Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam traag met uitvoeren aanbevelingen minimabeleid

Na drie jaar blijkt dat niet één van de aanbevelingen volledig uitgevoerd is. Veel andere aanbevelingen zijn nog in uitvoering

De gemeente Amsterdam heeft niet veel gedaan met de uitkomsten van het rapport dat haar eigen Rekenkamer drie jaar geleden opstelde over de inzet van inkomensondersteunende maatregelen van de hoofdstad. Dat blijkt uit het Opvolgingsonderzoek dat de Rekenkamer deed.

Armoedemonitor

In mei 2010 publiceerde de Rekenkamer het rapport Armoedebeleid in Amsterdam. Daarin deed het tien aanbevelingen om het gemeentelijk armoedebeleid effectiever te maken en om de inzet van inkomensondersteunende maatregelen te vergroten. De maatregelen gingen over onder meer de bijzondere bijstand, de scholierenvergoeding, de kwijtscheldingsregeling voor lokale heffingen en de Stadspas. In de aanbevelingen werd onder meer gezegd doelen concreter te maken, de armoedemonitor te verbeteren, de toegankelijkheid te verbeteren en de uitvoeringskosten in beeld te brengen.

Niet uitgevoerd
Na drie jaar blijkt dat niet één van de aanbevelingen volledig uitgevoerd is. Veel andere aanbevelingen zijn nog in uitvoering waardoor het effect niet beoordeeld kan worden. De aanbevelingen ‘Analyseer mogelijkheden om armoedeval te verminderen’ en ‘onderzoek afname gebruik inkomensmaatregelen bij langdurige minima’ werden helemaal niet uitgevoerd.

Volgend jaar weer
Zeven aanbevelingen bevinden zich nog in de uitvoeringsfase. De Rekenkamer noemt dat in een brief aan het college opmerkelijk. ‘Vaak kan na enkele jaren wel worden vastgesteld of een aanbeveling al dan niet is uitgevoerd. Vanwege het grote aantal aanbevelingen dat nog in uitvoering is vinden we het belangrijk om de vinger aan de pols te houden.’ De Rekenkamer zal daarom in 2015 opnieuw onderzoeken of de aanbevelingen dan wel uitgevoerd zijn.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon

Net 180 miljoen uitgekeerd. Wat nu weer?

Op 21 februari 2014, 10:37
Hans de Jonge

De fraude met de N/Z lijn slorpt alle reserves op. De gemeente probeert te compenseren met (verkeers-) boetes, belastingmaatregelen, ontslagen en op de lange baan schuiven.

Op 21 februari 2014, 14:03
Johan Amsterdam

In alle mogelijke opleidingen wordt altijd gezegd dat men beleid moet voorbereiden, implementeren, uitvoeren, evalueren en vervolgens terugkoppelen naar de beleidsvoorbereiding. Dat heet de beleidsvormingscirkel. Soms heeft men het over de beleidsvormingsspiraal als men er vanuit gaat dat de beleidsvorbereiders leren van ervaringen. Als burger zie ik weinig leereffecten. Ik krijg de indruk dat men vooral bezig is met over elkaar buitelende vernieuwingen.

Op 27 februari 2014, 13:07

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in