Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdam adviseert Poolse werknemers te vertrekken

De gemeente Rotterdam gaat Polen en andere Midden- en Oost-Europeanen ‘actief stimuleren’ de stad te verlaten. Op twee informatiedagen in Ahoy wil de gemeente de naar schatting vijftienduizend Polen in Rotterdam aanmoedigen om terug te gaan naar hun geboorteland.

17 april 2009

Verslechterde economie
Rotterdam verwacht dat de Polen door de verslechterde economische omstandigheden niet langer voldoende werk kunnen vinden om hun huisvesting te betalen en in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.‘Op dit moment is de situatie nog niet zorgwekkend, ze zijn nog niet massaal ontslagen of op straat beland’, zegt Farida Aghris, woordvoerder van wethouder Karakus van Wonen. ‘Wel zijn er signalen dat er steeds meer Polen minder uren werken. Omdat werkgevers vaak voor huisvesting zorgen en de woonlasten op het salaris inhouden, is er het gevaar dat het salaris in de min belandt bij minder uren werk.’

 

Schuld en misbruik
Als mensen een schuld opbouwen bij hun huurbaas die tegelijk werkgever is, belanden zij in een zeer afhankelijke relatie tot die werkgever en ligt misbruik op de loer. ‘Er zijn correcte werkgevers, maar we weten dat in Rotterdam zeker voor deze groep ook malafide uitzendbureaus actief zijn. Daarom komt er ook meer controle op die bureaus.’

 

Geen dwang
Karakus houdt er rekening mee dat er ontslagen gaan vallen en de werkgelegenheid in Rotterdam de komende tijd verslechtert. ‘Wij willen voorkomen dat dat bij de groep Polen voor grote problemen zorgt. Daarom gaan wij de terugkeer actief stimuleren en voorlichting geven over de mogelijkheid om terug te keren. Maar je kunst ze niet dwingen, het is keuze van mensen zelf.’ De gemeente verwacht dat de Polen onder meer verlegen zitten om informatie over premies en pensioenen. ‘Vallen die weg als je teruggaat of worden die toch uitgekeerd?’ Er komt geen terugkeerpremie.

 

Dakloos
Als Polen in Rotterdam uit hun huis gezet zouden worden, kunnen zij vaak niet terecht in de daklozenopvang omdat zij veelal niet of niet lang genoeg in Rotterdam staan ingeschreven. Ook hebben zij daardoor vaak geen recht op een uitkering. Dit is volgens de gemeente een extra reden om het niet zo ver te laten komen en een aanmoediging om te vertrekken als het aanbod aan werk tegenzit.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
hoe dom is rotterdam .


Stuur die Polen maar naar Eemshaven



Alhoewel ZH heeft zelf ook nog 30.000 tot 40.0000 vacatures Ze mogen ook in de Noordelijk scheepsbouw komen werken
Advertentie