Betrokkenheid
De inspecties schrijven dat de jongeren zelf meer betrokken moeten worden bij een tijdelijke onderbreking van hun detentie. Ook bijvoorbeeld scholen, werkgevers, hulpverleners en de reclassering moeten meer inspraak krijgen bij het verlof van een jongere.
Structurele knelpunten
De onderzoekers concluderen dat de 11 jeugdinrichtingen weliswaar voldoende aandacht besteden aan de inschatting en beheersing van de risico’s die gemoeid zijn met het verlenen van verlof, maar dat er structurele knelpunten optreden bij voorbereiding op de terugkeer in de samenleving. 'Veel jongeren worden geplaatst in een jeugdinrichting buiten de regio waarin ze na afloop van de detentie terugkeren', zegt Bas Kuik, woordvoerder van de Inspectie jeugdzorg. 'Ouders zouden op dit punt meer inspraak moeten krijgen. Daarnaast dient de Dienst Justitiële Inrichtingen meer rekening te houden met plaatsen van de jongeren in hun eigen regio.'
Aanbevelingen
De inspecties doen een reeks aanbevelingen met name aan DJI, die erop neerkomen dat de jeugdinrichting een duidelijk verlofbeleid moeten opstellen, met inhoudelijke doelstellingen. Daarnaast moeten de inrichtingen meer aandacht schenken aan het gestructureerd verzamelen van informatie om de verlofsituaties te evalueren en op basis daarvan het verlofbeleid te verbeteren.
Jeugd-tbs
De kinderrechter kan een PIJ-maatregel opleggen aan een jeugdige crimineel die een ernstig misdrijf heeft gepleegd en intensieve hulp en behandeling nodig heeft. De maatregel wordt ook wel jeugd-tbs genoemd.
Verlof criminele jongeren moet beter
Het verlof dat jongeren met een PIJ-maatregel tijdens hun detentie krijgen toegekend, moet effectiever bijdragen aan hun terugkeer in…
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Jeugdinrichtingen maken wel een behandelplan (impliciet incl. verblijfplan) voor een jongere, maar dat zijn altijd plannen zonder planning. Hierdoor wordt nooit gepland wanneer een jongere voor het eerst onder begeleiding naar buiten mag, wanneer dagverlof, wanneer weekendverlof etc. Omdat hier niet planmatig mee wordt omgegaan heeft het meer het karakter van straffen of belonen met verlof.
Ik ken geen enkele jeugdinriching die samen met de jongere een plan maakt voor terugkeer in de maatschappij. Er wordt niet gewerkt aan een sociaal vangnet voor als de jongere weer vrij is, bezoeken en contacten met anderen worden niet geevalueerd etc. Contacten vanuit de inrichting worden zo veel mogelijk beperkt, onder meer door maximaal 2 x 10 minuten beltijd per week te geven en maximaal 1 uur bezoek per week van maximaal 3 personen.
De directeur van Harreveld heeft mij persoonlijk gezegd dat reintegratie met de maatschappij niet tot de doelstellingen van de jeugdinrichting behoort. De jongere moet zich op zijn verblijf in de inrichting concentreren.