Overslaan en naar de inhoud gaan

Vergoeding zwemdiploma verschilt per gemeente

Ouders zijn afhankelijk van de gemeente waarin ze wonen of hun kinderen een volledige vergoeding krijgen voor het behalen van het…

Ouders zijn afhankelijk van de gemeente waarin ze wonen of hun kinderen een volledige vergoeding krijgen voor het behalen van het basiszwemdiploma A. Uit onderzoek van het sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut Mulier samen met Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) blijkt dat gemeenten uiteenlopende regelingen en vergoedingen bieden om de zwemvaardigheid van inwoners te verhogen.

Verschillen

'De mogelijkheden om een zwemdiploma te halen verschillen behoorlijk per woonplaats', vermeldt het onderzoek. De vergoedingen die de regelingen op gemeenteniveau bieden, lopen uiteen. Bijna een derde (29 procent) biedt een volledige vergoeding voor zwemdiploma A, maar in iets meer gevallen (32 procent) is alleen een financiële vergoeding tot een bepaald bedrag beschikbaar. 'Zo is de hoogte van de bijdrage niet altijd voldoende voor het behalen van zwemdiploma A.'


Stimuleringsregeling

Bijna alle Nederlandse gemeenten (96 procent) hebben een stimuleringsregeling voor zwemvaardigheid, twee derde biedt een gemeentelijke regeling aan zoals schoolzwemmen.

Inkomen en leeftijd zijn factoren of iemand recht heeft op een subsidie voor het verbeteren van de zwemvaardigheid. Toch is niet iedereen op de hoogte van het bestaan van vergoedingen op het gebied van de zwemveiligheid.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief


Bekendheid

VSG gaat samen met NL Zwemveilig en de Nationale Raad Zwemveiligheid kijken hoe ze de bekendheid en bereikbaarheid van gemeentelijke en landelijke regelingen verder kunnen vergroten 'zodat ook kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen leren zwemmen'.(ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

S.H. Luimstra

Wat is nu het nieuws? Het Mulierinsituut dat decentrale gemeentelijke zelfstandigheid bevestigt? Of een mening verpakt in een journalistieke vorm?

Op 19 april 2019, 13:00
ik word er cynisch van

? Als je in de bijstand zit dan heb je toch de tijd om je kind te leren zwemmen? Waarom moet een en ander collectief worden gefinancierd? Met een onvermijdelijke dure ambtelijke overhead aan beleidsnota's, evaluatie, begeleidingscommissies, beroep en bezwaar, een loket dat moet worden bemand en de tolkentelefoon.

Op 20 april 2019, 09:41
H. Wiersma

De tijd dat gemeenten verantwoordelijk waren voor het leren zwemmen van kinderen ligt al ver achter ons.
Het is gewoon een primaire verantwoordelijkheid van de ouders, ook financieel.
De rol van de gemeente zal hooguit bestaan uit het scheppen van de facilitaire mogelijkheden, mits dat financieel haalbaar is,

Op 24 april 2019, 16:47

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in