Spoeddebat
Ze had eind vorig jaar al een motie ingediend voor een ‘evenwichtig behoud’ van jonge ambtenaren op de ministeries. Die motie werd, op CDA en PVV na, door de hele Kamer aangenomen. Maar het lijkt of minister Donner er vervolgens niet veel mee heeft gedaan. Hachchi wil nu een spoeddebat.
Weggestuurd
‘Ik wil weten wat er met mijn motie is gebeurd, en wat de minister van plan is om er nog mee te gaan doen,’ zegt ze. ‘Waarom gebeurt het nog dat er jonge ambtenaren weggestuurd worden?’
Meer kansen
Het aantal traineeplekken bij het rijk is onlangs al gehalveerd, ook een doorn in het oog van Hachchi. Om huidige rijkstrainees meer kans te geven op een baan wil ze dat de regels aangepast worden: ‘Momenteel is het zo dat je als trainee twee jaar op verschillende ministeries kunt rondsnuffelen, maar uiteindelijk alleen kunt solliciteren op het departement waar je binnen kwam. Ik vind dat ze bij elk departement zouden moeten kunnen solliciteren, zo creëer je meer kansen.'
Suffe baan
Volgens het kamerlid is de gang van zaken ook ‘killing’ voor het imago van de ambtenaren: ‘Bij jonge talenten ontstaat nu het beeld dat je toch geen kans maakt bij de overheid. En misschien ook het idee dat het een suffe baan is waar iedereen al twintig jaar werkt.’
Goede mix
'Ik zeg heus niet “alle oudjes eruit “. Het moet een goede mix zijn. Maar nu lijkt het erop alsof iedereen met een vast contract lekker blijft zitten en degenen met een tijdelijk contract moeten vertrekken. En die laatste groep, dat zijn vaak de jongeren,' aldus Wassila Hachchi.
Spoeddebat over carrière jonge ambtenaren
Jonge ambtenaren worden onevenredig hard geraakt door de bezuinigingen bij de overheid. Vooral bij de rijksoverheid zien starters hun…
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Net of dat in het bedrijfsleven niet zo gaat.
Terecht dat een lans gebroken wordt voor de instroom. Als 49 jarige met een tijdelijke aanstelling (die niet verlengt wordt) is het trouwens ook lastig gedurende een reorganisatie/bezuiniging te concureren met de gevestigde orde met 20+ dienstjaren. Op kennis en kunde wordt volgens mij niet geselecteerd.
Wassila, zou je ook de hele overheidsmarkt (ook de oudere ambtenaren) in dit debat mee willen nemen en tevens de topadviesbureau's (BMC, Earnst & Young, Berenschot, Deloitte, Conquaestors.. etc.) waarvan de toptalenten momenteel of op straat zijn gezet of nog op straat terecht komen vanwege de bezuinigingen? Deze mensen komen niet meer als adviseur van de overheid of als ambtenaar aan de bak of zijn eruit gegroeid, maar wel nuttig als topadviseur van de overheid. Ook dit talent staat momenteel aan de kant vanwege de eenvoudige ontslagconstructie binnen de detachering en zwakke ondernemingsraden. Daarnaast staan ook oudere ambtenaren die nog niet de pensioenleeftijd van 67 jaar hebben bereikt of zelfs maar die van 65 jaar onder enorme druk. Zij worden bijna van hun werkplek weggekeken door de jongere ambtenaren hoor ik her en der.
Van werk naar werk zou juist binnen de overheid gerealiseerd moeten kunnen worden. Ten slotte heeft zij ook op dit terrein een voorbeeldfunctie. Het betekent over de schutting kijken en nieuw talent de kans geven en stimuleren dat de juiste man/vrouw op de juiste plaats zit door het creeren van doorstroming binnen de overheid. Soms betekent het ook zorgdragen voor outplacement als dat de juiste weg is.
Of heeft dit kettingzaagkabinet alleen en uitsluitend voor ogen zo veel mogelijk ambtenaren te ontslaan in de drang en zucht naar een regelloze, smalle overheid met weinig sociaal belang en een zo laag mogelijk voorzieningenniveau voor de burger? Het zou best kunnen. Rutte likt zijn vingers erbij af. Het is niet om aan te zien.
Top dat je een spoeddebat hebt aangevraagd, maar vele argumenten zijn nog niet in de aankondiging meegenomen. Veel mensen zouden je daar best over willen informeren denk ik. Laat dit bericht een aanzet daartoe zijn.
Jongeren komen sowieso aan de beurt, gezien de vergrijzing.
De HTM zoekt trouwens nog jonge buschauffeurs.
Een prachtig, serieus te nemen betoog van een zeer getalenteerde en, gelet de leeftijd, wijze Marine officier. Wanneer deze ambtenaar van het jaar de inspiratie kan zijn voor jonge collega's is dat winst. Wanneer zij door een politieke interventie aan een afspiegelings vertrek kan bijdragen is dat een overwinning.
Ik ben zo'n ambtenaar met 20 dienstjaren (voelt natuurlijk niet zo). Merk inderdaad de vergrijzing. Ik probeer ieder jaar trainees of afstudeerders een kans te geven op werkervaring, maar of ze die vervolgens kunnen verzilveren is de vraag. Dit geldt overigens ook voor mensen met een vaste aanstelling die bredere capaciteiten hebben dan voor een specifieke functie worden vereist. Omdat zij niet specifiek matchen vallen ze buiten de boot, maar zijn tegelijkertijd hard nodig vanwege hun vaardigheden om te communiceren, verbinden, enthousiasmeren, out of the box denken en creativiteit.
Het echte probleem is dat jonge ambtenaren zich na een jaar of drie, vier gaan gedragen als oude ambtenaren. (Het imago "jong" gloeit meestal nog een tijdje na maar dooft dan ook uit.)
Het zou niet over de leeftijd moeten gaan, maar over de manier waarop bijna alle ambtenaren in de praktijk functioneren. En hoe het komt dat ze zo functioneren.
Moeten ze zich misschien aanpassen aan bepaalde omstandigheden die mede door hun voorgangers (zogeheten "oude ambtenaren") in stand worden gehouden? Of zijn het vooral de wensen en attitudes van politici die ambtenaren in snel tempo "oud" maken?
geheel eens met Astrid en Michiel. Blijft dus de uitdaging om voor jong en oud ook de competenties: loyaliteit, enthousiasme, opgewektheid, edelmoedigheid en zo verder in kaart te brengen, te benoemen als waardevol en te waarderen. Ik adviseer mensen soms om naast het werk een tweede energiestroom te kiezen; een studie, proefschrift, sport, of een nieuwe baan erbij dit alles natuurlijk in overleg met thuis en gelijktijdige inkrimping van de eerste arbeidsrelatie.
Het is juist de uitdaging van de werkgever en werknemer samen om die energiestroom in het dagelijkse werk als ambtenaar te kunnen benutten. De werkgever mag zich afvragen hoe de werknemer daar in beperkt wordt. En de werknemer moet zich af vragen waar hij/zij zich in beperkt voelt om die energiestroom te benutten.
Samen dus! En dat is op veel plaatsen nog geen gewoonte, maar moet het wel gaan worden als de overheid de komende jaren aantrekkelijker wil zijn voor hun steeds schaarser wordende middel: de mens.
Jongeren die ambtenaar zijn, worden op grond van LIFO of vanwege tijdelijke contracten ontslagen, en komen als externe weer in dienst (het draaideurprincipe).
Het is de schuld van de ouderenbonden FNV Abvacabo en CNV. Zij richten zich al 20 jaar op oudere medewerkers die niet op hun plek zitten. Dankzij deze ouderenbonden is het vrijwel onmogelijk om een vaste, doorgaans oudere medewerker die niet op zijn plek zit, te ontslaan. Dat de werkgever dit ontweek, door jongeren niet meer zelf in dienst te nemen, maar als extern (uitzendkracht, gedetacheerd, adviesbureau, bewakingsfirma's, cateringbedrijven etc), vinden vakbonden pas erg nu hun eigen achterban met pensioen gaat. Al die tijd zijn de contracten van jongeren die wel op hun plaats zaten, gewoon beëindigd.
Bepalen waar het Rijk over 5 jaar wil zijn, vaststellen welke competenties daarbij horen en op basis daarvan handelen. Zie hier het recept voor een gezonde rijksdienst. Normaliseer bovendien het ontslagrecht en ontsla die 20% externen (dat is nu eenmaal het lot van de externe medewerker!), en het Rijk kan dan weer gewoon mensen aannemen die bij de organisatie passen. Het rijk hoeft dan zeker geen mensen meer te ontslaan (vast of tijdelijk) die goed op hun plaats zitten.
Dat is niet alleen sociaal, het bespaart nog geld ook.
En die vakbonden? De werkgever moet stoppen met hen te onderhandelen. Vakbonden spreken niet namens het personeel dat de toekomst in handen heeft.
@Astrid • Ambtenaar • 03.04.11 11:29
"Al" 20 Dienstjaren? In Rijksdienst ben je dan jong!
Ik zie veel argumenten verschijnen rondom de vakbonden, het lot van de externen etc.
De crisis heeft nu echter echt effect binnen het overheidsbestel. De oude golfbeweging van meer en minder externen, vergrijzing en vervanging door jong etc. staan onder grote druk. Mensen worden en masse werkloos. Of ze nu ambtenaar zijn of extern adviseur. Daarmee lekt, als je er niets mee doet, ongemerkt toptalent weg en blijft een kale overheid achter.
De vakbonden onderhandelen overigens weldegelijk ook voor jongeren en staan voor het afspiegelingsprincipe en niet voor LIFO. Keep in mind: wordt lid nu het nog kan! Ook jouw functie kan op de tocht komen te staan. Wees blij met de sterke positie van de bonden in de overheid.
En dan zie ik nog een hoop verschijnen over vermeende talenten en capaciteiten of competenties van jongeren. Allemaal mooi, maar niet leidend wat mij betreft. Een goede balans van kwalitatief goede medewerkers op alle leeftijden is van belang binnen ieder bedrijf of overheidsinstelling. Het gaat om de gevolgen van de crisis mensen. Een debat over kwaliteit is echt een heel andere onderwerp dat hier zo maar even tussendoor in wordt gebracht.