzoekt een ‘kostendelersbonus’, die ook zou gelden voor mensen die niks te maken hebben met de bijstand.

Afdelingshoofd, gebiedsmanager én mt-lid

Waterschap Aa en Maas
Afdelingshoofd, gebiedsmanager én mt-lid

Strategisch Inhoudelijk Manager, Vitale Steden & Dorpen en Levend Landschap, Erfgoed en Cultuur

Provincie Utrecht
Strategisch Inhoudelijk Manager, Vitale Steden & Dorpen en Levend Landschap, Erfgoed en Cultuur

'Creatieve oplossingen'

De initiatiefnemer is Rik van der Graaf, fractievoorzitter van de lokale ChristenUnie. Hij diende een motie in die met grote meerderheid werd aangenomen. Tegen het AD legt hij uit dat het idee is ontstaan als een oplossing tegen woningnood. ‘We werken al hard aan het bouwen van tijdelijke woningen. Maar we vroegen ons af of we nog meer kunnen doen. Daarom zoeken we naar creatieve oplossingen.’ Hij wil dat Utrechters bij zichzelf te rade gaan of zij niet nog een kamertje overhebben.

Geld geven

Utrechters die inderdaad bereid zijn een kamer te verhuren zouden daarvoor beloond moeten worden, meent een meerderheid van de gemeenteraad. Eerdere initiatieven in andere gemeenten richtten zich op de bijzondere situatie van bijstandsgerechtigden. Als mensen met een uitkering samen gaan wonen, worden ze vanwege de kostendelersnorm namelijk gekort op hun uitkering. De gedachte daarachter is dat samenwonenden per persoon minder kosten maken. Ze delen immers bijvoorbeeld de huurkosten.

Kostendelersbonus

In de praktijk zorgt dit er wel voor dat mensen met een bijstandsuitkering vaak liever alleen blijven wonen. De ‘kostendelersbonus’, waar Utrecht nu over nadenkt, is niet alleen bedoeld voor bijstandsgerechtigden. De lokale politiek wil dat huiseigenaren een bonus krijgen van de gemeente, en sociale huurders bijvoorbeeld een huurverlaging. De gemeente moet volgens de raad dus nog aanvullende financiële prikkels creëren, terwijl huurders die samenwonen door de gedeelde huur daar nu ook al veel financieel baat bij hebben. Voor huiseigenaren die een kamer verhuren is er uiteraard ook nu al een financiële prikkel.

Portefeuillehouder Dennis de Vries informeert de raad voor de zomer over de haalbaarheid van het plan. Het college laat onder andere onderzoeken of het voorstel niet in strijd is met landelijke wet- en regelgeving. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Geld toe voor een au pair! Daar betaal ik natuurlijk graag belasting voor.
Hielco Wiersma
Onderzoeken prima als dit maar niet de opmaat wordt voor een faillissement voor ons sociale stelsel. Straks ziet niemand door de verschillende regels en activiteiten 'het bos' niet meer.
P. Smit
Hier moet haast mee worden gemaakt, dus niet weer een nieuwe toeslag in het leven roepen:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/02/09/alternatieven-voor-toeslagenstelsel-in-kaart-gebracht
Gert Timmerman
Bij de koopwoningen zal de geldgever, dat is dus de hypotheeknemende bank of dergelijke, het verhuren van ook maar een deeltje van het huis als een geldige reden voor de onmiddellijke beëindiging van de verstrekte financiering beschouwen. De eerste slachtoffers zijn ondertussen al gevallen.
Advertentie