Het sociaal beleid van gemeenten staat onder druk volgens de vakcentrale FNV. Door bezuinigingen van de rijksoverheid moeten gemeenten ,,forse ingrepen doen'' in hun voorzieningen voor werklozen en mensen die wegens een beperking extra hulp nodig hebben.
'Sociaal beleid gemeenten onder druk'
Door bezuinigingen van de rijksoverheid moeten gemeenten forse bezuinigen in hun voorzieningen voor werklozen en mensen met een beperking…
Vrees voor Wwnv
Dat concludeert de FNV op basis van de 2-jaarlijkse Landelijke Monitor Werk en Inkomen van de vakcentrale, waaraan deze keer 182 gemeenten hebben meegedaan. Zo vreest 97 procent van de gemeenten in de problemen te komen door het steeds kleinere budget om mensen aan een baan te helpen. Vrijwel alle lokale overheden voorspellen problemen door de invoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen.
Aanbod en vraag
De Tweede Kamer buigt zich deze week over de wet, waarin het kabinet per 2013 de bijstand, sociale werkplaatsen en Wajong voor jonggehandicapten grotendeels wil samenvoegen om meer mensen aan de slag te krijgen. De gemeenten worden belast met de uitvoering van deze nieuwe wet. Behalve dat werkgevers vaak geen banen in de aanbieding hebben, sluit volgens acht op de tien gemeenten het aanbod van werkzoekenden niet aan bij de vraag. Volgens 89 procent van de gemeenten is het plaatsen van de werklozen uit hun bestanden wegens fysieke beperkingen, verslaving en schulden lastig zonder de nodige begeleiding. Door bezuinigingen is volgens de FNV de wachtlijst voor gehandicapten voor een plek in de sociale werkplaats de afgelopen 2 jaar al gestegen van gemiddeld 23 naar 26 maanden.
Minimabeleid
Verder is de vakcentrale bezorgd over het terugschroeven van het minimabeleid in gemeenten. Het kabinet heeft wettelijk geregeld dat ze alleen nog aan armoedebestrijding mogen doen voor mensen met een inkomen van maximaal 110 procent van het minimumloon. Tevens heeft de helft van de gemeenten de eigen bijdrage voor zorgvoorzieningen volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning verhoogd volgens de FNV.
Sneller geholpen
De wachttijd voor het aanvragen van bijstand is wel iets afgenomen. Nu is het gemiddeld 29,5 dagen wachten op een uitkering, tegen 31,2 2 jaar eerder. Ook worden mensen die aankloppen voor schuldhulp, ongeveer een week sneller geholpen, en duurt het 27 kalenderdagen voor ze een reactie krijgen.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De wachttijd voor het aanvragen van bijstand is wel iets afgenomen. Waaauwww. Dit zegt helemaal niets! Het is de bedoeling dat er minder mensen bijstand aanvragen!!!!!!!! Dus liever langere wachttijden, maar wel met meer resultaten! En wat wordt verstaan onder helpen?