Advertentie
sociaal / Nieuws

SER gaat adviseren over bestrijden kinderarmoede

De Sociaal Economische Raad gaat kijken waar er verbeteringen in beleid mogelijk zijn om te zorgen dat armoede en sociale uitsluiting onder kinderen teruggedrongen wordt. Het advies van de SER moet er nog dit jaar komen. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken.

30 juni 2016

De Sociaal Economische Raad gaat kijken waar er  verbeteringen in beleid mogelijk zijn om te zorgen dat armoede en sociale uitsluiting onder kinderen teruggedrongen wordt. Het advies van de SER moet er nog dit jaar komen. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken.

Motie

Het gevraagde advies kan het kabinet helpen om gerichter beleid te ontwikkelen.  Met de adviesaanvraag geeft het kabinet uitvoering aan een motie van de SP die in de Eerste Kamer aangenomen werd. De SP wilde weten hoe het kan dat in een rijk land als Nederland zo’n 400 duizend kinderen onder de armoedegrens leven.


Negatieve gevolgen 

Uit het advies zou naar voren moeten komen waar mogelijkheden liggen tot verbetering van de effectiviteit van het instrumentarium om armoede onder kinderen te bestrijden. Ook moet gekeken worden hoe voorkomen kan worden dat kinderen die in armoede opgroeien daar als volwassene negatieve gevolgen van merken, bijvoorbeeld door een slechtere maatschappelijke positie. En welke rol bijvoorbeeld gemeenten, scholen, maatschappelijke organisaties en ouders hierin kunnen spelen. Het ministerie wil bijvoorbeeld ook weten hoe dit soort zaken in het buitenland aangepakt worden.

Kinderombudsman
De SER is niet de enige organisatie die onderzoek doet naar armoede onder kinderen. Ook de Kinderombudsman voert een onderzoek uit gericht op het terugdringen van armoede onder kinderen. Dat onderzoek richt zich op de effectiviteit van gemeentelijke inspanningen, beredeneerd vanuit de behoeftes van kinderen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
Dit vindt ik nou een mooi en goed positief initiatief waar mensen en kinderen vast blij mee zijn armoede is erg en zeer slecht voor het geluk, de ontwikkeling,de balans en de gezondheid van een gezin. Zo zet je personeel nuttig in al moet je dit onderwerp wel voorzichtig benaderen.Dit is echt goede hulp dat de investering waard is.
Jurgen
Er moet minder geld naar de sociale bemoeizorg gaan die als hinderlijk,onbeschoft en te overheersend wordt ervaren door de burgers.

Dit geld zou beter naar kwijtscheldingen van torenhoge schulden en nieuwe zonnige kansen moeten gaan tegen armoede en schulhulpverlening want dit wordt echt heel erg gewaardeerd en ze leren er echt wel van zoiets vergeten ze nooit meer.Er zijn heel veel leuke mogelijkheden op dat gebied waar ze echt wel aan mee willen werken. En leningen moeten gewoon verboden worden gewoon weigeren zoals je nu al zo vaak ziet want vaak heb je dat geld ook niet nodig.Luxe maakt niet perse gelukkiger dat zit in hele andere dingen opgelucht schuldenvrij zijn bijvoorbeeld.Zo doe je echt iets goeds voor een ander voor heel veel anderen.
Edgar van der Zee
De overvloedige aanwezige sociale werkers dringen contacten open zoeken werk en mogelijke kandidaatjes die niets met ze te maken willen hebben en een fijn leven leiden in zelfvertrouwen deze ontwikkelingen zijn niet gezond meer en zegt veel over dit personeel.

Er zijn heel veel doelgroepen die echt geholpen willen worden,hulp vragen en graag mee willen werken.Misschien is het toch beter om het anders aan te pakken die beleidsvrijheid is achteraf bekeken toch niet zo goed en zeker niet betrouwbaar. We willen goede mensen zien in de praktijk mensen met gevoel.
Joost
Het onderwerp gaat hier niet over maar:de sociale hulpverlening die dagelijks in de wijken op pad is zien dingen in de mens door ze alleen maar aan te staren die niet aanwezig zijn wanen en paranoia noemen ze dat.Burgers ondervinden hier veel last door.Preventief noemen ze dat in dit geval altijd te preventief. Het vasthoudende en het niet willen los laten met contact zoeken dat hebben we nu ook al wel gehad het is gewoon stalking en terreur en misbruik van persoonsgegevens en zou op zijn minst moeten worden bestreden door de politie die ook in het netwerk meewerken maar dit gebeurt dus niet.Dit zijn geen eigenschappen om trots op te zijn al slaan de sociale werkertjes zich zelf hierover dagelijks op de borst.Dit onveilige gedoe moet aangepakt worden omdat ze niet volgens een protocol willen werken en het erg leuk en makkelijk hebben als

team.Meer doen aan armoede bij kinderen en schuldhulp dat vind ik ook.Er is zoveel wat echt noodzakelijk is.
Marcel Gerrits
Ook een taak van het gemeentebestuur maar de communicatie en de integriteit naar elkaar toe is erg slecht en wordt niet serieus opgepakt om over de communicatie met de overheid nog maar te zwijgen.
Advertentie