Advertentie
sociaal / Column

Arm en rijk

Max Gallo (een ex-Europarlementariër) zei eens dat de rijken steeds rijker moeten worden opdat de armen minder arm worden. Deze ‘trickling down’(doorsijpel)theorie werd ook door Amerika’s expresident Reagan aangehangen met desastreuze gevolgen. Hoe moet je de rijken, die inderdaad steeds rijker lijken te worden, afromen?

19 december 2019

Jaren terug organiseerde de gemeente voor haar binnenstadsbewoners een zogeheten informele themavergadering over ‘Armoede’. Dat speelt altijd, overal. Kennelijk zijn er niet veel armen in de binnenstad, of althans, die lieten zich niet zien. Kan ik me ook weer voorstellen: als je arm bent, praat je daar niet zo over, althans niet in een zaal met politici en ambtenaren.

Max Gallo (een ex-Europarlementariër) zei eens dat de rijken steeds rijker moeten worden opdat de armen minder arm worden. Deze ‘trickling down’(doorsijpel)theorie werd ook door Amerika’s expresident Reagan aangehangen met desastreuze gevolgen. Hoe moet je de rijken, die inderdaad steeds rijker lijken te worden, afromen? De pelgrimstocht van belastingheffers en regeringen naar het draagkrachtbeginsel kronkelt sinds de helft van de 19e eeuw voort. 


Belasting betalen is nog steeds voor de dommen. Rijken zijn meestal niet dom of huren slimheid in. En als je eenmaal rijk bent, hoef je niks te kunnen. Je wordt vanzelf rijker.

Hans Achterhuis, filosoof, zegt: moraliseer niet de mensen maar de dingen. Dus: hef waanzinnig hoge BTW op luxe, maak geen auto’s die sneller kunnen dan 120 km per uur in plaats van al die boetes en geef korting op energie en water aan jonggehuwden op voorwaarde dat er niet meer dan 2 kinderen komen. Dit laatste was ooit een maatregel van de burgemeester van Ankara (Turkije) dat kennelijk last had van overbevolking. In Duitsland (of Frankrijk?) gaat het andersom, geloof ik: daar krijg je premie bij het 3e kind of zoiets. De armoedebestrijding ligt inmiddels bij de gemeente als taak. Bevolkingspolitiek is nu in het klimaatdebat een groot taboe geworden. Heb je dat weer.

Lees het recente fascinerende boek van Bas van Bavel ‘De onzichtbare hand’. Over het in allerlei culturen en tijdzones steeds rijker worden van 1% en 99% armer. Over de onvermijdelijke teloorgang als het de spuigaten uitloopt.

En vergeet Stiglitz niet. Deze man moet wereldpresident worden!

Mechtild Rietveld

Lees hier alle columns van Mechtild Rietveld

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie