Het moet voor chronisch zieken en gehandicapten in Amsterdam mogelijk blijven om begeleiding thuis te betalen via een zogeheten pgb (persoonsgebonden budget).
Amsterdam gaat eigen pgb uitdelen
De gemeente Amsterdam gaat zelf het persoonsgebonden budget aanvullen zodat chronisch zieken en gehandicapten die thuis wonen extra hulp…
Hulp bij aankleden
Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp bij eten en aankleden. Wethouder Eric van der Burg vindt dat deze groep niet de dupe mag worden van bezuinigingen op het pgb door het kabinet en wil daarom vanaf 2013 een Amsterdams pgb invoeren, maakte hij maandag bekend.
Hulp kopen
Het pgb is een bedrag dat chronisch zieken en gehandicapten van de landelijke overheid krijgen om zelf hun zorg te organiseren, bijvoorbeeld door hulp van een familielid te kopen. Vanaf dit jaar hebben chronisch zieken die thuis wonen geen recht meer op geld voor begeleiding. Het kabinet heeft namelijk in het pgb-budget gesneden, omdat de vraag zo snel groeide. Van der Burg wil hen tegemoet komen via een Amsterdams pgb.
Gemeente moet betalen
In Amsterdam wordt jaarlijks circa 125 miljoen euro uitgegeven aan begeleiding aan huis voor chronisch zieken en gehandicapten. Dat betaalt het kabinet nu. Vanaf volgend jaar moet de gemeente dat doen, waarschijnlijk met een beperkter budget.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
"Hulp van een familielid kopen"
Het moet toch niet gekker worden. Nog even en ik krijg geld om voor m'n eigen kinderen te kopen.
Sjoerd,
je weet écht niet waar je over spreekt. Iedereen krijgt gelde voor zijn kinderen (kinderbijslag..duszzz?)
Helaas is het Pgb kapotgemaakt omdat er inderdaad gefraudeerd kon worden en dit uitvergroot in de kranten kwam.
Jammer dat ze van AWBZ gelden niet nagaan wat er allemaal onnodig uitgegeven worden..., dat bedrag overstijgt zeer ruim het totaal bedrag wat aan Pgb uitgegeven wordt.. (2 miljard "dubbel"!! gedeclareerd door ziekenhuizen bijvoorbeeld... Of specialisten die in 2009 ' per ongeluk ' 400 miljoen teveel uitbetaald kregen...
Probleem met Pgb is dat er nooit een georganiseerde prob-lobby heeft bestaan zoals bij de zorgboeren.
De zorgverzekeraars zien het belang van een Pgb al helemaal niet, die hebben er alleen maar belang bij dat we met zijn allen elk jaar méér aan zorg uit gaan geven... denk daar maar eens over na Sjoerd ..
Goed initiatief ! Nu de andere gemeenten nog. Chronisch zieken en gehandicapten willen graag de regie over hun eigen leven houden (zonder afhankelijk te zijn van bureaucratische instellingen).
Toch wel jammer dat het artikel begeleiding en Persoonlijke Verzorging door elkaar haalt.
Genoemde voorbeelden vallen onder Persoonlijke Verzorging.
Ik kan en wil niet oordelen over nut en noodzaak van hulp. Mi moet eenieder die echt hulp nodig heeft dat kunnen krijgen, of het nu van het Rijk, de provincie of van de gemeente is maakt niet uit. Waar ik wel een oordeel over heb is dat er mensen in dit land zijn die misbruik maken van regelingen die voor zwakke groepen in het leven zijn geroepen, dat de overheid hier te naïef in zit en te weinig handhaaft en dat de mensen die het echt nodig hebben van deze misbruikers de dupe worden. En dat is een grote schande.
Mooi Eric! Ietsje minder dan de oude regeling, maar eigen regie kan worden behouden. Fouten van de landfelijke regeling voorkomen natuurlijk (bureautjes en zo). Ben wel benieuwd hoe je 2012 overbrugt waar dat nodig zal zijn! Bravo!
Helaas betekent het vooral dat Amsterdam weer heel veel geld kwijt is wat ze eigenlijk aan heel veel andere zaken zou moeten besteden. Amsterdam heeft een bestuur dat eigenlijk de regering van Nederland zou willen zijn maar steeds merkt dat ze slechts mogen beslissen over Amsterdam... en vervolgens dat dan nog matig doet. Hoe goed zal het plan doorgerekend zijn, vast minder dan de plannen voor de NZ-lijn. Heeft iemand ook bedacht hoe het gecontroleerd gaat worden? Yup dat gaat ook weer handen vol geld kosten zoals elke 'geste' van het gemeentebestuur of de raad.