Advertentie
sociaal / Nieuws

Tiental gemeenten overweegt om zelf asielopvang te organiseren

Meerdere gemeenten, waaronder Staphorst, onderzoeken of ze zelf langdurige asielopvang kunnen organiseren.

ANP
19 september 2024
Asielzoekers
Pixabay

Meerdere gemeenten, waaronder Staphorst, onderzoeken of ze zelf langdurige asielopvang kunnen organiseren. Een tiental gemeenten overweegt dit, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) naar aanleiding van een bericht in de Stentor.

Regievoerder Gebouwde Omgeving en Wonen

Gemeente Maastricht
Regievoerder Gebouwde Omgeving en Wonen

Beleidsadviseur Mens en Samenleving

Gemeente TIEL
Beleidsadviseur Mens en Samenleving

Spreidingswet

Veel is echter volgens de woordvoerder nog onduidelijk. ‘Het ministerie van Asiel en Migratie stelt hierover een beleidskader op.’ Het COA laat zich hier dan ook nog niet over uit. De woordvoerder benadrukt dat de mogelijkheid om zelf asielopvang te regelen in de spreidingswet staat. Langdurige opvang wordt nu nog door het COA gedaan. Gemeenten organiseren al wel zelf noodopvang.

Vroeg stadium

Staphorst biedt tot nu toe nog geen onderdak aan asielzoekers. Volgens de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verspreiding van asielzoekers over alle gemeenten in het land, moet de Overijsselse gemeente er 112 opvangen. Een woordvoerster van de gemeente zegt dat de plannen voor het zelf organiseren van opvang nog in een vroeg stadium zijn. In een nota die dinsdag ter sprake komt in de gemeenteraad stelt het college van burgemeester en wethouders voor de mogelijkheid samen met het COA te onderzoeken.

Verbinding en maatwerk

Het idee van Staphorst is om net als bij de opvang van statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne ook het onderdak van asielzoekers zelf te regelen. Verbinding met bewoners en maatwerk zijn daarbij uitgangspunten.

Harde toezeggingen

Staphorst heeft eerder dit jaar samen met het COA gekeken naar een voormalig restaurant bij de A28 in Rouveen als mogelijke locatie voor asielopvang. Volgens verantwoordelijk wethouder Jan Carlo Bos bleek deze plek financieel niet haalbaar voor het COA. Door deze verkenning is veel tijd verloren gegaan, zegt de wethouder. Het lukt de gemeente dan ook niet in het najaar harde toezeggingen te doen over aantallen beschikbare plekken. ‘We hebben op dit vlak echt wat te doen. We inventariseren nu verdere mogelijke locaties. Zodra dat leidt tot een verkenning, komen we terug bij de raad en communiceren we met inwoners’, zegt Bos.

Koepel

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wacht nog op informatie over de mogelijkheid voor gemeenten om zelf langdurige asielopvang te organiseren. De koepel wil van asielminister Marjolein Faber (PVV) meer weten over de juridische, praktische en financiële kant hiervan. De VNG vroeg de minister deze zomer voor 1 september meer duidelijkheid te geven, maar volgens een woordvoerder is aangegeven dat dit nog wel even kan duren.

Duidelijkheid

De VNG ziet in dat gemeentelijke exploitatie van opvanglocaties aantrekkelijk kan zijn, omdat gemeenten zo het proces van opvang tot en met integratie naar eigen inzicht kunnen vormgeven. Gemeenten moeten voor 1 november aangeven hoe ze de opvang volgens de spreidingswet gaan organiseren. Daarom is het volgens de koepel ‘essentieel’ dat het ministerie snel duidelijkheid geeft over alle mogelijkheden voor opvang in eigen beheer.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie