Advertentie
sociaal / Nieuws

Jihadisme: schoon schip in twee maanden

Burgemeester Maarten Houben (CDA) van Nuenen is voorzitter van de programmaraad Jihadisme in de regio Oost-Brabant.

06 maart 2015

Burgemeester Maarten Houben (CDA) van Nuenen is voorzitter van de programmaraad Jihadisme in de regio Oost-Brabant. De raad is nu een kleine twee maanden oud, maar heeft al grote sprongen gemaakt. ‘Wij kruipen met relevante partijen bij elkaar en gaan gewoon aan de slag’.

Voortrekkersrol
De opkomst van het jihadisme laat ook de regio Oost-Brabant niet onberoerd. Hoewel hier relatief nog weinig mensen zijn geradicaliseerd nemen de autoriteiten geen enkel risico. ‘Wij proberen het programma Handreikingen aanpak radicalisering en terrorismebestrijding van het NCTV te interpreteren. We spelen daarin een voortrekkersrol. De burgemeesters, het OM, de politie, de marechaussee en het ministerie van Veiligheid en Justitie staan in onze regio op één lijn. En dat is volgens mij uniek in Nederland’.

Alleen uitvoeren
Houben weet niet waarom andere regio’s dit nog niet hebben gedaan, maar in twee maanden tijd kreeg de werkgroep het voor elkaar. ‘Het actieprogramma dat wij uitvoeren bevat 38 punten. Binnen de regio Oost-Brabant maken we afspraken over hoe we daarmee om moeten gaan. Wij als programmaraad voegen dus geen inhoud toe of leggen geen dictaat op. We voeren alleen maar uit en dat wordt gewaardeerd.’

Baard en jurk
Niet alle actiepunten kunnen tegelijkertijd worden uitgevoerd. ‘In samenwerking met het NCTV kiezen we onze eigen prioriteiten. Zo zijn we bezig met het opzetten van een informatieknooppunt, waarin we informatie over terrorisme en jihadisme verzamelen en met elkaar delen. De politie is vervolgens in staat om te bepalen welke informatie leidt tot een zaak tegen potentiële jihadisten’,vertelt hij. Ook moeten alle spelers alert en waakzaam zijn. Houben: ‘Een jihadist loopt niet altijd rond met een baard en een jurk. En niet alle mensen die er zo uitzien zijn jihadisten. Als we van dergelijke vooroordelen en stereotypen uitgaan slaan we de plank mis. Iemand die radicaliseert, geeft vaak wel signalen af. Wij proberen alle deelnemers in de veiligheidsregio juist daarover te informeren en bewust te maken.’

Driehoek bijeen
In Oost-Brabant is er een andere aanpak dan in steden als Amsterdam en Rotterdam. ‘We blijven bestaande Integrale Veiligheidsstructuren gebruiken. Op het moment dat er in een kleine gemeente een openbare ordezaak speelt, dan is het de betreffende burgemeester die de driehoek bijeen moet roepen. Dat is al jaren zo. Ook voor jihadisme en terrorisme moet dat dus zo zijn’. Het Eindhovens Dagblad stelde dat burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) van de lichtstad vindt dat de radicalisering in zijn regio wel meevalt. Houben: ‘Dat zegt die krant. Mijn collega Van Gijzel en ik zijn juist alert om te voorkomen dat jongeren ontsporen en radicaliseren. Dat zullen wij blijven zijn, maar over aantallen doen we geen uitspraken.’ Het gaat erom dat alle jongeren in Oost-Brabant, of ze nou katholiek, moslim, atheïst of boeddhist zijn, een toekomst hebben in Nederland. ‘Ze moeten allemaal meetellen en dat is ook een van de voornaamste zaken waar ik me voor inzet’.

Verschrikkingen
De Nuenense burgervader benadrukt dat vergaderen geen must is. In de twee maanden dat de raad bestaat vergaderden ze alleen wanneer het moest. ‘We kruipen met de juiste partijen bij elkaar en weten dan wat ons te doen staat. Zo willen we ervoor zorgen dat de verschrikkingen van Parijs en Kopenhagen ons bespaard blijven. Want ja, uiteindelijk kent terrorisme alleen maar verliezers’.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Leo / beleidsmedewerker
Wat een geweldig nieuws! Binnen twee maanden is het probleem van het jihadisme opgelost. Hoe doen we dat? ‘Wij kruipen met relevante partijen bij elkaar en gaan gewoon aan de slag’ en

'Wij proberen het programma Handreikingen aanpak radicalisering en terrorismebestrijding van het NCTV te interpreteren'. Hoe simpel kan het zijn!
Kaas !
Er wordt schoon schip gemaakt, met grote sprongen gaan we aan de slag. Voortrekkersrol. We voeren uit en dat wordt gewaardeerd.

enzovoort enzovoort.

Annemarie / Handhaver
Is het niet verstandig om voorlichting op scholen te geven. Ook is het nuttig om een landelijke campagne te starten waarin heel realistisch afgeraden wordt om je aan te sluiten als extremist.

Ik ben benieuwd of zo iets gedaan gaat worden. Het moet in ieder geval niet vaag en onzichtbaar zijn.
Advertentie