Advertentie
sociaal / Nieuws

Ouderenbeleid Midden-Groningen nauwelijks zichtbaar

Raad en college moeten samen besluiten of een specifiek ouderenbeleid überhaupt nog wenselijk is.

15 mei 2023
Een lachende oudere vrouw zit in een stoel en strekt haar handen uit naar iemand die niet in beeld is, op de handen na.
Shutterstock

De gemeente Midden-Groningen gaat de doelen van haar ouderenbeleid niet halen. Dat is de voorlopige conclusie van de rekenkamer Midden-Groningen. Voor ouderen is het specifieke beleid nauwelijks zichtbaar.

In principe houdt de gemeente Midden-Groningen vanuit de beleidsdomeinen rekening met alle inwoners. Desondanks is ervoor gekozen om ook een specifiek ouderenbeleid te voeren. De rekenkamer van Midden-Groningen constateert echter dat de resultaten hiervan nauwelijks zichtbaar zijn. Er is een gebrek aan regie en concrete activiteiten om de gestelde doelen te bereiken ontbreken. Bovendien is er onvoldoende samenwerking met ouderenorganisaties.

Wenselijkheid specifiek ouderenbeleid

Het college van B en W zou volgens de rekenkamer een uitvoeringsplan met concrete activiteiten moeten opstellen. Ook zou er meer contact gelegd moeten worden met ‘minder goed georganiseerde’ ouderen. Daarnaast rijst de vraag of het überhaupt wenselijk is om een specifiek ouderenbeleid te voeren. De rekenkamer legt de bal bij de gemeenteraad en het college, en adviseert hen hierover samen na te denken.

Toekomst

Het college zegt de bevindingen te herkennen en gaat naar eigen zeggen aan de slag met het opstellen van een uitvoeringsagenda. Verder willen de burgemeester en wethouders onderzoeken hoe het ouderenbeleid in de toekomst vormgegeven moet worden. Tijdens de commissievergadering van 25 mei en de raadsvergadering van 8 juni zal het rapport door de raadsleden worden behandeld. Op 8 juni wordt besloten of de raad de aanbevelingen van de rekenkamer overneemt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie