Advertentie
sociaal / Nieuws

Meer vrijwilligers met verstandelijke beperking op stembureaus

Stemtaxi’s voor mensen met beperking worden maar weinig gebruikt.

ANP
15 maart 2023
Prokkelduo
'Prokkelduo' Noah Deinum en Elske Postma bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in Buitenpost.Jilmer Postma/ANP

In bijna tweehonderd gemeenten werken woensdag ruim driehonderd vrijwilligers met een licht verstandelijke beperking op stembureaus. Een aanzienlijke toename, zegt Marian Geling van stichting Prokkel.

Bouwkundige Projectleider

JS Consultancy
Bouwkundige Projectleider

Manager Behandelzaken

JS Consultancy
Manager Behandelzaken

Prokkelduo’s

Vorig jaar deden zo’n tweehonderd zogenaamde ‘prokkelduo’s’ mee in 130 gemeenten. De vrijwilligers met een licht verstandelijke beperking worden gekoppeld aan een ‘reguliere’ vrijwilliger. ‘Het gaat hartstikke goed, we zien allemaal blije mensen op de stembureaus’, zegt Geling. ‘Mensen met een beperking worden vaak aangesproken op wat ze niet kunnen, hiermee laten we zien wat ze wel kunnen’, vervolgt Geling. ‘Steeds meer gemeenten zijn bezig met ervoor te zorgen dat stembureaus inclusief worden. Het is heel mooi dat de vrijwilligers steeds meer een afspiegeling worden van de samenleving.’

Stemtaxi’s

Voor mensen met een lichamelijke beperking rijden er in 95 gemeenten stemtaxi’s. Dit zijn gratis taxi’s die blinden, slechtzienden of mensen met lichamelijke beperking naar de stemlocaties vervoeren.  Dit kan onder meer in Breda en Tilburg via de Regiotaxi van vervoerder Connexxion, maar volgens een woordvoerder van moederbedrijf Transdev wordt de taxi niet veel vaker gereserveerd dan andere dagen. ‘In Breda is de Regiotaxi woensdag twintig keer gereserveerd en in Tilburg vijftien keer. Stemlokalen in steden zijn vaak relatief dicht bij huis en bereikbaar met de bus’, zegt hij. Stemtaxi's van Connexxion rijden daarnaast in Groningen en Drenthe, maar ook in steden en dorpen in deze provincies ‘loopt het geen storm’.

Stakingen

Op sommige plekken in Nederland rijden geen bussen vanwege stakingen in het streekvervoer. Hierdoor kan het in bijvoorbeeld Limburg lastiger zijn om naar een stembureau te gaan. In de gemeente Sittard-Geleen kunnen blinden, slechtzienden of mensen met een lichamelijke beperking een stemtaxi reserveren voor een rit van en naar het speciale stembureau in Sittard. De taxi telt vijf reserveringen op woensdagochtend, meldt een woordvoerster. ‘We verwachten het met één taxi te redden.’

In de stad Utrecht rijdt woensdag zo'n 70 procent van de bussen vanwege de staking. Ondanks dat is de stemtaxi in de gemeente Utrecht niet gereserveerd volgens een woordvoerder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie